Korku üstadı Shirley Jackson’ın hayatı

'Piyango' öyküsüyle ün kazanan yazar Shirley Jackson’ın hayatı, başrollerinde Elisabeth Moss ve Michael Stuhlbarg’in yer aldığı Josephine Decker’ın yeni filmi Shirley ile beyazperdeye uyarlanıyor.

Giriş Tarihi: 08.06.2020 17:26 Güncelleme Tarihi: 09.06.2020 18:05

Shirley filmi ile birçok kişinin hayatında iz bırakan ve okuyucuların zihinlerinin karanlık tarafına geçiş yapmayı başaran yazarın hayatı mercek altına alınıyor. Temmuz ayında gösterime girecek Josephine Decker tarafından yönetilen filmde, Elisabeth Moss ünlü yazara hayat veriyor.

Film, Jackson ve onun profesör olan kocası Stanley Hyman'ın evlerinde yaşamaya başlayan genç bir çiftin ilişkisine odaklanıyor. Rose ve kocası Fred, kendilerine yapılan teklifi kabul ederek Shirley Jackson ve Stanley Hyman ile birlikte yaşamaya başlar. Genç çiftten etkilenen Jackson, onları yeni romanının konusu yapmaya karar verir.

Shirley Jackson'ın hayatı

1916'da Jackson, San Francisco'nun varlıklı bir banliyösünde doğdu. Burada diğer çocuklara uyum sağlamakta güçlük çektiği için zamanının çoğunu yazarak geçirdi. Genç bir yetişkin olduğunda hikayelerini kampüs edebiyat dergisinde yayınlamaya başladığı Syracuse Üniversitesi'nde gazetecilik okudu. Kendi öykülerinden birini okuyan edebiyat eleştirmeni ve Profesör Stanley Hyman ile 1940'ta evlendi. Hyman'ın işi dolayısıyla Vermont'un Kuzey Bennington kentine yerleşmeden önce Doğu Sahili'ni gezdi.

Evliliğin bütün ağır işçiliğini üstlenmesine, birbiri ardına çocuk doğurmasına rağmen Shirley Jackson yazmayı bırakmadı ve 1948 yılında The New Yorker dergisinde yayımlanan 'Piyango' adlı öyküsü ile üne kavuştu. Dergi tarihinin en çok tepki çeken yayınları arasına giren bu öykü, kışkırtıcı unsurlar barındırdığı gerekçesiyle ABD'nin bazı muhafazakâr eyaletlerinde yasaklandı.

"Piyango" nun başarısı, Jackson'ı edebi bir yıldıza dönüştürdü, ancak büyüyen şöhreti, Jackson'ın yeteneğine şiddetle inanan ancak bir yandan da bunu suiistimal eden Hyman ile çatışma yarattı. Jackson ailenin geçimini sağlayan kişi olmasına rağmen Hyman finansal kontrolü sürdürdü ve uygun gördüğü zaman Jackson'ın kazançlarının bir kısmını karşıladı. Hyman aynı zamanda evliliğin ilk gününden itibaren Jackson'a karşı sadakatsizliğini sürdürdü.

1959'da Jackson, Stephen King'in yirminci yüzyılın en önemli korku romanlarından biri olarak adlandırdığı en ünlü romanı The Haunting of Hill House'u yayınladı. Ancak romanın yayınlanmasıyla birlikte Jackson'ın sağlığı bozulmaya başladı. Kilo problemi, alkol, amfetaminler yazarın kalbini yordu ve 48 yaşındayken geçirdiği kalp yetmezliği nedeniyle hayatı sona erdi.

BİZE ULAŞIN