HBO Max'in The Staircase Dizisinin Arkasındaki Gerçek Hikaye

Kathleen Peterson 2001 yılında evinde bir merdivenin dibinde ölü bulundu. Baş şüpheli kocasıydı...

Giriş Tarihi: 17.05.2022 11:57

Zeynep Gürer

Kathleen Peterson 2001 yılında bir merdivenin altında bulunduğundan beri, gizemli ölümü medyanın büyük ilgisini çekti. 2018'de Akademi Ödüllü Fransız film yapımcısı Jean-Xavier de Lestrade, Peterson'ın ölümünün gerçek nedenlerini araştıran 13 bölümlük bir Netflix belgeseli olan The Staircase'i yayınladı. Şimdi, HBO Max hikayeyi The Staircase olarak da adlandırılan ve Toni Colette'in Kathleen Peterson olarak oynadığı bir senaryo dramasına dönüştürdü. Colin Firth, cinayetle suçlanan kocası Michael Peterson'ı oynuyor.

Lestrade'in Michael Peterson'a erişimi, HBO Max uyarlamasının yararlanabileceği çok sayıda kaynak materyale sahip olduğu anlamına geliyor. Belgesel yönetmeni Metro'ya Peterson'ı Şubat 2002'de çekmeye başladığını ve 2018'e kadar tamamlamadığını söyledi. Peki The Staircase'in arkasındaki gerçek hikaye nedir?

Kathleen Peterson'ın ölümü, Michael Peterson'ın yargılanması ve davanın ilk kez gündeme gelmesinden bu yana geçen yirmi yılda neler olduğu hakkında bilmeniz gerekenler.


Michael ve Kathleen Peterson.

KATHLEEN PETERSON KİMDİ?
Toni Collette'in duygusal tasviri, gerçek Kathleen Peterson'da daha da fazla ilgi uyandıracak. 21 Şubat 1953'te Kathleen Hunt olarak doğdu, JP McCaskey Lisesi'nden birincilikle mezun oldu ve Indy Week'e göre "Duke'un mühendislik okuluna kabul edilen ilk kız öğrenci oldu." Bunu iletişim firması Nortel'de yönetici olarak başarılı bir kariyer izledi.

1986'da Kathleen, romancı Michael Peterson ile tanıştı. Kathleen, 1997'de Michael ile evlendi ve çift, iki aileyi birleştirmeye başladı.

Kathleen'in ilk evliliğinden Caitlin Atwater adında bir biyolojik kızı var. Bu arada Michael'ın ilk evliliğinden Todd ve Clayton Peterson adında iki oğlu var. Michael ayrıca, ölümü daha sonra davasında rol oynayacak olan rahmetli arkadaşı Elizabeth Ratliff'in kızları Margaret ve Martha Ratliff'i de evlat edindi.

Tüm hesaplara göre, Michael ve Kathleen'in mutlu bir evliliğe ve harmanlanmış bir aileye sahip olduklarına inanılıyordu. Arkadaşlarından birinin 2003'te CBS News'e söylediği gibi , "Mutluluğun tüm görünümlerine ve tuzaklarına sahiptiler. Birbirleriyle tamamen uyumlular."

KATHLEEN PETERSON'A NE OLDU?
The News & Observer'a göre, 9 Aralık 2001 sabahı saat 2.30'dan hemen sonra, Michael Peterson karısını evlerinin merdivenlerinin altında baygın halde bulduğunu bildirmek için 911'i aradı . Michael iki 911 araması yaptı ve hemen ardından acil servisler olay yerine geldi. İlk 911 çağrısı sırasında Michael, resmi mahkeme belgelerine göre Kathleen'in hala nefes aldığını söyledi . Ancak dakikalar sonra tekrar aradığında artık nefes almadığını iddia etti. Kathleen öldüğünde 48 yaşındaydı.

ABC News'e göre , Michael o akşam erken saatlerde eşiyle America's Sweethearts izlediğini, ardından biraz şarap içtiğini ve havuz kenarında oturduğunu bildirdi . Kathleen yatağa girdiğinde, piposunu içmek için dışarıda kaldığı bildirildi. ABC News'e göre, nihayet içeriye girdiğinde, "karısını merdivenlerin dibinde, kanlar içinde ve zar zor nefes alırken bulduğunu söyledi". Hem belgeselin hem de HBO Max'in uyarlamasının izleyicilerinin çabucak öğreneceği gibi, olay yeri son derece şok edici görünüyordu.

ABC News'e göre, "Peterson, başından beri, Kathleen'in şarap içip valium aldıktan sonra trajik bir kazada merdivenlerde kaydığını iddia etti." Ancak NBC News, bir tıp doktorunun Kathleen'in ölümü sırasında kandaki alkol seviyesinin çok düşük olduğuna, o kadar ki bir alkol ölçer testini geçebileceğine karar verdiğini bildirdi.


HBO Max'in The Staircase'inde Michael Peterson rolünde Colin Firth ve Kathleen Peterson rolünde Toni Collette.

NBC News'in bildirdiğine göre, kolluk kuvvetlerinin Durham, Kuzey Karolina'daki Peterson konutundaki olay yerinden şüphelendikleri bildirildi , "Kurbanın üzerinde -her yerde- o kadar çok kan vardı ki, bu durumu göz ardı edemeyeceklerdi." Aslında, Court TV News aracılığıyla Michael'ı karısının ölümünde erken şüpheli yapan şeyin, cesedin yakınında bulunan kan hacmi ve Kathleen'in kafasının arkasındaki yırtılmalar olduğu bildirildi.

Kathleen'in otopsisi daha sonra, "kafasının arkasına birden fazla künt kuvvet darbesi" nedeniyle ölüm şeklinin cinayet olduğu sonucuna vardı. Adli tabip Dr. Kenneth Snell, başlangıçta Kathleen'in ölümünü merdivenlerden düşmekten kaynaklanan bir "kaza" olarak işaretlemişti. Ancak Snell'in jüri üyelerine söylediği gibi, "diğer adli tıp patologlarının otopsiyi gerçekleştirmesini izlerken gözlemlediği yedi yara, ilk 'kaza' bulgusunu bir dayak yerine cinayete çevirmesinin önemli bir nedeniydi."

Michael Peterson, 20 Aralık 2001'de birinci derece cinayet suçlamasıyla suçlandı. Sanık, evinde yapılan kapsamlı aramalar ve el koymaların ardından iki gün önce ceza savunma avukatı David Rudolf'u tutmuştu.

9 Aralık'ın erken saatlerinde Peterson hanesinde gerçekte ne olduğu muhtemelen her zaman bir sır olarak kalacaktır. Bununla birlikte, HBO Max'in The Staircase'i izleyicilere Kathleen'in ölümünü çevreleyen koşulları yeniden inceleme fırsatı verirken, aynı zamanda Michael'ın duruşmasını da incelemektedir.


Colin Firth, The Staircase'de Michael Peterson rolünde.

MICHAEL PETERSON'IN DAVASINDA NE OLDU?
Michael mahkemeye çıktığında, Lestrade zaten 13 bölümlük destansı belgesel dizisi olacak filmi çekiyordu. Yönetmen 2018'de Metro'ya verdiği demeçte, "Şubat 2002'de çekime başladığımızda ve David Rudolf bize giriş izni verdiğinde ve yargıç mahkeme salonunda bize giriş izni verdiğinde ve biz çekmeye başladığımızda, bunun ne kadar büyük olabileceğini anladık" dedi.

Jüri seçimi Mayıs 2003'te başladı ve State vs. Michael Peterson davası 1 Temmuz 2003'te The News & Observer aracılığıyla başladı. Savcılık, Michael'ın Kathleen'i büyük olasılıkla, Kathleen'in öldüğü sırada Durham'daki evlerinde eksik olduğu düşünülen bir şömine darbesiyle öldürdüğünü iddia ederken, Michael'ın savunma avukatı, Kathleen'in merdivenlerden düşerek öldüğünü savundu.

Savcılık, Kathleen'in öldürülmesi için birkaç olası sebep ortaya koydu. Lawrence Journal-World tarafından bildirildiği üzere, "Savcılar, [Michael] Peterson'ın biseksüelliğine dair kanıtlar sundu, bu da karı koca arasında bir tartışmanın patlak vermiş olabileceğini düşündürdü.

İddia makamının öne sürdüğü bir başka gerekçe de Peterson ailesinin zayıf mali durumuna bağlıydı. Michael bir romancı ve çeşitli başarılara sahip gazete köşe yazarı iken, Kathleen iletişim firması Nortel'de yöneticiydi ve NBC News aracılığıyla yılda yaklaşık 150.000 dolar kazandı . Ancak Kathleen'in kazançlı maaşına rağmen, Peterson ailesinin, iş yerinde fazlalık korkusuyla annenin kendisini zor durumda bıraktığı bildirildi.

Lawrence Journal-World'e göre, Petersons, Kathleen'in ölümü sırasında "143,000 $'lık kredi kartı borcu" tahakkuk etmişti . Ve CNN'in bildirdiği gibi, Kathleen'in görünüşe göre 1.8 milyon dolarlık bir hayat sigortası poliçesi vardı ve savcılar, Michael'ın karısını finansal kazanç için öldürmüş olabileceğini savundu.

Ama belki de davanın en şok edici unsuru, Michael Peterson'ın evlat edindiği iki çocuğunun annesi etrafında dönüyordu.

ELIZABETH RATLIFF KİMDİ VE 1985'TEKİ ÖLÜMÜ NASIL MICHAEL PETERSON'IN DAVASININ BİR PARÇASI OLDU?
Michael, 1986'da Kathleen ile tanışmadan önce, ilk karısı Patricia Sue ve iki oğluyla Almanya'da yaşıyordu. Peterson ailesi, Martha ve Margaret adında iki genç kızı olan Elizabeth Ratliff ile yakın arkadaştı.

Kasım 1985'te Ratliff, evindeki merdivenin dibinde ölü bulundu. WRAL.com'a göre , ilk rapor onun "felçten öldüğünü", ancak aynı zamanda "kafa derisinde birkaç derin kesik" bulunduğunu da öne sürdü.

Olağandışı ölümün garip tesadüfü keşfedildikten sonra, Elizabeth'in cesedi Michael'ın davasının bir parçası olarak çıkarıldı ve bir otopsi, The News & Observer'a göre felç değil, "cinayete dayalı bir saldırı" sonucu öldüğü sonucuna vardı . Yayın başına, bazı raporlar Michael Peterson'ın Elizabeth'i canlı gören son kişi olduğunu öne sürdü, ancak Michael'ın avukatı bu teoriyle tutarsızlıklara dikkat çekti. Gerçek ne olursa olsun, Kathleen ve Ratliff'in ölümleri arasındaki benzerlikler Michael'ın davasına yardımcı olmadı.


Michael Peterson ve David Rudolf, 2017 yılında mahkemede.

MICHAEL PETERSON'A NE OLDU?
10 Ekim 2003'te Michael Peterson, The New York Times aracılığıyla Kathleen'i öldürmekten şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı . Hapishaneye girdikten kısa bir süre sonra, Michael bir kavgada yaralandı , HBO Max'in uyarlamasının derinlemesine araştırdığı bir şey.

Ratliff'in kızları, yargılama ve hapis cezası boyunca evlat edindikleri babalarının yanında yer alırken, Kathleen'in kızı Caitlin Atwater kovuşturmanın tarafını tuttu. Atwater, annesinin hayat sigortası ödemesiyle ödüllendirilmesinin yanı sıra , Michael Peterson'a karşı 25 milyon dolarlık haksız ölüm davası kazandı.

Aralık 2011'de, Kathleen'i öldürmekten sekiz yıl hapis yattıktan sonra, Michael'a yeni bir mahkeme verildi. CNN tarafından bildirildiği üzere , bir yargıç jürinin eski SBI ajanı Duane Deaver'ın kan lekeli kanıtları tarafından yanlış yönlendirildiğine karar verdi; Deaver da 2011'de kovuldu.

Daha sonra 68 yaşında olan Michael, yeni bir duruşmaya kadar ve The News & Observer aracılığıyla 300.000 dolarlık bir tahvil gönderdikten sonra hapishaneden serbest bırakıldı . Michael'ın ayak bileği monitörü takarken katı bir sokağa çıkma yasağı ile ev hapsinde kalması gerekiyordu.

MICHAEL ŞİMDİ NEREDE?
Şubat 2017'de, yeniden yargılanmamak için Michael Peterson, The News & Observer aracılığıyla "savcıların kendisini kasten adam öldürmeden mahkum etmek için yeterli delile sahip olduğunu ve suç için suçlu kararını kabul etmediğini" kabul eden bir Alford savunmasına girdi. .

Michael 64 ila 86 ay hapis cezasına çarptırıldı; 89 ay hapiste yattıktan sonra özgür bir adam olarak kabul edildi. Bir basın toplantısında Michael, adını temize çıkarmayı umduğu için ABC11 aracılığıyla "Bu Alford savunmasını kabul etmek şimdiye kadar yaptığım en zor şey oldu" dedi.

İki yatak odalı bir apartman dairesine taşınan Michael, Durham, Kuzey Karolina'da yaşamaya devam ediyor. Michael, 2004'te Kathleen ile paylaştığı evi sattı ve müteakip bir mal sahibi, mülkü 2020'de 1,6 milyon dolara yeniden sattı.

Yıllar boyunca, Kathleen'in ölümünün nedeni ile ilgili birçok teori devam etti. Örneğin, bir teori, The News & Observer aracılığıyla "Kathleen Peterson'ın elinde saçının bir kısmıyla birlikte mikroskobik bir tüy bulunduğundan" kurbanın kafasındaki kesiklere bir baykuşun neden olduğunu öne sürdü . Başka bir teorisyen , Kathleen'in "korkuluk monteli bir telesiyej tarafından ölümcül şekilde çarpılmış" olabileceğini öne sürdü. Ancak, Michael'ın Alford savunması ile dava yasal olarak durduruldu.

BİZE ULAŞIN