Bvlgari Serpenti, Yapay Zeka Tasarımı Bir NFT Sanata Dönüştü

Refik Anadol'un üç boyutlu yapay zekâ heykeli, Bulgari'nin Serpenti simgesinin bitmeyen metamorfozunu kutluyor.

Giriş Tarihi: 07.10.2021 12:24

Dönüşümün ve durdurulamaz evrimin zamansız bir sembolü olan Bulgari yılanı, dünyaya yeniden doğuş ve güzellik mesajı göndermek için yeni ve büyüleyici bir metamorfoza uğruyor.

Romalı mücevher evi, ikonik Serpenti Koleksiyonunu kutlamak için ödüllü yeni medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol ile bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu iş birliği kapsamında Anadol ikonik yılan simgesinden yola çıkarak, metamorfoz kavramından ilham alan bir eser yarattı.

Üç boyutlu ve çok algılı bir yapay zeka heykeli olan Serpenti Metamorfosi, doğanın güzelliğini makine öğrenimi algoritmalarından elde edilen datanın ayrıntılı incelenmesi ve dönüştürülmesi aracılığıyla kutluyor ve datayı sıra dışı bir deneyim haline getiriyor - Bulgari'nin en nadir ve en değerli materyallerini muhteşem ve şaşırtıcı kreasyonlara dönüştüren büyüleyici bir süreç.


Refik Anadol

Milano'nun kalbi Piazza Duomo'da konumlandırılacak ve 8-31 Ekim tarihleri arasında halka açık olacak sanat eseri, İtalyan moda başkentinden başlayıp dünyanın diğer şehirlerine doğru yola çıkan destansı bir yolculuğun merkezi olacak.

SANAT ESERİ
Refik Anadol'un olağanüstü bir görsel etkiye sahip olan sanat eseri Serpenti Metamorphosis, doğal dünyada gerçekleşen sonsuz dönüşüm biçimlerini anlatan bir sanat eseridir. Bu sanat eseri, dinamik, üç boyutlu bir yapay zekâ veri heykeli ile hayat buluyor.

Metamorfoz kavramından ilham alan multimedya enstalasyonu doğanın güzelliğini ve Bvlgari'nin yılanını yapay zeka data analizi ile dinamik üç boyutlu heykellere dönüştürüyor. Refik Anadol 200 milyondan fazla doğa resmi ve 160 milyondan fazla çiçek resmi kullanarak ilk büyük ölçekli lüks, üç boyutlu, yapay zeka ürünü NFT sanat eserine hayat verdi. Milano sadece dünyanın farklı şehirlerini gezecek bir yolculuğun başlangıcı olmakla kalmıyor, sanat eserinin hikayesini çok duyulu ve çok boyutlu bir NFT (Non-Fungible Token) müzayedesi ile sonlandırıyor.

70 milyonu gerçek çiçek olmak üzere 200 milyondan fazla doğa görüntüsü üzerinde eğitilen makine öğrenimi algoritmaları, bu doğa olaylarını görsel şiire dönüştürüyor. Bu anlamda, metamorfoz hem projenin ana ilham kaynağı hem de yöntemidir: Makine bir çiçeğin ne olduğunu öğrenme yeteneğine sahiptir- renkleri, desenleri ve şekilleri - ve daha sonra sadece sentetik hafızalarında var olan çiçekleri hayal edebilir. Sonuç, dokularını ve hatta kokularını taklit eden alternatif bir doğa gerçekliğinin büyüleyici bir görselleştirmesidir.

Metamorfoz, gözlemlenebilir bir fiziksel dönüşüm süreci olarak esas anlamını korurken, sadece doğada değil, sanat, teknoloji ve lüks gibi diğer alanlarda da evrim ve büyüme fikrini temsil etmek için mükemmel bir işarettir.

Bu anlamda, kuruluma ayrılan alanın tamamına hayat verilir, adeta mekanın bütünü canlıdır. Duvarlar ve tavanlar sonsuzluğa kaybolurken, doğa, değişim ve yenilik arasındaki ilişkiyle nefes kesici bir yaklaşım ortaya çıkar. Algı, duyu ve koku yetilerimizi uyandıran bu nihai tasarım doğanın renklerinin ve çiçek motiflerinin uyandırdığı duyguların bir kutlamasıdır.

Buna ek olarak, Bulgari Serpenti Koleksiyonu'nun yaratıcı ilham kaynağı olan yılanın sembolik gücünü vurgulamak için Refik Anadol Studio, 120.000'den fazla yılan görüntüsü üzerinde eğitilmiş bir makine öğrenimi algoritmasını kullanarak özel bir sanat eseri geliştirdi. Bunun sonucunda sonsuz yaşamın efsanevi işaretinin büyüleyici dijital simgesi ortaya çıktı. Bu eşsiz veri heykeli, estetik ve ruhsal gücünü Bulgari'nin tarihinde yılanın sahip olduğu ikonik rolün birleşimiyle ve metamorfoz, yeniden icat alanındaki muazzam potansiyeliyle ortaya çıkarıyor.

Bulgari Group CEO'su Jean-Christophe Babin, proje ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle özetledi: "Metamorfoz, hem Refik'in, hem de Bulgari DNA'sının bir parçasıdır. Aynı doğa fikrini paylaşıyoruz: Renkli, canlı ve zengin. İkimiz de değişim ve yeniden doğuş sürecinde zaman ve mekân içinde gelişen güzelliği arıyoruz. Bulgari'nin en ikonik sembollerinden biri olan Serpenti'nin kutlanması için Refik Anadol gibi vizyoner bir sanatçıyla işbirliği yapmaktan onur duyuyoruz."

Refik Anadol ise "Metamorfoz kavramı benim için gerçekten ilham verici, çünkü makine zekâsı doğanın renklerini, desenlerini ve şekillerini alıp sadece zihninde var olan yeni formlara dönüştürme kapasitesine sahip. Makineyi işbirlikçi olarak kabul etmem görünmezi görünür yapmamı sağlıyor. Metamorfoz, bizi çevreleyen dünyadaki evrim, büyüme ve hassasiyet fikirlerini temsil etmek için gerçekten mükemmel bir semboldür. Bu hassasiyet Bulgari'nin yaptığı her şeyde yansımasını buluyor,, bu yüzden sanat eserlerimizin ve Bulgari mücevherlerinin yaratılmasındaki işçiliğin, bu metamorfoz hassasiyeti ile çok fazla benzerlik içerdiğini görüyorum." sözleriyle işbirliğiyle ilgili düşüncelerini özetledi.

BULGARI SERPENTI HUB
Serpenti dünyasının keşfi, Serpenti sembolüne adanmış dijital bir alan olan Serpenti Bulgari Hub ile devam ediyor. Koleksiyonun 1940'lı yıllara dayanan ilk tasarımlarından başlayarak, ünlü koleksiyonun en son eserlerin içeren bu platform, Serpenti'nin mücevher, saat ve aksesuar koleksiyonlarının ardında gizli sonsuz metamorfozu ortaya çıkartan özel içerikler sunuyor.

BİZE ULAŞIN