Başarı Odaklı: Uğur Akkuş

A&S Yatırım Holding Yönetim Kurulu BaşkanıUğur Akkuş ile Los Angeles'ta bir araya geldik. Çocuk yaşta edindiği tecrübelerle iş hayatına atılan ve "Hayatımın en üretken dönemindeyim" diyen Akkuş ile geçmiş, bugün ve geleceğe dair.

Giriş Tarihi: 26.10.2021 16:04

Birçok farklı sektörde yer alan bir iş insanı olarak temponuz yüksektir. Şu an hayatınızın hangi dönemindesiniz?
Küçük yaştan beri bitmek bilmeyen bir tempo ile iş hayatının içindeyim. Şu an hayatımın en üretken, en dolu geçen ve en verimli dönemindeyim diyebilirim. Tüm dünyada pandemi sebebiyle bir durgunluk yaşanırken, bu dönemi en az hasarla atlatmak ve çalışıp üretmek için tüm enerjimi işlerime verdim. Kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olduğum A&S Yatırım Holding ile bilişimden teknolojiye, sağlıktan tarıma, gayrimenkulden enerjiye ve e-ticarete varana kadar hayata dokunan her alana yatırım yapmayı sürdürdüm. Geçtiğimiz sene, pandeminin ilk aylarında Türkiye'nin en büyük maske üretim tesisi Global Mask'ı 28 gün gibi kısa bir sürede İstanbul'da hayata geçirerek, NATO'nun maske tedarikçisi olmanın gururunu yaşadım. Bunun yanında Global Gloves markasıyla eldiven üretimini üstlenerek medikal malzeme alanında Türkiye'ye katma değer sağladım. Tulum ve önlük gibi kişisel koruyucu donanım ürünlerinin üretimini de gerçekleştirdim. Türkiye'nin yerli ve milli kripto para borsası Ascoindex'i kurarak, yedi gün 24 saat kesintisiz işlem yapan 26 kripto para biriminin alınıp satıldığı bir borsa kurdum. Yeni hedefim ise bu borsanın ABD'de işlem görmesini sağlamak.


Gerçekten kısa sürede birçok projeyi hayata geçirmişsiniz…
En büyük işim; hep daha fazla öğrenmek ve kendimle yarışmak oldu. 14 yaşından beri dünyayı dolaşıyorum. Kişisel gelişim ile ilgili tekniklerin workshop'larına katılıyorum. Şu an ise Harvard University eğitim kurslarından Liderlik ve Yeni Yüzyıl Yöneticiliği eğitimini online olarak alıyorum. İki sene kadar devam edecek olan bu eğitim haftada dört saat sürüyor. Kendimi geliştirmek ve sürekli öğrenmek bu hayatta beni en mutlu eden şey. Ben 40 yaşında bunları yapabiliyorsam gençler kim bilir neler yapabilir.

İş hayatında sizin için en önemli olan prensipler neler?
Çalışmak, çalışmak, çalışmak; pes etmeden, inanarak çalışmak. İş yaşamında kişilerin kendi şanslarını kendilerinin oluşturduğuna inanıyorum. Doğru zamanda, doğru adımları atarak, ne olmak istediğine karar vermek bir adım öne çıkarıyor. Bunun yanında azimli olmak, tutkulu olmak, zorluklara karşı güçlü kalmayı başarabilmek, olumlu düşüncelere sahip olmak, yardımsever olmak, eleştirileri dikkate alarak kendini sürekli geliştirmek, zamanı iyi yönetmek, ülkesini sevmek, ülkesinin gelişmesi ve kalkınması adına çaba harcamak olarak sayabilirim prensiplerimi. Yeni dünya düzeninde ise iş prensiplerimiz "ayak uydurma" üzerine kurulu hale geldi. Bu dönemde hızlı olan kazanıyor. Karar verme mekanizması hız üzerine kuruldu. Bir işi yaparken sonraki hamlenizi düşünmeniz gerekiyor.

Başarı birçok hatayı da barındırır. Sizin için de böyle miydi?
Geçmişe baktığınızda, iş hayatı size neler öğretti? Çocuk yaşta başladığım iş hayatımda başarılarım kadar başarısızlıklarım da oldu. Hatalar yapa yapa doğruyu bulabiliyorsunuz. Başarısızlıklarımdan ders çıkardım, yılmadım. Aynı hataları tekrar yapmamak için ve hep daha iyisi için çalıştım. Öğrendiklerimin üstüne bir yenisini eklemekten hiç vazgeçmedim. Çalışmak, üretmek ve alın teriyle kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Ailem dört kuşaktır ticaretle ilgileniyor. Ben de ailemizin günümüzdeki temsilcisi olarak, bu gelenekle yetişmiş olmanın gururunu yaşıyorum.

Ailenizden öğrendiklerinizin katkısı büyük diyebilir miyiz?
Ailemin bana kazandırdığı ticari birikimle, çalışarak dolu dolu bir çocukluk geçirdim. Para kazanmanın mutluluğu bir yana, parayı yönetmeyi de genç yaşta öğrenmiş oldum. Küçük yaşta çalışmamın bana kazandırdığı en büyük avantajlardan biri de zaman yönetimi kavramını tanımam oldu. Bunun yanında özgüven kazandırdı. Taze bir zihinle, bitmek bilmeyen bir merak ve istekle yeni bilgileri hızlıca zihnime kaydettim. İnsanlarla kurduğum sıcak ilişki empati yeteneğimi geliştirdi. Bütün bunların yanında, gelecek yaşantımda yapacağım işlerin çocuk yaşta temelini attım. O dönemde yaptığım bütün işler bana parayla satın alamayacağım tecrübeler kazandırdı.

Zorluklarla başa çıkma yöntemleriniz neler?
Hayatta her gün birçok şeyle mücadele ediyoruz. Zorluklarla başa çıkarken bu bizi oldukça yıpratıyor. Böyle durumlarda öncelikle soğukkanlılığı elden bırakmamamız gerekiyor. Soğukkanlı olmak, kontrolü elinizde tutmanızı sağlar. Zor durumlar karşısında pozitif kalabilmek doğru kararlar alınmasına yardımcı olur. İş hayatında başarıya giden yolda, zirveye ulaşmak için düştüğünüzde kalkmasını bilmeniz de en önemli kuraldır. Zamanın hızına yetişmek için hızlıca kendinizi toparlamalı, önünüze bakmalısınız.

Kariyerine yeni başlayan Uğur Akkuş ile karşılaşsanız, ona neler söylerdiniz?
Anı yaşa, sakın endişelenme, gelecek korkusunu aklından at, her saniyenin tadını çıkar... Şu an altı yaşında olan oğlum bana devamlı, "Ne zaman büyüyeceğim?" diye soruyor. "Hayat seni büyütecek ve bu da hiç ummadığın kadar hızlı olacak" diyorum. İstanbul, Kapalıçarşı'da başlayan çalışma hayatımı düşündüğümde, bugün geldiğim noktada o yıllara bana kazandırdığı her şey için minnet borçluyum. Yaşıtlarımın oyun oynadığı yaşta, babamın kumaş toptancısı dükkanında çalışan küçük bir çocuktum. Ticaretle birlikte farklı kültürlerden insanlarla tanışmam, insanlara karşı önyargımı kırdı. İş hayatında başarılı olmanın önündeki en büyük engel önyargıdır. O dönemde bunu aşmış olmam beni bir adım ileri götürdü. Daha sonra ailem işlerini Avrupa'ya taşıdı. İstanbul'a geldiğimde kendimi Kapalıçarşı-Tahtakale-Mercan üçgeninde bulmuştum. Kapalıçarşı'da da her ülkeden insanla tanıştım, iletişim kurdum. 20 yaşındayken ilk şirketim Şemse Dış Ticaret'i Almanya'da hayata geçirdim. Almanya'dan Türkiye'ye makine ithalatı yaparak şirketi büyüttüm ve Almanlara sattım. Daha sonra yine ticaret yapmak için ABD'ye uçtum. ABD'ye geldiğimde, Arapların burada ciddi yatırımlar yapması beni çok etkiledi. Arapça bilmemin verdiği özgüvenle 2005 yılında Kuveyt'e gittim. A&S Yatırım Holding'in temellerini, A&S Yatırım Danışmanlık şirketi olarak GCC ülkelerinin hepsiyle iş yapabilecek bir yapıda kurdum. Şimdi ise 21 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir holdingi yönetiyorum. Çıraklıkla başlayan kariyerimde bugün bu noktaya gelmemi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilki başarmamı en çok çocuk yaşta edindiğim tecrübelerin toplamına borçluyum.




Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz, nasıl deşarj oluyorsunuz?
Boş zamanlarımı seyahat ederek, workshop'lara katılarak geçiriyorum. İş yaşamım dışında en çok eşim Ebru (Şallı) ve çocuklarımla zaman geçirmekten keyif alıyorum. Bunun dışında teknede zaman geçiriyorum, kamp kuruyorum, spor yapıyorum. Pandeminin etkisiyle doğaya dönüş başladı. Ben de doğada yalnız kalmaktan ve yürüyüş yapmaktan oldukça keyif alıyorum. Kimsenin keşfetmediği koylarda kamp yapıyorum. İş stresini ve yorgunluğunu atmanın en iyi yolunun doğada yalnız kalmak olduğuna inanıyorum. Doğanın yaratıcılığımı ve üretkenliğimi olumlu etkilediğini düşünüyorum. Yazın teknede olduğumda, sabah erkenden kalkıp spor yapıyorum. Okumadığım kitapları okuyor, müzik dinliyorum. Bir de yanımda her zaman aklıma gelenleri yazdığım bir anı defterim var. Orada anılarımı biriktiriyorum. Tarih ve sanatla yakından ilgiliyim. İşim dışında zamanımın büyük kısmını aileme ayırıyorum. Eşim ve çocuklarımla birlikte tatil yapmaktan oldukça keyif alıyorum.

Süper Güç Türkiye isimli bir kitabınız var. Nereden çıktı böyle bir kitap yazma fikri?
A&S Yatırım Holding'in kurucusu olarak Türkiye'ye 3.5 milyar dolarlık yatırım yapılmasına öncülük etmenin gururunu yaşıyorum. Bununla ilgili tecrübelerimi Süper Güç Türkiye kitabımda gençlere ilham olması için yazdım. İstanbul, Londra, Paris, Berlin, New York, Los Angeles ve Körfez ülkeleri ekseninde şekillenip tüm dünyaya yayılan ticari faaliyetlerimi bu kitapta gençlere anlattım. Gençlerin başarıya giden yolda azimle çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Süper Güç Türkiye gençler tarafından yoğun ilgiyle okundu ve altı haftada 40 bin satış rakamına ulaşarak rekor kırdı. Gençler için kaleme alacağım toplamda dört kitabım olacak. Uygun zaman geldiğinde, sırasıyla kaleme aldıkça paylaşacağım.



Moda hayatınızın tam olarak neresinde yer alıyor? Kişisel stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Moda evimin içinde benimle yaşıyor. Eşim modanın içinden gelen biri, Miss Turkey olarak birçok tasarımcının kıyafetlerini podyumlarda taşıdı ve tanıttı. Ayrıca şu an kendi markasıyla kadın spor kıyafetleri tasarlıyor ve dünyaya satıyor, yani hayatımın merkezinde. Kişisel stil, insanın giydiği kıyafeti yakıştırması bence. Ben genelde kendimi rahat hissettiğim parçaları tercih ediyorum. Giydiğimiz kıyafetlerin kişiliğimizi sergilediğine inanıyorum. İş yaşamımda çoğunlukla takım elbise kullanıyorum. Takım elbisede koyu renkler tercihim. İş dışında ise rahat, spor kıyafetler giyiyorum. Eşim stilimde bana destek oluyor, alışverişe de birlikte çıkıyoruz. Onun zevkine güveniyorum. Bana sağlıklı beslenmeyi öğrettiği gibi, moda konusunda da gardırobumu ona bırakıyorum.



Sağlıklı yaşam rutinleriniz neler? Spor hayatınızda ne kadar yer alıyor?
Ebru'yla birlikte beslenme alışkanlığım değişti. Kendisi ile tanışmadan önce çok fazla et tüketirdim, şimdi ise daha çok sebze ağırlıklı besleniyorum. Hamur işinden uzak kalmayı tercih ediyorum. Glütensiz yiyecekleri hayatıma alıyorum. Türk mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinin yanında dünyanın sayılı mutfaklarına da ilgim yüksek. Sabah rutinim, maydanoz ve limonlu su. Çok sık sıvı tüketiyorum. Bunlara alışınca eski yemek alışkanlıklarınızı geride bırakıyorsunuz. Her gün düzenli spor yapıyorum; pilates, fitness, kickbox, su kayağı, kayak devamlı yaptığım sporlar. Hiç spor yapamazsam, doğada yürüyüş yapmayı ihmal etmiyorum.



Yakın geleceğe dair sizi heyecanlandıran yeni projeler neler?
A&S Yatırım Holding olarak 2021 yılında Türkiye'nin yerli ve milli kripto para borsası Ascoindex'i hayata geçirdik. Bu yıl içinde Ascoindex'in ABD borsalarında da işlem göstermesini sağlayacağız. Beni en çok heyecanlandıran projem, yakında lansmanını yapacağımız, dünya dijital para borsalarında Bitcoin ve Ethereum'un rakibi olacak dijital paramız. Tüm dünyada tanınması, işlem görmesi ve onlarla rekabet etmesi hedefimiz. Ayrıca uzay turizmi alanında çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü girişimci Elon Musk'ın sahip olduğu uzay ve havacılık şirketi SpaceX ile temas kurarak, Türkiye'de uzay turizm üssü kurmaları konusunda görüşmeler gerçekleştirdik. Bulunduğumuz konum itibariyle, MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika), Avrupa ve Türki Cumhuriyetler için uzay turizm üssü olabilecek potansiyele sahibiz. 54 ülkenin başkentine dört saatlik uçuş mesafesinde bulunuyoruz. Bulunduğumuz coğrafyada yer alan ülkelerdeki kişilerin, uzay seyahati için 17 saat sürecek bir yolculukla Florida'ya gitmek yerine Türkiye'den hareket etmeleri daha kolay olacaktır. Bu potansiyeli SpaceX yetkilileriyle paylaşarak, onları Türkiye'ye davet ettik. Türkiye'de balon turizminin merkezi olan Kapadokya'da uzay turizm üssü kurulması konusunda işbirliği teklifinde bulunduk. İleride Türkiye'yi uzay turizminin merkezi konumuna getirmeyi hedefliyoruz. 2021 bizim için Covid-19 virüsünün ekonomideki etkileriyle mücadele etme yılıdır. Dünya döndükçe değişecek, değiştikçe biz de değişeceğiz. Türümüz evrimleşmeye devam edecek ve yeni işler, hobiler, alışkanlıklar hayatımıza girecek. Biz de bu değişime ayak uydurup, bu yeni değişimin yaratığı iş ve ekonomik alanlarda yerimizi, varlığımızı büyüterek iş yapmaya devam edeceğiz.

BİZE ULAŞIN