'Oscar Çok Beyaz' değil!

2019 Oscar ödüllerini verecek olan ABD Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin yeni üyeleri belli oldu. “Oscar Çok Beyaz” protestolarından sonra, yeni üyeler çeşitliliğin artması konusunda hayli iddialı.

Giriş Tarihi: 26.06.2018 10:52 Güncelleme Tarihi: 26.06.2018 10:58
"Oscar Çok Beyaz" protestolarının üzerinde üç yıl geçti... Oscar ödüllerinin sahibi ABD Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin çeşitlilik sorunu için farklı adımlar atılmaya başladı. Akademi, #WeAreTheAcademy (Biz Akademiyiz) hashtagi altında 59 farklı ülkeden 928 yeni üye ile rekor kırdığını açıkladı. Akademi'nin yeni üyeleri arasında daha fazla kadına ve daha çok renkliye yer vererek Hollywood film endüstrisinin sistemik bir meselesinde adım attığı gördük.

Yıllarca Akademi, film endüstrisinin sorununu kendi üyeleriyle somutlaştırmakla eleştiriliyordu. Üyelerinin çok yaşlı, beyaz, erkek ve yeni sesler ile ilerlemeci sanatı cesaretlendirme konusunda tutucu olduğu yorumları yapılıyordu. Üyelik için başvuruda bulunmak, Akademi'de halihazırda yer alan kişilerden sponsorluk gerektiriyordu. Bu da koordine edilmeye ve mevcut düzeni desteklemeye katkıda bulundu.



​Oscar oy verme sürecinin doğası karmaşık faktörlerle dolu olsa da, bu yeni üyeler endüstrinin Hollywood'daki en prestijli ödülünü verdiği kişilerin çeşitliliği açısından önemli bir dalgalanma etkisine sahip olabilir. Akademi'ye bu yıl katılan yeni üyeler arasından en dikkat çeken isimler şöyle: Emilia Clarke, J.K. Rowling, Timothée Chalamet, Daniel Kaluuya, Danai Gurira, Tiffany Haddish, Daisy Ridley, Dave Chappelle, Ann Dowd, Amy Schumer, Sarah Silverman, Jada Pinkett Smith, Amber Tamblyn, Evan Rachel Wood, Lena Headey, André Holland, Pedro Pascal, Hannibal Buress, Rashida Jones, Mindy Kaling, Taye Diggs, Zoe Kazan, Kumail Nanjiani, Blake Lively, Olivia Munn, Gina Rodriguez ve Kendrick Lamar.



Yeni üyelerin çeşitliliğinin, Oscar adaylarını ve kazananları da etkilemesi bekleniyor. Ancak yine de bir yılda üyeler arasında artan çeşitliliğin sinema sektöründe uzun zamandır mevcut eşitsizliği ortadan kaldırmayacağı düşünülüyor.

BİZE ULAŞIN