Asya Yüzyılı’nda hedeflerimiz ortak!

COVID-19 salgını iletişim ve bilgi alışverişine engel değil, salgına rağmen hayat devam ediyor.  Nitekim uzmanlar, CIPG ve Turkuvaz Medya’nın ortaklaşa düzenlediği “Covid Sonrası Çin ve Türkiye’nin Ortak Geleceği” başlıklı online konferansta buluştu.

Giriş Tarihi: 19.06.2020 14:32

Çin ve Türkiye binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu gibi, dünyayı ilgilendiren konularda ortak bir vizyonu paylaşıyor. Mevcut ilişkilerin COVID-19 sonrası nasıl geliştirilmesi konusunda fikirleri olanlar, "Covid Sonrası Çin ve Türkiye'nin Ortak Geleceği" başlıklı online konferansta buluşup görüşlerini dile getirdi.

Konferansı, Türkçe yayına hazırlanan China Today dergisinin sahibi CIPG (Çin Uluslararası Yayın Grubu) ve Turkuvam Medya yöneticileri ortaklaşa düzenledi. Panelin açış konuşmalarını CIPG Başkanı Du Zhanyuan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi- Deng Li, Türkiye Cumhuriyeti Beijing Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen ve Çin'in eski Ortadoğu Özel Elçisi Gong Xiaosheng yaptı.



Ana teması Pandemi Sonrası Çin-Türkiye İlişkilerinin Gelişimi olan ve ACCWS Başkanı Yu Yunquan'ın yönettiği ilk panele; Turkuvaz Dergi Genel Müdürü Yasemin Gebeş, China Today Dergisi Başkanı Hu Baomin, DEİK Asya-Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, Çin Renmin Üniversitesi'nden Wang Wen ve Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüleri (CICIR) Başkanı Niu Xinchun konuşmacı olarak katıldı.
Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari temaslar ve iş birliğinin güçlendirilmesi konulu ikinci paneli ise China Today Dergisi Başkanı Hu Baomin yönetti. Bu panele konuşmacı olarak katılan TÜSİAD Çin Network Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Zhou Yanquan, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Altay Atlı, CICIR'dan yardımcı araştırmacı Xu Gang ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

"MEDYANIN ROLÜ YADSINAMAZ"
Bünyesinde China Today'ın yanı sıra birçok yayın bulunan CIPG'nin (Çin Uluslararası Yayın Grubu) Başkanı Du Zhanyuan, Çin'in Covid-19 ile mücadelede engelleri aşıp önemli başarılar kazandığını söyledi.


Çin ve Türkiye ilişkilerinin karşılıklı güven ve çok taraflılık ilkeleri doğrultusunda ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Du, "İkili ilişkilerimiz salgınla birlikte ivme kazandı. Mevcut iş birliklerimize sağlık alanındaki bilgi alışverişleri ve tıbbi yardımlar da eklendi. Zor günlerde birbirimize el uzatıp yardım ettik. Salgın, iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu" dedi.


Çin ve Türkiye hükümetinin siyasi ve kültürel programları olduğunu belirten Du, "İki ülkenin de 5 yıllık kalkınma planları var. Liderlerimiz ekonomik kalkınma ve uluslararası iş birliğine çok önem veriyor. Bu noktada her iki ülke de önemli görevler üstleniyor" dedikten sonra şu önerileri yaptı: "Medya işbirliğini güçlendirip, kamuoyununu etkili şekilde yönlendirmeliyiz. Objektif ve pozitif sesleri aktarmak için çaba göstermeliyiz. İşbirliği ve ortak kazanç doğrultusunda çözüm planları yapıp, önerilerde bulunmalıyız. Düşünce kuruluşlarıyla ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Önyargıları bırakıp, alçakgönüllülük gösterip başkalarının deneyimlerinden öğrenmeliyiz. Çin ve Türkiye'nin medya ve düşünce kuruluşları; aralarındaki işbirliğiyle dünyaya örnek oluşturabilir. Objektif ve tarafsız haberler iki ülke ilişkilerinin istikrarlı şekilde gelişmesine katkıda bulunabilir."


Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping'in "Çin'in Yönetimi" adlı kitabını 2017'de Türk okurlarla buluşturduklarını hatırlatan Du, konuşmasını şöyle noktaladı: "2021'de iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 50'nci yılını kutlayacağız. Cumhurbaşkanımız Şi'nin talimatları doğrultusunda medya kuruluşları arasındaki iş birliğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Aramızda personel değişimi yapıp, ortak araştırma ve röportajlar yapabiliriz. Önyargıları bir kenara bırakıp dünyaya örnek bir iş birliği sergileyip karşılıklı güveni tesis edebiliriz."

BİZE ULAŞIN