Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
15 Şubat 2012
1 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
BRUSCHETTA
Malzemeler
2 adet domates
10 gr zeytinyağı
1 diş sarımsak
3 gr fesleğen
2 adet zeytin
4 adet misket mozarella
bir tutam tane karabiber
bir tutam tuz
1 adet kızarmış ekmek
Hazırlanışı
Domatesler, küp şeklinde doğranır. Kızarmış ekmeğin üzerine; domates, mozarella, taze fesleğen, zeytin, sarımsak ve baharatlar eklenerek servis edilir.
2 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
Ton Balıklı Közlenmiş Biber
Harcı için;
100 gr ton balığı
25 gr yeşil zeytin
30 gr krema
10 gr kapari
dereotu
25 gr turşu
5-6 adet közlenmiş biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
İçleri alınmış biberler açılır ve hazırlanan harç içine koyulur; daha sonra, dolma şeklinde sarılarak, yanında yeşilliklerle servise hazır hâle getirilir.
3 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
ŞEF: Yusuf Polat Go&Mongo, Suadiye
İstridye Soslu Dana Fileto (Ural)
Malzemeler:
150 gr kontrfile dana eti
1 adet havuç
1 adet sarı biber
1 adet yeşilbiber
1 adet kırmızıbiber
50 gr bebek mısır
¼ kuru soğan
1 su bardağı su
Sos için
1 yemek kaşığı sıvı yağ
½ yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı istiridye sosu
2 diş sarımsak
½ çay kaşığı zencefil
½ çay kaşığı şeker
Hazırlanışı
Her şeyden önce, bu lezzetli yemeği yapmak için, kendinize en kısa sürede bir adet wok tava satın almanız gerekiyor. Zira bu tarz yemekler, wok tavada pişirildiğinde çok daha lezzetli bir hâl alıyor. Eğer zaten mutfağınızda bir wok tavanız varsa, o hâlde sorun yok demektir; hemen işe koyulabilirsiniz. İlk olarak, sıvı yağı tavaya dökmekle başlayın. Sonrasında, zencefili ve sarımsağı da tavaya ekleyin. Bu malzemeleri hafifçe soteledikten sonra; eti, biberleri ve bebek mısırı tavaya atın. Bu karışımı hafifçe kavurup, üzerine suyu ilave edin. Karışımı, iki-üç dakika boyunca pişirin. En son adım olarak; şeker, soya sosu ve istridye sosunu katın.
Şeften ne öğrendik?
• Yemekleriniz fazla sulu olduğunda, bir miktar nişasta yardımıyla yemeğinizi koyulaştırabilirsiniz.
• Yemeklerinizde kullanacağız renkli biberleri kestiğiniz anda, su bırakır. Oysa yemeğinizde kullanmadan önce, biberleri keserek, bir havlu peçete yardımıyla nemini alırsanız; biberler, hem daha uzun süre taze kalır hem de yemeğinizde daha canlı görünür.
• Mutfakların vazgeçilmez iki lezzeti zencefil ve sarımsağı püre hâline getirdikten sonra zeytinyağında bekletirseniz; bu ürünler, çok daha uzun süre taze kalır.
• Mantarların kararmaması için, iki-üç dakika, tuzlu ve limonlu suda bekletmeniz işe yarayacaktır.
• Yemeklerinize ekleyeceğiniz bir çay kaşığı mısır nişastası, yemeklere, parlaklık ve canlı bir görünüm katar.
4 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
ŞEF: Hikmet Adıbelli Günaydın Steak House, Etiler
Biftek Izgara
Malzemeler
450 gr rib eye biftek (Hayvanın ön kol kısmından çıkan et.) 5 adet elma dilim patates 1 adet havuç 1 adet pırasa 2-3 adet mantar 2-3 adet biberiye bir tutam maydanoz bir tutam kekik bir tutam pul biber bir tutam deniz tuzu bir tutam karabiber
Hazırlanışı
Oda sıcaklığındaki eti ızgaraya atmadan önce, etin, en az bir saat öncesinden dinlendirilmiş olduğundan emin olun. Sonrasında, etin ızgaraya yapışmaması için, ızgarayı yağlayın ve eti, ızgaraya koymadan önce, hem arkasını hem de önünü deniz tuzu ile tuzlayın. 2,5 dakika bir tarafını, 2,5 dakika ise diğer tarafını pişirin. Etin suyunu kaybetmemesi içinse, eti sürekli çevirmekten kaçının. Bu esnada, bir tavada; pırasayı, mantarı ve soğanı karamelize edin. Elde ettiğiniz sosu; taze kekik, biberiye, maydanoz, kuru kekik, pul biber, tuz ve yağ ile karıştırıp, tepsiye yerleştirdiğiniz patateslerin üzerine dökün ve fırına verin.
Şeften Ne Öğrendik?
• Izgara yapmak için seçeceğiniz etin, pembemsi olmasına ve içerisindeki yağ dağılımın eşit oranda olmasına dikkat etmelisiniz.
• Genellikle, et pişirirken tuz atılmasının, eti sertleştireceği düşünülür. Oysa eti tuzlayıp pişirmek, etin çok daha lezzetli olmasını sağlar.
• Eti, pişirdikten sonra hemen servis etmemeli ya da yememelisiniz. Zira pişen et, içerisindeki suyu kaybetmemesi için, bir dakika ızgaranın daha az harlı olan bölümünde bekletilmelidir. Ayrıca, bu süreçten sonra tabağınıza aldığınız ete bıçak darbesi vurmadan önce de, bir dakika daha beklemelisiniz. Bu, et pişerken içerisinde hareket eden aromanın yavaşlamasını ve etin suyunun akıp gitmesi engeller.
• Et, piştikçe ufalan bir besindir. Yani et, piştikçe sertleşir. O nedenle, daha yumuşak etler için; tercihinizi, az ya da orta pişmiş etlerden yana kullanmalısınız.
5 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
ŞEF: Hikmet Adıbelli Günaydın Steak House, Etiler
Biftek Izgara
Malzemeler
450 gr rib eye biftek (Hayvanın ön kol kısmından çıkan et.)
5 adet elma dilim patates
1 adet havuç
1 adet pırasa
2-3 adet mantar
2-3 adet biberiye
bir tutam maydanoz
bir tutam kekik
bir tutam pul biber
bir tutam deniz tuzu
bir tutam karabiber
Hazırlanışı
Oda sıcaklığındaki eti ızgaraya atmadan önce, etin, en az bir saat öncesinden dinlendirilmiş olduğundan emin olun. Sonrasında, etin ızgaraya yapışmaması için, ızgarayı yağlayın ve eti, ızgaraya koymadan önce, hem arkasını hem de önünü deniz tuzu ile tuzlayın. 2,5 dakika bir tarafını, 2,5 dakika ise diğer tarafını pişirin. Etin suyunu kaybetmemesi içinse, eti sürekli çevirmekten kaçının. Bu esnada, bir tavada; pırasayı, mantarı ve soğanı karamelize edin. Elde ettiğiniz sosu; taze kekik, biberiye, maydanoz, kuru kekik, pul biber, tuz ve yağ ile karıştırıp, tepsiye yerleştirdiğiniz patateslerin üzerine dökün ve fırına verin.
Şeften Ne Öğrendik?
•Izgara yapmak için seçeceğiniz etin, pembemsi olmasına ve içerisindeki yağ dağılımın eşit oranda olmasına dikkat etmelisiniz.
•Genellikle, et pişirirken tuz atılmasının, eti sertleştireceği düşünülür. Oysa eti tuzlayıp pişirmek, etin çok daha lezzetli olmasını sağlar.
•Eti, pişirdikten sonra hemen servis etmemeli ya da yememelisiniz. Zira pişen et, içerisindeki suyu kaybetmemesi için, bir dakika ızgaranın daha az harlı olan bölümünde bekletilmelidir. Ayrıca, bu süreçten sonra tabağınıza aldığınız ete bıçak darbesi vurmadan önce de, bir dakika daha beklemelisiniz. Bu, et pişerken içerisinde hareket eden aromanın yavaşlamasını ve etin suyunun akıp gitmesi engeller.
•Et, piştikçe ufalan bir besindir. Yani et, piştikçe sertleşir. O nedenle, daha yumuşak etler için; tercihinizi, az ya da orta pişmiş etlerden yana kullanmalısınız.
YANINDA İYİ GİDER: DANA JAMBONLU, AVOKADO SOSLU HAMBURGER TARİFİ İÇİN TIKLAYIN
6 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
ŞEF: Hikmet Adıbelli Günaydın Steak House, Etiler
Biftek Izgara
Malzemeler
450 gr rib eye biftek (Hayvanın ön kol kısmından çıkan et.)
5 adet elma dilim patates
1 adet havuç
1 adet pırasa
2-3 adet mantar
2-3 adet biberiye
bir tutam maydanoz
bir tutam kekik
bir tutam pul biber
bir tutam deniz tuzu
bir tutam karabiber
Hazırlanışı
Oda sıcaklığındaki eti ızgaraya atmadan önce, etin, en az bir saat öncesinden dinlendirilmiş olduğundan emin olun. Sonrasında, etin ızgaraya yapışmaması için, ızgarayı yağlayın ve eti, ızgaraya koymadan önce, hem arkasını hem de önünü deniz tuzu ile tuzlayın. 2,5 dakika bir tarafını, 2,5 dakika ise diğer tarafını pişirin. Etin suyunu kaybetmemesi içinse, eti sürekli çevirmekten kaçının. Bu esnada, bir tavada; pırasayı, mantarı ve soğanı karamelize edin. Elde ettiğiniz sosu; taze kekik, biberiye, maydanoz, kuru kekik, pul biber, tuz ve yağ ile karıştırıp, tepsiye yerleştirdiğiniz patateslerin üzerine dökün ve fırına verin.
Şeften Ne Öğrendik?
•Izgara yapmak için seçeceğiniz etin, pembemsi olmasına ve içerisindeki yağ dağılımın eşit oranda olmasına dikkat etmelisiniz.
•Genellikle, et pişirirken tuz atılmasının, eti sertleştireceği düşünülür. Oysa eti tuzlayıp pişirmek, etin çok daha lezzetli olmasını sağlar.
•Eti, pişirdikten sonra hemen servis etmemeli ya da yememelisiniz. Zira pişen et, içerisindeki suyu kaybetmemesi için, bir dakika ızgaranın daha az harlı olan bölümünde bekletilmelidir. Ayrıca, bu süreçten sonra tabağınıza aldığınız ete bıçak darbesi vurmadan önce de, bir dakika daha beklemelisiniz. Bu, et pişerken içerisinde hareket eden aromanın yavaşlamasını ve etin suyunun akıp gitmesi engeller.
•Et, piştikçe ufalan bir besindir. Yani et, piştikçe sertleşir. O nedenle, daha yumuşak etler için; tercihinizi, az ya da orta pişmiş etlerden yana kullanmalısınız.
YANINDA İYİ GİDER: ''DANA JAMBONLU, AVOKADO SOSLU HAMBURGER'' TARİFİ İÇİN TIKLAYIN
7 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
8 / 8
Bir Kadına Nasıl Yemek Pişirirsiniz?
Yanında iyi gider:
ŞEF: Tuncay Şahin Gourmet Burger Kitchen, Kanyon AVM
Dana Jambonlu, Avokado Soslu Hamburger
Malzemeler
175 gr döş kıyma (15 gramı yağ olmalı.)
1 adet hamburger ekmeği
dana jambon
1 adet marul yaprağı
¼ kırmızı soğan
bir tutam tuz
bir tutam karabiber
Avokado sosu için
1 adet avokado
¼ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karabiber
¼ limon
Kasabınızdan aldığınız kıymaya, bir miktar tuz ve karabiber ekleyerek köftenizi oluşturun. 180 derecelik bir sıcaklıkta, köftenizin dört dakika bir tarafını, dört dakika da diğer tarafını pişirin. Bu esnada, ızgaranın bir tarafına da dana jambonunuzu koyarak, yarım dakika kadar pişirin. Bu sırada, bir kapta; tuz, limon ve karabiber eklediğiniz avokadonuzu çatalla ezin. Püre hâline gelen sostan, bir miktar köftenin üzerine koyun. Hamburgerinize, marul ve soğan da eklemeyi unutmayın.
Şeften Ne Öğrendik?
• Hazırlayacağınız avokado sosu için, avokadonun üç gün süreyle bekletilip yumuşatılması gerekir. Yoksa sos, acı ve ekşi olur.
• Domatesleri soyarken; domateslerin üzerlerini, önce bıçakla çizip sonrasında sıcak suda 30 saniye tutarak soymak, çok daha kolay olur.
• Buzluktan yeni çıkmış etleri; oda sıcaklığında, radyatör üzerinde, hafif ateşte ya da güneşli ortamlarda çözdürülmemeli ve bu işlem, buzdolabının alt raflarında eti bekleterek yapılmalıdır.
• Yemeklerde, taze baharatlar kullanılacaksa; bunları, pişirme işleminin sonunda yemeğinize ilave etmek gerekir. Ancak kurutulmuş baharatlar tercih edilecekse; aromanın yemeğe daha çok sinmesi için, baharatlar, yemek pişerken ilave edilmelidir.