En yenilikçi, en yeni 10 restoran
16 Ağustos 2017
1 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
Yazı Türkan Doğan
VÄKST
Kopenhag- Damimarka
Väkst, Kopenhag'ın en yeni mekânlarından. Camdan yapılmış bir kış bahçesi görünümündeki mekân, iki kattan oluşuyor. Väkst, özellikle taze sebzelerle hazırlanan sağlıklı yemek alternatifl eriyle de ünlü. Ancak mekânın biftekleri, kabuklu deniz ürünleri ve kızarmış deniz ürünleri de oldukça popüler. Väkst'ı öne çıkaran birkaç faktör var. Öncelikle Väkst'ın neden başka bir Avrupa kentinde değil de Kopenhag'da açıldığını anlayabiliyorsunuz. Çünkü yeşil, çünkü doğa… Bu kavramlar, Danimarkalıların yaşam biçimi için hayati bir önem taşıyor. Nordik tarzı tasarımına hayran kalacağınız Väkst'ta kendinizi organik bir alanda ya da etrafınızı saran bin bir türlü bitkiyle koca bir bahçe partisinde hissedebiliyorsunuz. Danimarka'nın ünlü yeme içme gruplarından Cofoco'nun 13. mekânı olan Väkst, geri dönüştürülebilir materyallerden inşa edilmiş.
Ne Yemeli: Midye, domates ve lavanta eşliğinde sunulan barlam balığı.
Adres: Sankt Peders Stræde 34 - 1453 Kopenhag +45 3841 2727 vaekst@cofoco.dk
2 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
DISFRUTAR
Barselona
Katalan yemek dünyasının üç ünlü şefi nin; Eduard Xatruch, Oriol Castro ve Mateu Casañas'ın Barselona'ya yeni bir soluk getirdiği 'Disfrutar' (Eğlen), açılır açılmaz Avrupa'nın en iyi restoranları listesine girmeye hak kazanmış. Bu üç ünlü şefi n yolu ise beş kez dünyanın en iyi restoranı seçilen 'El Bulli'de kesişmiş. 15 yıllık El Bulli deneyimi Disfrutar'ı Avrupa'nın en iyi 38. restoranı yapmakla kalmamış; ilk Michelin yıldızını da beraberinde getirmiş. 27 aşamalık (course) bir tadım mönüsü olan mekân, şefl eri için bir okul olan El Bulli'nin mutfak felsefesini uygulamaya devam ediyor. Mekân avangart mutfağı, geleneksel tatları yenilikçi bir biçimde sunması ve Akdeniz sıcaklığıyla öne çıkıyor.
Ne Yemeli: Wasabi sosuyla sunulan fırınlanmış ıstakoz.
Adres: 08036, Carrer de Villarroel, 163, 08036 Barcelona +34 933 48 68 96 en.disfrutarbarcelona.com
3 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
CLOVER GRILL
Paris
New York ve Londra'daki ızgara et trendi, Paris'e de ulaşmış durumda. Clover Grill, bunun son örneklerinden… Paris'in ünlü Michelin yıldızlı şefi Jean-François Piège'nin mekânı Clover Grill, 'steakhouse'un Paris mutfağıyla zarifçe bütünleşmesiyle oluşmuş. İki farklı yemek salonu bulunan mekânın mermer barı, devasa açık mutfağı ve odun ateşinde pişirilen etleri göz alıcı. Ne Yemeli: Sütle marine edilmiş özel baharatlı kuzu pirzola.
Adres: 6 Rue Bailleul, 75001 Paris +33 1 40 41 59 59 jeanfrancoispiege.com
4 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
HIGASHI-AZABU AMAMOTO
Tokyo
Karşımızda kendi adıyla açtığı restoran ile birkaç ay içerisinde iki Michelin yıldızı birden kazanan usta bir şef var: Masamichi Amamoto. Tokyo'nun yıldız restoranı 'Umi'de geçen dokuz yılın ardından 'Shinohara' ve 'Gion Sasaki' gibi geleneksel Japon restoranlarında çalışan ünlü usta, sıra kendi ismiyle açtığı Higashi-Azabu Amamoto'ya geldiğinde birkaç ay içerisinde iki Michelin yıldızı birden kazanmış.
5 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
Sekiz sandalyelik Higashi- Azabu Amamoto'daki dört saatlik özel yemek deneyiminin bedeli ise zorlu bir rezervasyon süreci. Mekân, Mart 2018 tarihine kadar rezervasyon kabul etmiyor.
Ne Yemeli: Mevsimsel sayori ve zencefi l eşliğinde sunulan suşi.
Adres: 106-0044, 1 Chome- 7-9 Higashiazabu, Minato, Tokyo +81 3-6885-2274
6 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
MARTINEZ ISTANBUL
İstanbul
Akdeniz ve Uzak Doğu lezzetlerini bir arada sunan Martinez İstanbul, bu yıl şehre yeni soluk getiren mekânlardan. Bugüne kadar Zuma, Vogue ve Wanna gibi İstanbul'un önemli mekânlarından tanıdığımız UkaLife Group Master Şefi Nihat Sancar'ın hazırladığı mönüde 'Ahtapot Carpaccio', 'Trüfl ü Papardella', 'Humus Yatağında Zeytin Salatası' ve suşi gibi klasik lezzetlerin yeniden yorumlanmış hallerini bulmak mümkün.
Ne Yemeli: Sarmısak ve ponzu soslu tereyağlı ızgara jumbo karides.
Adres: Akmerkez AVM, Etiler 212 280 64 80
7 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
RUTABAGA
Stockholm
Rutabaga, süt ürünleri ve yumurta dışında hiçbir et ürününü tüketmeyen; yeni nesil bir vejetaryen restoranı. Mekânın şefi , İsveç 'fi ne dining' dünyasının yakından tanıdığı Mathias Dahlgren. Dahlgren'ün ünü ise iki Michelin yıldızlı Matsalen'den geliyor. Ünlü şef, et, deniz ürünleri ve Nordic tarzı yemek pişirme usullerinin tamamına hâkim ancak yine de et sever Stokholmlüler için yeni bir dünya yaratmayı seçmiş. Ve bu yeni dünyayı daha yeşil, doğal, taze, vejetaryen ve sade bir biçimde kurgulamış.
Ne Yemeli: Kırmızıbiber ve fındıkla yapılan romesco sosuyla ızgarada pişirilen kuşkonmaz
Adres: Södra Blasieholmshamnen 6, 111 48 Stockholm +46 8 679 35 84
8 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
ICHIMURA
New York
Ichimura… Eski dünyaya ait bir Japon'un yeni dünya ile tanışması… New York'taki, 12 sandalyeli barı TriBeCa'yı yöneten ünlü suşi ustası Chimura Eiji Ichimura, geride iki Michelin kazandırdığı bir mekân bıraktığında herkes bu ünlü suşi ustasının bir sonraki adımını merak ediyordu. Çok geçmeden bu yıl, ortağı Idan Elkon ile birlikte açtığı, 10 sandalyelik yeni mekânı Ichimura ile New Yorkluları sevindirdi. Mekânın 300 dolarlık (Bahşiş dahil.) tadım mönüsü, hemen her gün değişiyor. Mekânda ne yiyeceğinizin kararı ise 'omasake' usulü veriliyor. Yani o akşam ne sipariş edeceğinizin kararını ünlü suşi ustası veriyor. Ichimura'daki deniz ürünlerinin birçoğu Tokyo'daki Tsujiki Market'ten geliyor.
Ne Yemeli: Deniztarağı, karidesli pirinç çorbası ve somon yumurtalı suşi.
Adres: 69 Leonard St, New York +1 212-404-4600 sushiichimuranyc.com
9 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
108 GARAGE
Londra
Geleneksel İngiliz tatlarını yeniden tasarlayan '108 Garage', açıldığı Ocak ayından itibaren Batı Londra'ya yeni bir soluk getirmişe benziyor. Eski bir garajda hizmet veren 108 Garage'da tuğlalı duvarlara tablolar asılmasa kendinizi kolaylıkla bir garajda hissedebilirsiniz. Ancak neyse ki duvarı süsleyen 2m'lik, Saksonya Dükü Henry The Pious portresi, tüm ihtişamıyla size göz kırpıyor. Şef Chris Denney, 108 Garage'ın mutfağı için bir senesini İtalya'da geçirip yeni tatlar yaratmış. Sekiz saat boyunca pişirilen kuzu kalbi ile hazırlanan Agnolotti makarna gibi istisnai tatlar da bu sürecin sonunda ortaya çıkmış.
Ne Yemeli: Altın turp ile pişirilmiş yengeç.
Adres:108 Golborne Rd, Londra +44 20 8969 3769 108garage.com
10 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
THE AVOCADO SHOW
Amsterdam
Avokado'nun altın çağı… Önce salatalara, sonra sandviçlere ve oradan da bütün mönülere sızan avokado, sonunda bir restorana da kavuştu. Amsterdam'daki bu yenilikçi restoranın mönüsü sadece avokado ile şekillendirmiş. The Avocado Show'da avokadolu tost, hamburger ve avokadoyla yaratılan pek çok yeni tadı bulmak mümkün. Tıpkı avokadonun ekmeğin yerini aldığı 'The Burger Bun' gibi…
Ne Yemeli: Avokadonun arasına dana köftesi, domates, bacon ve çeşitli soslar konarak hazırlanan burger.
Adres: Daniël Stalpertstraat 61, 1072 XB Amsterdam +31 6 30633130
11 / 11
En yenilikçi, en yeni 10 restoran
LA TÊTE
Cape Town
Cape Town'ın en yeni mekânlarından olan La Tête, gastronomi dünyasının yakından tanıdığı Fergus Henderson'ın son macerası. La Tête'i öne çıkaran detay ise mekânın ünlü şefi Fergus Henderson'ın Fransız usulü olan 'nose-to-tail' şef kimliğini La Tête'de de sürdürmesi. Hayvanın organlarının ve kemiklerinin yani bütün kısımlarının yemek süreçlerinde kullanıldığı restoranın mönüsü günlük olarak değişiyor.
Ne Yemeli: Rezene ve ıspanakla süslenmiş ahtapot.
Adres: 17 Bree St, Cape Town City Centre, Cape Town 27 21 418 1299 latete.co.za