Okan Bayülgen Shakespeare’in III. Richard’ını Uyarladı

Okan Bayülgen'in yazıp yönettiği "Richard" Shakespeare’in III. Richard kitabından uyarlandı.

Giriş Tarihi: 25.11.2022 11:40 Güncelleme Tarihi: 25.11.2022 11:41

Sanat dünyasına damgasını vurmuş isimlerden Okan Bayülgen, Shakespeare'in III. Richard'ını uyarlayarak tiyatro sahnesine taşıyor. Richard oyununun kadrosunda Okan Bayülgen'e Şenay Gürler, Özgün Çoban, Su Sonia Herring yanı sıra Bayülgen'in kızı İstanbul gibi daha birçok isim eşlik ediyor. "Richard" 14 Aralık'ta yeniden Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Okan Bayülgen "Richard" için 3 yıldır rol aldığı "Amadeus" oyunundan ayrılmıştı.

Prömiyerini 26. İstanbul Tiyatro Festivali'nde yapan Okan Bayülgen oyunla ilgili twitter hesabından şu ifadeleri kullandı; "3 günde binlerce seyirci, müteşekkirim, iksv festival oyunu olarak yola çıktık devamı gelecek gibi görünüyor, memleketimden dünya festivallerine gidecek bir Shakespeare yapmak istiyordum, teknik aksamalara rağmen destek veren seyircimizle yapıyoruz galiba…"

OKAN BAYÜLGEN'İN RICHARD'I

Yıl 2012. Kral III. Richard'ın kemikleri Leicester'da bir otoparkta bulunur. Kemiklerin adli tıp uzmanlarınca araştırılıp, kanıtlanması uzun bir zaman alacaktır. Londra'da çoğunlukla sıra dışı sanat oyunları üreten küçük bir tiyatro ise aynı dönemde istek üzerine III. Richard oynayacaktır. Bu arada tiyatroya sığınan ve polis tarafından aranan kimliksiz kriminal bir adam vardır. Tiyatroya sığınan "Richard" önce oyundaki Richard rolünü, daha sonra da oyunun sahneye konuluşunu üstlenir. Tiyatro bir facia ile sarsılır. Bu sırada Krallık, III. Richard'ın cenaze törenine hazırlanmaktadır.

SHAKESPEARE'İN RICHARD'I

Shakespeare'in Richard'ı tartışmasız bir kötü adam olsa da, tarihsel figür daha tartışmalıdır. Richard III, 1485'te Bosworth Savaşı'nda Henry VII olacak adama karşı yenilgisi Tudor hanedanının başlangıcına işaret eden son Plantagenet kralıydı. Ancak sadece iki yıl hüküm süren bir adam nasıl ülkenin en kötü şöhretli ve bölücü hükümdarlarından biri haline geldi?

Richard'ın tahta çıkışı ölen kardeşinin oğlu, kısa süre hüküm süren Kral Edward V'in iddiaları üzerine çekişme içinde oldu. Bir Tudor hükümdarı için yazan ve malzemesini Tudor kaynaklarına dayandıran Shakespeare, bunu Richard'ın önüne çıkan herkesi neşeyle yok ettiği kanlı, aşağılık bir yolculuk olarak resmediyor. Buna Richard'ın, kardeşi IV. Edward'ın Nisan 1483'te ölümünden sadece aylar sonra genç yeğenleri ve 'kuledeki prensler' olarak bilinen Kral Edward V ile kardeşinin Londra Kulesi'nde öldürdüğü iddia edilmesi de dahildir.

BİZE ULAŞIN