Frank Sinatra'nın Telefon Defteri

Fotoğrafçı Henry Leutwyler, şarkıcının telefon defterinden onun en yakın bağlantılarını ortaya koyuyor.

Giriş Tarihi: 09.06.2020 11:07 Güncelleme Tarihi: 09.06.2020 13:34

Frank Sinatra'nın avuç içi büyüklüğünde, kahverengi deri telefon rehberinde 108 isim bulacaksınız. Dean Martin orada. Jerry Lewis orada. Wayne Newton, Don Rickles ve Roger Moore orada. Kissinger'ın sekreteri, iki cumhurbaşkanı (Ford ve Nixon) orada. Ve daha nicesi…

Fotoğrafçı Henry Leutwyler Sinatra'nın kişisel telefon rehberindeki her sayfayı bir suç mahalinde çalışıyormuş gibi hassasiyetle ele aldı ve tek tek fotoğrafını çekti. Geçtiğimiz 15 yıl boyunca Leutwyler, bir zamanlar kültürel simgelere ait olan nesneleri (John Lennon'un giysileri, Gandhi'nin sandaleti, Elvis'in uzaktan kumandası) izleyen ve fotoğraflayan bir meşguliyet geliştirdi. Ancak bu onun en kapsamlı ve ince keşfi: Tek bir nesnenin 69 resmi.

Leutwyler objelere olan takıntısını şöyle açıklıyor: "Nesneler konuşur. Hikayeler anlatırlar ama yalan söylemezler. Saç ve makyaj yok. Stilist yok. İşte nesneler budur."

"Adres defterleri kim olduğunuzu ortaya çıkarıyor" diyor Leutwyler "onlar hayatlarımızı açığa çıkarıyor. Kimi tanıdığımızı açıklıyorlar. Nereye gittiğimizi. Kimi sevdiğimizi ve kimden nefret ettiğimizi." Bu yüzden Leutwyler Sinatra'yı keşfetmekten heyecan duydu.

Sinatra, büyük olasılıkla ABD'nin en sıkı ilişkilere sahip adamıydı. Sinatra'nın karmaşık ilişkiler ağını özümsemek için işte size bir şey: Monako Prensi'nden, Andy Warhol'un ilk ilham kaynağına; Tommy Lasorda'dan Zeppo Marx'a, Amerika'nın en zengin adamından Johnny Carson'un yanında 30 yıl boyunca oturan adama kadar hepsi burada. Tükenmez mavi mürekkeple, Sinatra'nın telefon defterinde yazılı duruyor.

Leutwyler, "daha fazla paraya mı ihtiyacınız var? Vegas'ta bir sözleşmeye mi ihtiyacınız var? Hapisten çıkmaya mı ihtiyacınız var? ABD Başkanını mı aramak istiyorsunuz bu rehbere bakmanız yeterliydi" diyor.

BİZE ULAŞIN