Mars basit yaşama uygun

Mars, ABD'li bilim insanlarına göre oksijen tüketerek yaşam sürdüren basit yaşam formlarını içinde bulunduracak duruma sahip.

Giriş Tarihi: 24.10.2018 17:33 Güncelleme Tarihi: 25.10.2018 10:44

ABD Uzay Ajansı NASA'nın Tepkili İtiş Laboratuarı ve Kalifornia Teknoloji Enstitüsü'nün birlikte yaptıkları çalışmalara göre, yeterli miktarada su bulunursa oksijen oluşabilir. Bu sayede basit aerobik yaşam formları Mars'ta yaşamlarını sürdürebilir.

Önceden yapılan araştırmalarda, Mars'ın Güney kutup bölgesinde ki buzulların içerisinde sıvı madde olabileceği ve bu sayede oksijenin ortaya çıkabileceği yönünde iddalar vardı. Fakat araştırmada eş yazarlarından biri olan Prof. Woody Fischer, "Oksijen bir ortamın yaşanabilir olmasında anahtar öğe, ancak Mars'ta oksijen göreceli olarak çok az" diyerek bu yorumuyla akıllarda su olsa bile pek bir işe yaramayacağı düşüncesini oluştu.

Toprak katmanının yeterli ölçüde ince olması halinde oksijenin suya ulaşabileceği, ve suya nüfuz ederek hava ve su arasında bir denge kurarak basit yaşam formlarını destekleyebileceği araştırmalarla kanıtlandı.

Mars'ın 20 yılda nasıl değiştiği gözlemlendi ve yapılan araştırmalara göre, düşük ısı ve yüksekliklerde bile suda, basit yaşam formlarını içinde bulunduracak olanağa sahip olduğu anlaşıldı.

BİZE ULAŞIN