Kraliçe'nin Gözdesi - Mulliner

Takvimler, 21 Nisan 1926 tarihini gösteriyordu. Üzerinde güneş batmayan ülkede, mevsim normallerini aratmayan bir hava vardı. Yağmur, her zamanki cömertliğiyle yağıyor; ıslanmaya alışkın insanlar, bir yandan rutin işleriyle uğraşıyor bir yandan da bazı devletler arasında devam eden hem “Sıcak” hem de “Soğuk” savaşları takip ediyordu. Aynı gün Londra’da hayata gözlerini açan bir bebek ise; gelecekte, uzun yıllar boyunca, dünyanın siyasi ve ekonomik tarihine damga vuracaktı. Tercih ettiği otomobil ise, lüksün sembolü olacaktı...

Giriş Tarihi: 06.08.2012 10:39 Güncelleme Tarihi: 06.08.2012 10:47

Yazı ONUR AKÇAY

Evet, daha 10 yaşında tahtın varisi olan ve bunun üzerine ailesiyle birlikte Kensington'dan Buckingham Sarayı'na geçen Prenses Elizabeth'den; yani Kraliçe II. Elizabeth'den bahsediyoruz. 6 Şubat 1952'deki bir yurt dışı seyahatinde, babasının öldüğünü ve yerine kendisinin geçtiğinin haberini alan kraliçe; ilk parlamento açış konuşmasını, 4 Kasım 1952'de yapar. 1953 yılında da, resmî olarak taç giyer. İşte bu tarihten itibaren, bütün dünyanın tanıdığı, büyük bölümünün de saygı ve sempati duyduğu bir liderin asıl hikâyesi başlar.

Kraliçe II. Elizabeth, her dönem dikkatleri üzerine çekebilen önemli bir siyasi oyuncu oldu. Yaptıkları, açıklamaları, giyimi, törenleri ve protokol hassasiyeti gibi birçok konuda kendine has duruşuyla etrafındakilerin hayranlık dolu bakışlarını üzerine çeken kraliçenin; otomobilleri de her zaman merak edildi ve konuşuldu. Çünkü kraliçe, otomobil seçimi konusunda, her zaman fazlasıyla muhafazakâr davrandı ve birçok lider gibi, farklı markaları denemedi. Buna rağmen, onlarca; gazete, dergi ve TV programında, "Kraliçe'nin Otomobilleri" adı altında haber ve belgesellere yer verildi. Elbette bu arada, tüm dünyanın Kraliçe II. Elizabeth'in araç seçimini merak etmesi ise; birçok markayı da harekete geçirdi. Zira dünyaca ünlü birçok marka, kraliçenin aracı olmak için sıraya girdi ve özel versiyonlar üretmek için, saraydan izin istedi. Kraliçe ise, neredeyse tüm teklifleri, kibarca reddetti. Tabii, biri dışında; Bentley'in…

Bentley markası, zamanla, İngiliz Kraliyet Ailesi için önemli bir statü sembolü oldu. Ailenin hemen her üyesi, mutlaka bir Bentley modeli kullanıyor veya en önemli davetlerde, bu markanın araçlarıyla objektiflere poz veriyor. Fakat Kraliçe II. Elizabeth için, markanın önemi daha büyük.. Belki de bu noktada, millî ve ekonomik mesajların yanı sıra, kraliçeye Bentley'lerin çok yakışması da önemli rol oynamaktadır; kim bilir? Bu arada, unutmadan ekleyelim; markanın modellerinin kraliçenin zarafetine ve şıklığına uygun bulunması, otomobil camiası tarafından da müthiş bir başarı öyküsü olarak kabul ediliyor. Şüphesiz, II. Elizabeth; gönüllü elçi olarak, markanın prestijine prestij katan en önemli rolü üstleniyor. Zira düşünsenize, kraliçe Bentley kullanmasaydı veya resmî ve özel tüm gezilerinde bu araç ile poz vermeseydi; bu kadar niş bir marka, şu anki popülerliğine sahip olabilir miydi?

Yaklaşık 10 yıl önce Kraliçe II. Elizabeth'e sunulan State Limousine'in kahramanları olan Bentley'in Mulliner biriminin ustaları da bu durumun farkında. Ve bu yüzden, kendisine bir teşekkür hediyesi olarak, çok farklı bir seriyle karşımıza çıktılar: Mulsanne Diamond Jubilee Edition (Pırlanta Jübile Serisi). Bu seri, sadece 60 adetle sınırlı, çok özel bir otomobili ifade ediyor. Koleksiyoncular için bulunmaz bir parça olacağı şimdiden kesinleşen araçtan, 60 adet üretilmesinin de ayrı bir anlamı var. Araçlardan her biri, 1953 yılında resmî olarak tahta çıkan Kraliçe II. Elizabeth'in bir yılını işaret ediyor.

Bu çok özel Bentley'ler, bir dizi muhteşem el yapımı özellikle fark yaratıyor. Altın dikişler kullanılarak dört kafalığın tamamına yapılan özel işlemeler, arka tarafta kraliyet aracını temsil eden altın kaplamalı ahşap piknik masaları ve aynı motifi taşıyan, lüks, deri kaplı minderler; kraliçeye özel hamlelerden sadece birkaçı. Ünlü "Bentley Mulliner İngiltere" yazısıyla "Diamond Jubilee Edition" ibaresinin yer aldığı parlak, paslanmaz çelik basamak plakalar da, bu Mulsanne modelleri için özel olarak hazırlandı. Koyun yünü zemin kaplaması, "Diamond Jubilee" işlemeli deri yastıklar ve altın iplikli, kişiye özel olarak hazırlanan işlemeler, aracın sunduğu lüksün örneklerinden.

Bu çok özel aracın, altı rengi bulunuyor; bordo üzerine beluga (ikili renk), siyah-safir, bordo, siyah-safir üzerine uçuk safir (ikili renk), uçuk safir ve beyaz kum. Fakat Mulliner birimi, geleneği bozmayarak, Mulsanne Diamond Jubilee Edition otomobillerini diğer Bentley'lerden ayırmak ve Britanya bağlantısını vurgulamak için; kırmızı, beyaz ve mavinin (Birlik Bayrağı'nın renkleri.) çeşitli tonlarını ve kombinasyonlarını şık bir biçimde kullanan boya ve deri rengi yelpazesini kullanıcıların beğenisine sunuyor. Aynı üç renk kullanılarak, her bir D sütununa yerleştirilen iki özel Bentley "B" armasının şıklığını da unutmamak gerek!

BİZE ULAŞIN