Proxima'ya taşınamıyoruz

Dünya haricinde yaşanabilir bir gezegen olarak görülen Proxima, hayal kırıklığına neden oldu. Işıma patlamalarına teslim olan gezegende yaşam umudu tükendi.

Giriş Tarihi: 18.04.2018 14:35 Güncelleme Tarihi: 18.04.2018 14:36
Güneş'ten sonra ona en yakın yıldız olan Proxima Centauri'nin yörüngesindeki varlığı kesinleştiren tek gezegen olan Proxima Centauri b'de yaşam ümidimizi yitiriyoruz. North Caroline Chapel Hill Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Howard Ward ile NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Washington, Colorado, Barcelona ve Arizona State üniversitelerinden uzmanların araştırmaları olumsuz yönde sonuçlandı. Sonuçlar gösterdi ki Proxima Centauri yıldızı o kadar büyük bir ışıma gerçekleştirdi ki Proxima gezegeni etrafındaki yaşamı neredeyse imkânsız kıldı. Dünya'ya benzer gezegendeki atmosferin ozonu gezegeni yoğun UV akışına karşı koruduğunu belirten bilim insanları bu kadar güçlü bir patlamanın koruyucu bir ozon tabakasının oluşmasını önlediğini vurguladı.

Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki La Silla Gözlemevi'nde bulunan HARPS tayfölçeri ve North Carolina Üniversitesi'ndeki gigapiksel ölçekli teleskop Evryscope ile yapılan ölçümlerde Proxima'da 23 farklı patlama daha tespit edildi. Güneş sistemi dışındaki, Dünya'ya en yakın gezegen olan Proxima b'nin bir atmosferi ve likit suya sahip olup olmadığı araştırılıyordu.
BİZE ULAŞIN