Yeni trend: Meditasyon & sağlık temalı podcast’ler

Dünyada ve Türkiye’de meditasyon & sağlık temalı podcast’lerin dinlenmesinde büyük bir artış var

Giriş Tarihi: 02.02.2021 15:51

Kendimize özen göstermenin yeni yollarını keşfetmemizi ve hatta tadını çıkarmamızı sağlayan son ayların bir sonucu olarak kişisel bakım ve sağlık konusu yepyeni bir görünüm kazandı. İster arkadaş ve ailelerimizle görüntülü aramalar ile iletişim kurmak olsun ister yaratıcı çalışmalarla spor salonunu eve taşımak olsun veya kendimizi hayata daha bağlı hissetmek için audio dünyasına daha da güvenmek olsun; Spotify verileri, sağlık ve audio içeriklerin bir araya gelmesiyle birlikte yeni bir trendin ortaya çıktığını gösteriyor.

Spotify öngörülerine göre, bu yükseliş ivmesi tırmanmaya devam edecek. Ses dünyasının kendimiz için nasıl olumlu bir etki yarattığını anlamak için Spotify, 2020 yılında sağlık odaklı dinlenmeleri analiz etti ve pek çok kullanıcının sağlık, meditasyon ile kişisel gelişim odaklı podcast yayınlarına yöneldiklerini ortaya koydu. Örneğin, dünya genelinde 2020 yılında meditasyon odaklı podcast'lerdeki tekil dinleyici sayısında yüzde 250'den fazla artış yaşandı. Türkiye'de ise bu oran şaşırtıcı derecede bir patlamayı gözler önüne seriyor. Türkiye'de 2020 yılında meditasyon odaklı podcast'lerdeki tekil dinleyici sayısında yüzde 886 oranında bir artış görüldü.

Spotify verileri ayrıca, sağlık ve kişisel gelişim alanındaki dinlenmelerde yaşanan artışa da dikkat çekiyor:

2020 yılında, dünya genelinde sağlık odaklı podcast'lerdeki tekil dinleyici sayısı yüzde 160 oranına arttı. Bu oran Türkiye'de yine oldukça yüksek. Türkiye'de sağlık odaklı podcast yayınlarındaki tekil dinleyici sayısı, yüzde 370'lik bir oranla dünya genelinin iki katından fazla.

2020 yılında kişisel gelişim odaklı podcast'lerdeki tekil dinleyici sayısındaki artış ise yüzde 90'dan fazla. Türkiye'de bu artış yüzde 46 dolaylarında.

Yeni yılın ilk gününde 2020 yılının ilk gününe kıyasla dünya genelinde Spotify podcast dinlemelerindeki tekil kullanıcı sayısı yüzde 82 arttı, bu oran Türkiye'de ise yüzde 350.

Dünya genelinde popüler yaşam & sağlık temalı podcast yayınları: (Liste Ekim- Aralık 2020 verilerine dayanmaktadır).

1 Minute Motivation

Empower Yourself

Positive Mindset Podcast

Good Vibes, Good Life

Mindfulness

Rewind Relax Release

Jem's Coffee Shop

Weekly Motivation by Ben Lionel Scott

Positive Thinking Mind

Guided Meditations

Depression Detox Show

Türkiye'de popüler yaşam & sağlık podcast yayınları: (Liste Ekim-Aralık 2020 verilerine dayanmaktadır)

Kendine İyi Davran

Merdiven Altı Terapi

Yeşim'in ŞifaEvi

Psikiyatri ve Duvarın Ardı

Unicornun Gozuyle

Olumlu Dünya

Yakın İlişkiler

Doğan Cüceloğlu

Mindfulness

Terapi de 10'uncu Köy

BİZE ULAŞIN