Mars'ın sesi

NASA'nın keşif aracı InSight, Mars'ın yüzeyinde gezegenin rüzgar sesini kaydetti.

Giriş Tarihi: 08.12.2018 14:49 Güncelleme Tarihi: 08.12.2018 14:49
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz günlerde Mars'a iniş yapan InSight'ın güneş panellerine vuran rüzgarın sesinin kaydını paylaştı. Son dönemin popüler gezegeni Mars'ın rüzgarı bile mavi gezegenin sakinlerini fazlasıyla heyecanlandırdı. NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı'nda görevli bilim insanı Bruce Banerdt, rüzgar sesinin kaydının sürpriz bir gelişme olduğunu belirtti. Banerdt, InSight'ın hareketi ölçümlemeyi amaçladığını, haliyle buna ses dalgalarının yarattığı devinimin de dahil olduğunu da ekledi.



Dünya'da ilk kez bir başka gezegenin sesi duyulurken, bilim insanları rüzgarın hızının 15 ila 25 km/h arasında olduğunu tahmin ediyor. NASA Başkanı Jim Bridenstine, "Bir diğer gezegenin yüzeyinde kaydedilen ilk sesleri duymak ayrıcalık. Harika bir ekibimiz var, NASA'da her gün inanılmaz şeyler yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

Mars rüzgarının sesi


InSight bilim ekibinin bir parçası olan Tom Pike, "Uzay aracının kenarlarındaki güneş panelleri rüzgarın basınç dalgalanmalarına tepki veriyor. InSight panelleri çanak görevini görüyor Mars rüzgarı panellere çarpıyor. Güneş panellerinden gelen iniş titreşimlerinin yönü rüzgarın yönü ile eşleşiyor" açıklamasını yaptı.

BİZE ULAŞIN