Yılın Gurme Mekânları
Yılın Gurme Mekânları
Fotoğraf: Instagram / @nicolerestaurant
Yazı Ece Büyükçolpan
Gastronomi dünyasının merakla takip ettiği prestijli 2025 Michelin Türkiye Rehberi ve 2025 Gault & Millau Türkiye Rehberi seçkileri açıklandı.
Gastronomi tutkunları ve profesyoneller için birer liste olmanın ötesinde; Türk mutfağının usta tekniklerle harmanlanarak dünya mutfağıyla buluşmasının eşliğinde bizleri lezzet yolculuğuna çıkarmayı amaçlayan bu iki rehber, Türk gastronomisinin uluslararası alanda yükselen ivmesine bir övgü niteliğinde. Üstelik bu yıl müdavimi olduğumuz pek çok mekân artık hem yıldızlı hem de şapkalı.
Yeterince heyecanlandıysanız yıl bitmeden keşfetmek veya yeniden deneyimlemek isteyeceğiniz şehrin tescilli en iyilerinin İstanbul seçkisine beraber göz atalım.
İşte 2025 Michelin Rehberi ve 2025 Gault & Millau Rehberi listesinde kendine yer edinmeyi başaran İstanbul'un en iyi 11 gurme mekânı:
Neolokal
Fotoğraf: Instagram / @neolokal
(1 Michelin Yıldızı + 1 Michelin Yeşil Yıldız / Gault & Millau Prestigious Table 4 Şapka)
Mutfağında geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran restoran Neolokal, şef Maksut Aşkar'ın imzasını taşıyan geleneksel Anadolu lezzetlerine modern yorum getirirken sürdürülebilir mutfak anlayışını ve yerel üreticilere verdiği değerle öne çıkıyor. Neolokal'in duyarlılıkla birleşen tatları, 1 Michelin yıldızı ve 1 yeşil Michelin yıldızını kucaklarken Gault & Millau Prestigious Table 4 şapkanın da sahibi oluyor. Yeşil mutfak severlerine ve destekleyicilerine öneri.
Casa Lavanda
Fotoğraf: Instagram / @casalavanda
(1 Michelin Yıldızı + 1 Michelin Yeşil Yıldız / Gault & Millau Excellent Table 3 Şapka)
Eğer sıkı bir gastronomi lezzetleri takipçisiyseniz mekânın Instagram'daki şık profiline mutlaka denk gelmişsinizdir: İstanbul şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta, yaklaşık 21.000 metrekarelik bahçe ve sebze bahçelerine yayılmış bir otel ve restoran, Casa Lavanda. Artık o da Michelin yıldızı sahibi. Bu huzurlu aile işletmesinin mutfağının başında duran şef Emre Şen, Türk repertuarının klasik lezzetlerini, özellikle İtalyan lezzetleri olmak üzere daha Akdeniz esintili dokunuşlarla birleştiriyor. Yerel ürünleri tanıtmaya, mevsimlik ürünleri ön plana çıkarmaya ve çevredeki topluluklarla güçlü bağları sürdürmeye kararlı olan restoranın meyve ve sebze temininin %80'i tesisin kendi sebze bahçesinden elde ediliyor. Böylesine sürdürülebilir bir mutfak hareketine kayıtsız kalamayan Michelin müfettişleri, Casa Lavanda'ya bir de Michelin yeşil yıldız ödülünü verdi. Üstüne bu yıl bir de Gault & Millau Excellent Table 3 şapkanın sahibi olarak lezzet rotalarımıza eklendi.
Nicole
Fotoğraf: Instagram / @nicolerestaurant
(1 Michelin Yıldızı / Gault & Millau En İyi Tabak Tasarım Ödülü
Adını en üst katında bulunduğu, 1901 yılında Fransisken rahibelerinin yaşadığı Soeurs Garde-Malades Apartmanı'ndan alan, geleneksel Türk mutfağını modern ve kendine has bir yorumla buluşturan Nicole, Şef Serkan Aksoy'un liderliğinde elde ettiği 1 Michelin yıldızını koruyor. Üstelik geçmişte Vedat Milor'un "beş üzerinden beş yıldız" verdiği, brioche, tereyağı ve zeytinyağına övgüler dizdiği Nicole, Gault & Millau En İyi Tabak Tasarımı Ödülü'nü kucakladı bu yıl.
Telezzüz
Fotoğraf: Instagram / @telezzuz.ist
(1 Michelin Yeşil Yıldız / Gault & Millau Chef's Table 2 Şapka)
Türkiye'nin ilk vegan fine dining deneyimini sürdürülebilir mutfak anlayışıyla sunan Telezzüz, şef Bahtiyar Büyükduman'ın dokunuşlarıyla 1 Michelin yeşil yıldızın sahibi olmayı başarıyor. Koleksiyoner Ömer Koç'un koleksiyonundan eşsiz sanat eserlerinin yemeğinize eşlik ettiği bu yeşil mutfağın lezzetleri, Gault & Millau Chef's Table 2 şapka ile taçlanıyor. Türkiye'nin ilk vegan fine dining sunan restoranı olarak listelerimize eklenen Telezzüz'e yolunuz düşmediyse şimdi daha iyi bir sebebiniz var.
Hodan
Fotoğraf: Instagram / @hodanistanbul
(Gault & Millau Gourmand Table 1 Şapka, En İyi Brunch Mekânı Ödülü)
Şef Çiğdem Şerefoğlu'nun Beyoğlu'nun tarihi dokusuyla birleştirdiği lezzetlerini taze mevsim ürünleriyle tabaklayan yeni nesil şef restoranı Hodan, Gault & Millau Gourmand Table 1 şapka ödülüyle taçlanıyor. İstanbul'da brunch denilince akla gelen sayılı mekânlar arasında başı çekerken bir de Gault & Millau En İyi Brunch Mekânı ödülünü kucaklayarak alanındaki başarısını tescilliyor.
Seraf Vadi
Fotoğraf: Instagram / @serafvadi
(Gault & Millau En İyi Geleneksel Lokanta Ödülü)
Şef Sinem Özler'in Türkiye'nin dört bir yanını dolaştığı, yerel pişirme tekniklerini öğrenerek ve bölgelerin mevsimindeki hasatlara dahil olarak kazandığı deneyimini tabaklarına taşıdığı Seraf Vadi, Gault & Millau En İyi Geleneksel Lokanta ödülüne layık görüldü. Geleneksel yemekleri "rahat ve şık" bir üslupta sunmayı kendisine düstur edinen mekân, Seraf Dükkânlar aracılığıyla mutfaktaki malzemelerini evinize de ulaştırıyor.
The Townhouse
Fotoğraf: Instagram / @thetownhouseistanbul
(Gault & Millau Chef's Table 2 Şapka)
Sıcak, New Yorker konsepti ve kokteylleriyle bizleri keyiflendiren caddenin en gözde buluşma noktası The Townhouse, artık Gault & Millau tescilli Chef's Table 2 şapkanın sahibi. Yemek sırasında ikramları, el yapımı çikolatası, doyurucu tabaklarıyla The Townhouse, müdavim mekânlar listesindeki yerini koruyor.
La Boom
Fotoğraf: Instagram / @laboom_emirgan
(Gault & Millau Gourmand Table 1 Şapka)
Birbirinden özel anılara eşlik eden lezzetleriyle hem kalbe hem de mideye hitap eden, Emirgan sahilinin gözde ve şık mekânı La Boom'un tabakları artık Gault & Millau Gourmand Table 1 şapkanın sahibi. Özenle hazırlanan yemekleri müzik ve ışıltılı eğlenceyle birleştiren La Boom, bir cumartesi gecesi akşam yemeğinden sonra eğlenceye mekân değiştirmeye gerek kalmadan devam etmenize olanak sağlıyor. Ertesi sabah da misafirlerine pazar brunch'ı sunan mekân, hafta sonunun müdavim mekânları arasındaki yerini tescilliyor.
Pizza Emirgan
Fotoğraf: Instagram / @pizzaemirgan
(Gault & Millau Gourmand Table 1 Şapka)
Türkiye'nin ilk speak-easy konseptini sunan Upstairs'in alt katında yer alan Pizza Emirgan'ın kulaktan kulağa yayılan ve orijinal Napoli pizzalarını aratmayan pizzaları artık Gault & Millau Gourmand Table 1 şapkanın sahibi. Yeşil tenteli kırmızı ve şık mekân; Emirgan sahilinin huzur veren deniz manzarasının eşlik ettiği, İtalyan lezzetlerini sevimli tabaklarına taşıyan güzel bir akşam yemeğinden sonra üst katında sizi eğlenceye davet ediyor.
Bardot
Fotoğraf: Instagram / @bardot.tr
(Gault & Millau Gourmand Table 1 Şapka)
Şehrin en yeni mekânlarından Bardot, modern ve klasik üslubu harmanlayan iç mekân tasarımıyla dikkat çekiyor. Renkli tablo ve sandalyelerle zenginleştirilen atmosferini Akdeniz mutfağının lezzetleriyle buluşturan İstanbul'un en yeni brasserie barı Bardot, Gault & Millau Gourmand Table 1 şapka ödülünü şimdiden kazanarak bu yıl epey konuşulacağının sinyalini veriyor.
Nato Lokantası
Fotoğraf: Instagram / @natolokantasi1952
(Gault & Millau Gourmand Table 1 Şapka)
1952 yılından bu yana en az 20 çeşit yemeği müşterilerine sunan ve tarihi bir esnaf lokantası olan Nato Lokantası, sulu yemek ve klasik tatlar seven gurmelerin vazgeçilmez lezzet duraklarından. Bu tarihi müdavim mekân, şimdi Gault & Millau Gourmand Table 1 şapkanın sahibi. Yıl bitmeden yolunuzu düşürmeye mutlaka değer.