En popüler içerikler Lifestyle, en güçlü platform Instagram

Giriş Tarihi: 29.07.2022 15:31

Pandemi ile birlikte giderek güçlenen ve hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayan Influencer Marketing sektörü 2022 yılına da oldukça güçlü bir giriş yaptı. Sektörün genişlemesi ve ilerlemesiyle birlikte, Influencer'ların kitleleri kadar etkileşim oranları da önem kazandı. Markalar, yapılan iş birliklerinin etkisinin artması için Influencer'ların etkileşim oranları ve takipçi kitlelerinin yaşı, cinsiyeti gibi çeşitli kriterleri de göz önünde bulundurmaya başladılar. Bu gelişmeler doğrultusunda 2022 yılında sektöre markalar tarafından 15 milyar dolar harcama yapılması bekleniyor.

Markaları ve sosyal içerik üreticilerini bir araya getirmeyi hedefleyen INFLOW Network, Influencer'lar hakkında data üreten HypeAuditor ile gerçekleştirdiği işbirliği sayesinde markaları doğru yönlendirmeyi ve en uygun Influencer'lar ile eşleştirmeyi hedefliyor. Bu iş birliğinin sektöre yönelik önemli bir katkısı da Türkiye'deki Influencer Marketing ilerleyişi hakkında hayata geçirilen ve 2022 yılının ilk yarısını kapsayan rapor.

Influencer Marketing çalışmaları özelinde INFLOW Network ve HypeAuditor işbirliği sonucunda markalara sunulacak olan raporda; kullanıcıların yaş aralığı, Türkiye'deki mikro, makro ve nano Influencerlar hakkında bilgiler, takipçilerin aktifliği ve gerçekliği, 2022 yılında adından en çok bahsedilen markalar ve Influencer'lar gibi birçok farklı veriler yer alıyor.

Rapora göre, Türk Instagram kullanıcılarının yüzde 46'sını 25-34 yaş aralığı oluşturuyor. Bu yaş grubunun cinsiyet dağılım oranları ise % 19 kadın ve % 24 erkek olarak şekilleniyor. Türk kullanıcı kitlesinin yüzde 83'ünü 34 yaş altı kullanıcılar oluşturduğu için, Instagram bu yaş grubuna hitap etmek için en iyi platform olarak konumlanıyor.

Türkiye'de, Instagram'da içerik üretenlerin % 49,3'ünü Mikro-Influencer'lar oluşturuyor.

Bu içerik üreticilerinin 5 bin – 20 bin arasında bir takipçi sayısı bulunuyor. Nano-Influencerlar ise kitleleriyle en güçlü bağa ve dolayısıyla % 4.9 ile en yüksek etkileşime sahip konumdalar. Raporun öne çıkan sonuçları şöyle:

Pazarlama profesyonellerinin %68'i Influencer Pazarlama Kampanyaları için Instagram'ı tercih ediyor. Influencer pazarlaması sektöründe Instagram, yeni kitlelere ulaşmak ve hedef kitleye direkt hitap etmek için en iyi platform olarak konumlanıyor.

Instagram'daki takipçi kitlelerinin yalnızca %72'sinin gerçek insanlardan oluşması, dataların önemini anlamamızı sağlıyor.

Kullanıcıların %46'sını 25-34 yaş arası nüfus oluşturuyor. Bu oran markaların pazarlama stratejileri açısından çok önemli.

Etkileşim ve iletişim açısından en yüksek verim nano Influencer'lardan elde ediliyor.

Türkiye'deki Influencerlar'ın büyük bir çoğunluğu (%7.2) lifestyle içeriği üretiyor. Diğer popüler içerik kategorileri ise eğlence ve şaka (%6.1), fotoğrafçılık (% 5.2) ve aile (% 4.9) olarak sıralanıyor.

Türkiye'deki Influencer'ların %38.59'u dolandırıcılıktan etkileniyor. Bu noktada, doğru bir platform ve doğru datalarla çalışmak önem taşıyor.

Instagram'daki Influencer pazarlama kampanyalarında tüketici, halihazırda güvendiği birinden markayı öğrenme şansı elde ediyor. Bu da geleneksel reklamcılıkta var olan hedef kitle ve reklam arasındaki duvarın yıkılmasını sağlıyor. Tüketici, markayı aynı zamanda günlük olarak kullandığı bir platformda tanıyor. Bir içerik üreticisi bir ürünü veya hizmeti tanıttığında güvenilir bir öneri olarak algılanıyor ki bu markalar için çok büyük bir avantaj sağlıyor.

BİZE ULAŞIN