91.Oscars: Hollywood'un Akademiye tepkisi

Akademi, 91. Oscar Ödül Töreni canlı yayınından dört ödül kategorisinin çıkarma kararı aldı. Bu karar, Hollywood'un Akademi’ye büyük bir tepki göstermesine sebep oldu. Tepki her geçen gün büyüyor ve bol tartışmalı ödül törenine gün saymaya devam ediyoruz.

Giriş Tarihi: 16.02.2019 11:28
Oscar Ödülleri'ni dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, bu yıl tören hakkında aldığı kararlara büyük bir tepkiyle karşılandı. Akademi'nin 91. Oscar Ödülleri'nden dört kategoriyi canlı yayından çıkarma kararı sonrası sinemacıların yazdığı açık mektup ünlü oyuncular ve diğer ünlü yönetmenlerin de katılımıyla ortak bir tepkiye dönüştü.



Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Spike Lee, Damien Chazelle, Seth Rogan ve Ang Lee gibi isimlerin yayımladığı 'Akademi'ye çağrı' mektubuna; ünlü oyuncular George Clooney, Brad Pitt, Robert De Niro, Elizabeth Banks, Peter Dinklage ve Kerry Washington da katılma kararı aldı. Ayrıca mektuba; ünlü yönetmenler Alfonso Cuaron, Christopher Nolan, Michael Mann, Alejandro G. Inarritu ve Guillermo del Toro da katıldı.

Akademi'ye çağrıda bulunan mektup; "En iyi görüntü yönetimi", "en iyi kurgu", "en iyi kısa film" ve "en iyi saç/makyaj" kategorilerinin ödüllerinin canlı yayından çıkarılmasına tepki gösteriyordu. Akademi ise bu kararı, ödüllerin daha sonra "kısaca kurgulanmış" haliyle programa ekleneceğini, ancak orijinal sunumların 'Oscar.com' ve 'Academy' sosyal medya kanallarında canlı yayınlanacağını açıklamasıyla savundu.

Bu karar, seyirci ilgisinin azaldığı Oscar töreninin süresinin üç saatle sınırlı tutulması amaçlanark alınmıştı. Sinemacıların açık mektubunda ise "91. Oscar Ödül Töreni'nde sinemasal sanatların statüsünü düşürmek, yaşamımızı ve tutkularımızı seçtiğimiz mesleğimize adayan bizlere hakaretten başka bir şey değildir" ifadesine yer verildi.



Akademi'ye yapılan açık çağrı da şu sözler yer aldı: "Akademi'nin yaptığı bu kısaltmayı ve potansiyel sansürü misyonunun ruhuna aykırı hareket olarak değerlendiriyoruz. Akademi 1927 yılında sinema sanatlarındaki mükemmelliği tanımak ve korumak, hayal gücüne ilham vermek ve dünyayı sinema filmleri aracılığıyla birbirine bağlamaya yardımcı olmak için kuruldu. Ne yazık ki sanat biçimimizi ve arkasındaki insanları kutlamaktan ziyade eğlence sunma arayışımız nedeniyle bu misyondan saptık. Üstün sinemanın yaratılmasından sorumlu olanların tanınması, amacı onu korumak olan kurum tarafından azaltılıyorsa, artık Akademi'nin ortak bir sanat formu olarak filmi takdir etme vaadini desteklemiyoruz."

BİZE ULAŞIN