Şef Jostein Medhus'tan Norveç Usulü Tarifler

Norveç Mutfak Akademisi şefi Jostein Medhus ile İstanbul Culinary Institute’de bir araya geldik ve Esquire okurlarına özel tarifler yaratmasını istedik. Şef, Norveç usulüne göre hazırladığı iki farklı tarifle, hem gözümüze hem de midemize hitap etti.

Giriş Tarihi: 29.02.2012 20:22 Güncelleme Tarihi: 19.03.2012 19:02

Yazı ELÇİN KAÇAR

ISPANAK SALATASIYLA SUNULAN NORVEÇ USKUMRUSU

Neden Bu Yemeği Seçtik? Çünkü çok pratik ve 10 dakikada hazırlanabiliyor.

MALZEMELER

Balık için:

400 gr uskumru fileto

3 çorba kaşığı un

Tuz

Karabiber

Ispanak salatası için:

200 gr ıspanak

4 diş sarımsak

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı

Uskumru filetolarını una bulayın ve üzerlerine bir tutam karabiber serpin. Bir tavada, zeytinyağını iyice kızdırın. Uskumru filetolarını, derili kısmı alt tarafta kalacak şekilde tavanıza yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık iki dakika kızarttıktan sonra, tavayı ateşten alın. Ardından, filetoların diğer yüzünü çevirin ve kızarmış yağda pişmeleri için bekleyin. Piştikten sonra, balıkları bir kenara alın ve ıspanak salatasını hazırlamaya başlayın. Yine bir tavada, zeytinyağını kızdırın. İnce olarak doğradığınız sarımsakları, bu tavaya atın. Biraz karabiber ekleyin ve yaklaşık bir dakika bekletin. Daha sonra, tavaya ıspanak yapraklarını yerleştirin. Hafif piştikten sonra, ıspanakları sarımsaklarla birlikte tavadan alın ve tabağınıza yerleştirin. Uskumru filetolarınızı da ıspanakların üzerine yerleştirin ve hafif zeytinyağı ile tatlandırın. Arzuya göre, limon suyu da ekleyebilirsiniz.

SALATA VE ÖZEL SOSLU NORVEÇ SOMON TOSTU

Neden Bu Yemeği Seçtik? Eve davet ettiğiniz kadınların kalbini fethetmeniz için!

MALZEMELER

Balık İçin:

4 dilim beyaz ekmek

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Salata İçin:

4 adet maydanoz

6 adet dereotu

3 adet taze mercimek filizi

Tuz

Karabiber

Zeytinyağı

Garnitür İçin:

3 yemek kaşığı haşlanmış bezelye

1 adet haşlanmış yumurta

1 çorba kaşığı badem

1 çorba kaşığı somon havyar

1 adet salatalık

Sos İçin:

½ yemek kaşığı limon suyu

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

Hazırlanışı

Bir dilim ekmeği, dikdörtgen şeklinde, ince dilimler hâline gelecek şekilde kesin. Bir tavada, zeytinyağını kızartın ve ekmek dilimlerini tavaya yerleştirin; sadece bir yüzleri altın rengini alana kadar kızartın. Somon filetoları, kestiğiniz ekmek dilimlerinin boyutuna gelecek şekilde, ince porsiyonlara ayırın. Orta derecede ısıtılmış, içinde zeytinyağı bulunan başka bir tavaya somon dilimlerini yerleştirin. Kısa bir süre beklettikten sonra, ısıyı kapatın ve somon dilimlerini, kendi kendilerine pişmeleri için; yaklaşık üç dakika bekletin. Aynı işlemi, dilimlerin diğer yüzü için de uygulayın. Somonlar pişerken, yumurtayı haşlayın. Haşlandıktan sonra, sarısı ve beyazını ayırın; her iki kısmı da küçük kare küpler şeklinde kesin. Daha sonra; salatalık, badem ve bezelyeyi küçük küp parçalar hâlinde kesin. Tüm bu malzemeleri, küp beyaz yumurta parçaları ile karıştırın. Servis ederken, tabağa; önce kızarmış ekmek dilimlerinizi, üzerine somonları ve hazırladığınız karışımı koyun. Biraz karabiber ekleyin ve en üste küp yumurta sarılarını yerleştirin. En son; dereotu, maydanoz, taze mercimek filizi, tuz ve zeytinyağını karıştırın ve elde ettiğiniz bu salatayı, somonlarınızın yanında servis edin. Somon havyar ile tabağınızı süsleyin; limon ve zeytinyağı ile tatlandırın.

BU YAZIDAN ÖĞRENECEKLERİNİZ

1. Sarımsakları çok ince kestiğinizden emin olun.

2. Ispanakları doğramadan, bütün olarak tavaya atın.

3. Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırırken dikkat!

4. Karabiberi bolca kullanın.

BİZE ULAŞIN