Öldü Öldü Dirildi - Salvador Cabanas

Onun için “Öldü.” dediler, yaşadığı ortaya çıktı. Sonra, “Ayağa kalkamaz; komadan çıkıp ayağa kalksa bile yürüyemez.” dediler, geçtiğimiz ay yeşil sahalara döndü. Aslında o, her defasında, Zümrüdü Anka kuşu gibi kendi küllerinden doğdu. Paraguaylı futbolcu Salvador Cabanas’tan ve onun tuhaf hikâyelerinden bahsediyoruz...

Giriş Tarihi: 02.08.2012 12:15 Güncelleme Tarihi: 02.08.2012 17:16

Yazı GÖKHAN İLKER

Salvador Cabanas; 1980 yılında, Paraguay'ın Itagua şehrinde, işçi bir babanın oğlu olarak doğdu. Sonraları, şehrin en afili takımı Club 12 de Octubre'nin alt yapısına alındı. Itagua Ligi'ni 14 kez kazanan takım, Paraguay 2. Ligi'nin en bilindik ekibiydi. 1. lig tecrübeleri ise, pek olmadı. Club 12 de Octubre, aynı zamanda Paraguay Millî Takımı'nın formasını defalarca giyen; Dario Veron, Luis Alberto Monzon, Julio Cesar Enciso'nun yetiştiği kulüptü. Oynadığı futbolla o kadar öne çıktı ki; 10 kez Paraguay Şampiyonu olan Guarani, satın almayı beceremese de Cabanas'ı kiraladı. 20 maçta, altı gol attı, yıldız adayı futbolcu. Gollerden çok; sahada yaptıkları, Şili'nin en önemli takımlarından Audax İtaliano'nun dikkatini çekti. Audax, geçmişteki görkemli günlerine dönebilmek için; en önemli adım olarak, onu kadroya kattı. Beklenen şampiyonluk bir türlü gelmese de; Cabanas, 2001-2003 arasında, Audax İtaliano'da oynadığı 53 maçta 29 gol attı. Tabii, Meksikalı para babaları, fazla bekleyemedi. Avrupa'dan gelen cılız teklifleri reddedip, Jaguares de Chiapas'a gitti. Takım, onun liderliğinde, iki kez Chiapas Kupası'nı kazandı. Chiapas kariyerine, 103 maçta 59 gol atarak, neredeyse her iki maça en az bir gol sığdırmayı başardı.

Vakit gelmişti. Meksika'nın en büyüğü sayılan America'nın gözü, Salvador Cabanas'ın üzerindeydi. Latin Amerika'nın Şampiyonlar Ligi sayılan CONCACAF'ı dört kez kazanan America, istediğini aldı. Hırslı Paraguaylı köylü çocuğu, Meksika rüyasının zirve noktasındaydı. Cabanas, ayağının tozuyla, America'ya beşinci CONCACAF'ını kazandıran makinenin en önemli dişlilerinden biri olarak hizmet verdi. Sezona, müthiş başlamıştı; 2007, tam onun yılıydı. Önce, attığı 10 golle, Latin Amerika'nın en prestijli organizasyonu Copa Libertadores'in gol kralı oldu. Ardından, Paraguay'da "Yılın Futbolcusu" seçildi. Cabanas rüzgârı hızla esmeye başlamış, yelkenleri kendi rüzgârıyla dolmuştu. Otoriteler, bu kez onu, Güney Amerika'da "Yılın Futbolcusu" seçti. 2008 yılında ise, Meksika Ligi'nin en iyi forveti olarak, "Altın Ayakkabı"ya layık görüldü.

Ülkesinde, geldiği sınıf itibariyle, çok seviliyordu. Medya onu, Güney Amerika'nın efsanevi lideri Simon Bolivar'la özdeşleştiriyordu. Hatta bir dergi için, Simon Bolivar kılığında çekim bile yaptı. Aynı yıllarda, Paraguaylı eşi Maria Alonso ile mutlu bir evliliği vardı. Ancak ateşli Latin kadınları, birçok kez, Salvador Cabanas'ı yoldan çıkarmayı başardı. Ancak her seferinde, Maria'yı ikna etmeyi başardı ve evine döndü. Paraguay futbolunun gerçek Simon Bolivar'ı olma şansı, 2010 Dünya Kupası Elemeleri'nde eline geçti. Roque Santa Cruz, Nelson Haedo Valdez ve Salvador Cabanas'ın oluşturduğu Paraguay forvet hattı, aralarında; Brezilya, Arjantin ve Uruguay'ın da olduğu Güney Amerika'nın devlerini, arka arkaya devirdi. Paraguay, 18 maçta kazandığı 33 puanla; Brezilya'nın bir puan altında, direkt olarak 2010 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı. Cabanas, attığı altı golle, takımın en golcü ismiydi. Hem takımı America hem de ülkesi Paraguay'ın en gözde ismiydi artık. Millî takımdan arkadaşı Cristian Riveros'un oynadığı İngiliz Premier League ekibi Sunderland'den, ciddi bir teklif almıştı. Ancak bütün rüya, 25 Ocak sabahı saat 05.00'da sona erdi. O gece, Cabanas; eşi, erkek kardeşi ve arkadaşlarıyla, Mexico City'nin en iyi gece kulüplerinden Bar Bar'a gitti. Gece, çok iyi başlamıştı. Herkesin keyfi yerindeydi. Eğlencenin dozu, gittikçe artıyordu. Bardayken, başka bir grupla ufak bir tartışma yaşanmış, ama o da unutulmuştu. Ya da unutuldu sanılmıştı.

Salvador Cabanas, bir ara eşi Maria'nın yanında ayrılarak, tuvalete gitti. Aradan 10 dakikaya yakın bir süre geçmesine rağmen geri dönmeyince, Maria, Cabanas'a bakmak üzere tuvalete doğru yürümeye başladı. Erkekler tuvaletinin önünde, kimse yoktu. Maria, kapıyı şöyle bir araladığında, yerde yatan kocasının ayaklarını gördü. Çığlıklar atarak içeri daldığında; onu, başı kanlar içinde, kendinden geçmiş bir hâlde yerde yatarken buldu. Maria'nın çığlıkları, barın güvenliklerinin içeriye gelmesine neden oldu. Kısa bir sürede ambulansa bindirilen bilinci kapalı Cabanas, yakındaki bir hastaneye kaldırıldı. Başından vurulduğu için, hastanenin deneyimli beyin cerrahları, acil olarak çağırıldı. Ünlü cerrah Francisco Martinez Duhart yönetiminde kurulan ekip, apar topar ameliyata girdi. Bu arada, haber kanalları, Salvador Cabanas'ın öldüğünü duyurdu. Cabanas'ın ölüm haberini duyan Club America taraftarları ise, hastanenin önünü âdeta yas alanına çevirdi.

Ameliyat devam ettiği için, sağlıklı bir bilgi akışı yoktu. Ameliyattan çıkan Dr. Francisco Martinez, medyanın karşısına çıkarak; Salvador Cabanas'ın başından vurulduğunu, ölmediğini, ancak yoğun bakımda olduğunu anlattı. Bu haber bile, taraftarların umutlanmasına yol açmıştı. En azından, büyük golcü hâlâ hayattaydı ve Meksika'nın en iyi doktorları, onu yaşatmak için çabalıyordu. Cabanas'ın kafatasına sıkışan kurşun, beynine zarar vermemesi için alınamamış; hatta ellenmemişti bile. Öğlen saatlerinde konuşan eşi Maria, durumuyla ilgili olarak, "Tomografisi çekilirken bilinci yerindeydi. Benimle konuştuğunda nerede olduğunu biliyor, doğum gününü hatırlıyordu." dedi. Cabanas'ın moralinin yüksek olduğunu ve kendisine bu durumu atlatacağını söylediğini aktaran Maria, "Bana, ailesinin kendisini gelip görmesini istediğini söyledi. Anestezi verilene kadar, bilinci yerindeydi. Herkesten, onun için dua etmesini istiyorum. Durumu ciddiyetini koruyor." diye de ekledi. Maria'nın dua çağrısı, Paraguay'da da karşılık buldu. Paraguay'ın başkenti Asuncion'daki Defensores del Chaco Stadyumu'nda toplanan 20 bin kişi, Cabanas'ın iyileşmesi için hep birlikte dua ediyordu.

Doktorunun açıklamalarına göre; sekiz haftalık kurtarma süreci sonrası gelinen nokta, gayet iyiydi. Salvador Cabanas; eşini, çocuklarını, anne ve babasını tanıyordu. Ancak, hastaneye niçin geldiğini hatırlayamıyordu. Yürümesi bile ciddi zaman alabilirdi. Doktorlara göre, futbol kariyeri de sona ermişti. Bu arada, Federal Savcı Miguel Angel Mencera, olayla ilgili büyük bir operasyon başlattı. Federal savcılık ve polisin basına verdiği brifinglerde, saldırıyla ilgili, iki olasılık ve bir kişinin adı öne çıkmıştı. Savcı, bardaki kamera kayıtlarından; Cabanas'tan sonra tuvalete, Meksika uyuşturucu karteline yakınlığıyla bilinen iş adamı Jose Jorge Balderas Garza ve korumasının girdiğini saptamıştı. Polise göre, Cabanas'a yönelik saldırının nedeni, bir soygun girişimi olabilirdi. Diğer ihtimal ise, Cabanas'ın erkek kardeşinin, Jose Jorge Balderas Garza'nın birlikte geldiği Kübalı bir kadınla barın içinde samimi bir şekilde sohbet etmesiydi.

Ancak Cabanas soruşturmasının önemli ismi, Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo oldu. Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon'u arayan Başkan Lugo, Salvador Cabanas'ı vuran kişinin bir an önce yakalanmasını istediğini belirtti. Calderon ise, saldırganın bulunacağı sözünü verdi. Meksika polisi, bu telefon görüşmesinin ardından, büyük bir operasyon başlattı. Özel timler, Garza ve onunla çalışanlara ait olduğu tespit edilen birçok eve ve iş yerine baskın düzenledi. Baskınlarda, Garza'yla iş yapan diğer bir iş adamı olan "Kont" lakaplı Francisco Jose Barreto Garcia ve birçok adamı gözaltına alındı. Polisin aldığı ifadelerden edinilen bilgilere göre; Cabanas'ı vuran kişinin, "JJ" lakabıyla tanınan Jose Jorge Balderas Garza olduğu, artık neredeyse kesindi. Ancak Garza, yer yarılmış da içine girmişti. Bu arada Cabanas, 37 günün sonunda, daha iyi durumdaydı ve artık taburcu edilebilirdi. Beyin cerrahı Ernesto Martinez, 29 yaşındaki talihsiz futbolcunun, uzun sürecek bir rehabilitasyon tedavisi göreceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Cabanas'ın, tam olarak iyileştiğini söyleyemeyiz. Nörolojik iyileşmenin sağlanması için, iki-üç yıla ihtiyacı olacak. Şu an; adını, ailesinin adını ve futbolcu olduğunu hatırlıyor. Ancak, kahvaltıda ne yediğini ya da bir önceki gün ne yaptığını hatırlayamıyor." dedi.

Salvador Cabanas'ı, yatırıldığı nöroloji kliniğinde ziyaret eden ilk isim, Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo oldu. Kısa süren görüşme sonrası, Cabanas'tan aldığı imzalı formayla basının karşısına çıkan Lugo; "13 dakika kadar konuştuk. Karşımda; güçlü, kararlı ve umut dolu bir futbolcu buldum. Onun sağlık durumunu, Paraguay'daki herkes yakından takip ediyor ve bir an önce iyileşmesini umut ediyor." diye konuştu. Dünya Kupası maçları öncesinde, Cabanas, açılan bilincinden aldığı güçle; Paraguay'ın kadrosunda yer almak istediğini söylüyordu ama yürürken bile çeşitli zorluklar yaşıyordu. Bu arada, Cabanas'ı vuran Jose Jorge Balderas Garza ise; tam bir yıl sonra, Facebook sayesinde yakalanıyordu (Zanlının Kolombiyalı model Juliana Sossa Toro ile ilişkisi olduğunu saptayan polis, takibe başladı. Toro'nun Facebook profilindeki "Bulunduğu Şehir" ibaresini Lomas de Chapultepec'ten Mexico City'e çevirmesiyle harekete geçen Meksika polisi, ünlü modelin şehirde gezdiği yerlerde yaptığı ayrıntılı arama sonucunda Jose Jorge Balderas Garza'nın yerini saptadı. Mexico City şehir merkezine yakın bir çiftlik evine yapılan baskında, Garza ile birlikte, kız arkadaşı Juliana Sosso dâhil olmak üzere toplam altı kişi tutuklandı.).

Aradan geçen 1,5 yılda, Salvador Cabanas, doktorların öngörüsünün aksine hem yürümeye hem de takımı America'yla antrenmanlara çıkmaya başladı. 12 Ağustos 2011'de, America ve Paraguay Millî Takımı arasında onun dönüşünü kutlamak için yapılan maçta, 10 dakika forma giydi. Doktorların "Hafıza kaybı yaşayabilir!" dediği Cabanas için, takım arkadaşı Vuoso; "Benim bile unuttuğum birçok şeyi çok iyi hatırlıyor." diyerek, mucize adamın sağlığına dair bilgi veriyordu.

Cabanas, hiç şüphe yok ki, America'nın ağır maç takvimini kaldıracak durumda değildi. Ancak, futbola da devam etmek istiyordu; talihsiz futbolcu, Paraguay'a döndü ve şampiyon Libertad ile antrenmanlara çıkmaya başladı. İki ay önce ise, doğduğu takım Club 12 de Octubre'yle yeni sözleşme imzaladı ve doktorlarının söylemlerinin aksine, olaydan 27 ay sonra, başında hâlâ duran tek mermiyle sahaya çıktı. Club 12 de Octubre'nin 2-0 kazandığı maçta 40 dakika oynayan Cabanas, oldukça iyi bir performans sergiledi. Maçtan sonra gazetecilere mutlu olduğunu söyleyen Cabanas, ilk klişe demecini de vermekten geri durmadı: "Emekli olmayı, hiçbir zaman düşünmedim. Futbola geri döndüğüm için mutluyum. Bugün forma şansı bulduğum için, kendimi şanslı hissediyorum."

BİZE ULAŞIN