Erkeklerin kabusu: Jinekomasti

Op. Dr. Hasan Fındık: “Jinekomasti, aslında sağlık tehlikesinden çok sosyal ve psikolojik tehlikesiyle endişe veren bir durum. Nadir durumlarda da, sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir." dedi..

Giriş Tarihi: 01.11.2016 17:07 Güncelleme Tarihi: 01.11.2016 17:14
Op. Dr. Hasan Fındık: "Jinekomasti, aslında sağlık tehlikesinden çok sosyal ve psikolojik tehlikesiyle endişe veren bir durum. Nadir durumlarda da, sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Ama sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir. Eğer jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi de uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir."
Jinekomasti; özellikle ergenlik çağındaki ya da ilk gençliklerini yaşayan erkeklerin bir anlamda gizli kâbusu… Kısaca, ergen erkeklerdeki kadınsı meme büyümesi… İsminin kaynağı, tahmin edileceği gibi Yunanca; Gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuş. Ve bu birleşme ortaya, rahatsızlığın kendisi gibi can sıkıcı bir isim çıkartmış.
Genellikle cinsel hormonlarındaki dengesizlikten kaynaklandığı düşünülse de, sebebi tam olarak bilinmiyor. Yaygın kanı, birden çok sebebinin olabileceği… Vakaların büyük çoğunluğu birkaç yıl içinde kayboluyor ve herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmıyor. Ama ergenlik çağı düşünüldüğünde, uzmanların birçoğu, o birkaç yılın, ruhsal tahribat için yeterli bir süre olduğu konusunda hem fikir.
BİRÇOK DURUMDA TEDAVİSİ CERRAHİ…
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz, ülkemizin önde gelen estetik-plastik ve rekonstruktif cerrahi uzmanlarından ve Hollywood yıldızlarının tercih ettiği isimlerden Op. Dr. Hasan Fındık şunları söyledi: "Jinekomasti, aslında sağlık tehlikesinden çok sosyal ve psikolojik tehlikesiyle endişe veren bir durum. Nadir durumlarda da, sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Ama sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir. Eğer jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi de uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir."
JİNEKOMASTİ SIKLIKLA İDİOPATİKTİR…
Yapısal olarak erkek memesinin kadın memesinden büyük bir farkı olmadığını vurgulayan Fındık; "Erkek memesinin küçük olmasının tek sebebi erkek vücudunda yeterli miktarda kadınlık hormonu olmamasıdır. Ancak bazı durumlarda erkek memesi kendiliğinden büyümeye başlar ve neredeyse bir kadın memesi şeklini alır.
Bazı durumlarda, kanda östrojen artışı veya östrojen benzeri yapıların artışı, hormon dengesizliği ya da başka somut nedenleri olabilir ama jinekomasti sıklıkla idiopatiktir; yani herhangi bir sebebi olamayandır."dedi.
AMELİYAT ÖNCESİ TETKİKLER ÇOK ÖNEMLİ…
Erişkin erkeklerin % 40'ında jinekomasti değişikliklerin mevcut olduğunu belirten Fındık; sözlerine şöyle devam etti: "Meme büyümesiyle başvuran hastalarda muayene ve gerek duyulursa radyolojik inceleme uygulanır. Cerrahi tedavi yöntemi olarak liposuction ve meme bezinin çıkarılma teknikleri en uygun tekniklerdir.
Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda liposuction yöntemi ile iyi neticeler alınır. Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuctionla birlikte meme dokusunun çıkarılması gerekir. Eğer yağ ve meme dokusu fazlalığının yanında deri fazlalığı da mevcutsa yağ ve meme dokusunun çıkarılması yanın da deride birlikte çıkarılır.
Ameliyat sonrası 3 hafta bandajlama uygulanır ve hasta aylık kontrole çağrılır. Jinekomasti çeşitli sebeplerden kaynaklanabileceği için ameliyat kararı alınmadan önce bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Hastanın kullandığı bir ilaç veya hormonal dengesizlik jinekomastiye neden olabilmektedir.
Nadir de olsa bazı durumlarda kullanılan ilacın kesilmesi veya yaşa bağlı olarak hormonal tedavi ameliyatı gereksiz kılabilir. Bu tetkiklerin yapılması ameliyat sonrası meme dokusunda tekrar büyüme gibi sorunların önüne geçmek için şarttır.".

BİZE ULAŞIN