Teknoloji detoksu nasıl yapılır?

Hayatımızı etkisi altına alan teknoloji genel anlamda pek çok kolaylık sağlasa da zararlı noktaları da vardır. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi teknolojik cihazların da fazla kullanımı psikolojik ve bedensel sorunlar yaratabilmektedir.

Giriş Tarihi: 24.01.2020 17:40 Güncelleme Tarihi: 24.01.2020 17:45

2020 trendleri arasında teknoloji detoksu da yer alıyor. Yani teknolojik cihazlardan kendimizi bir süreliğine arındırmak gerekiyor. Böylece zihniniz ve bedeniniz dinlenmeye başlıyor, bir süre sonra bunu kendiniz de fark ediyorsunuz. Peki teknoloji detoksu nasıl yapılır?

ZAMANINIZI DOĞRU ŞEKİLDE PLANLAYIN

Teknolojik cihazlara ayırdığınız zamanı planlayın. Günün büyük bir kısmını onlarla harcamayın. Bilgisayar ve telefonla birlikte yürüyen işiniz varsa akşamları eve geldiğinizde bu cihazlardan uzak durarak beyninizi dinlendirin. Fazlasıyla haşır neşir olmak hem radyasyon açısından zararlıdır hem hareketsiz bir yaşama teşvik eder, hem beyniniz yorulur kaygı düzeyiniz artar hem de gözlerinizi olumsuz yönde etkiler.



HOBİLERİNİZE AĞIRLIK VERİN

Sevdiğiniz şeylere zamanınızı daha fazla ayırın, bunları yapmaktan ne kadar çok keyif aldığınızı gördükçe teknolojik ürünlerden de uzaklaşmaya başlayacaksınız. Kitap okumak, müzik dinlemek, resim çizmek, bulmaca çözmek bunlara örnek olarak gösterilebilir. Böylece hem kendinizi daha iyi hissedecek hem de sosyal medyada ya da işlerde boğulmadan vakit geçirmiş olacaksınız. Dinlendiğinizi de fark edeceksiniz.



BOŞ ZAMANLARINIZI DEĞERLENDİRİN

İşten geri kalan vakitlerinizi aktiviteler yaparak geçirin. Telefonla uzun saatler uğraşmak yerine dışarıya çıkın, gezin. Spor yapın, sahilde yürüyün ya da koşun. Arkadaşlarınızla bir araya gelin sohbet ederek keyifli zaman geçirin. Sevdiğiniz bir grubun konserine gidin ya da tiyatro izleyin. Daha pek çok etkinlik bularak boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Böylece kendinize fayda sağlayarak daha mutlu hissedebilirsiniz.



DÜZENLİ UYKU UYUYUN

Teknolojik cihazların negatif yönlerinden biri elinize aldığınızda bırakamamaktır. Özellikle sosyal medyaya girince çıkması zor olmaktadır. Bu durum beyninizdeki sinirleri de olumsuz etkileyerek hayatınıza yansır. Özellikle gece kullandığınızda uyku düzeniniz değişir ve uyumakta zorlanırsınız. Dolayısıyla yatmadan önce telefonunuzu elinize almamanız hatta uzak bir yere koyarak, sesini kısarak uykuya odaklanmalısınız.

MEDİTASYON YAPIN

Özellikle zihninizi rahatlatan meditasyon beden olarak da dinlenmenizi sağlar. Kötü ve negatif düşüncelerden sizi uzaklaştırarak beyninizin yorulmasını engeller. Düzenli olarak her gün sadece 10 dakika ayırarak yapacağınız meditasyon ile hayatınızdaki olumlu yönde farklılıkları kendiniz göreceksiniz. Böylece teknolojik cihazlara yönelme dürtünüz de azalacak, uzun yılların verdiği bu alışkanlığı bırakmanız iradeli bir şekilde çok daha kolay olacaktır.

BİZE ULAŞIN