Uzayda tarım yapmak mümkün mü?

Çin Ay’da tarım yapıp, ipekböceği yetiştirecek. Patatesin ürettiği oksijeni ipekböcekleri tüketecek ve çıkan karbondioksitle bitkiler fotosentez yapması bekleniyor

Giriş Tarihi: 16.04.2018 09:57 Güncelleme Tarihi: 16.04.2018 14:59
Çin, bu yıl sonunda Ay'da bitki yetiştirmeyi deneyeceğini açıkladı. Aralık ayında Ay yüzeyine inmesi planlanan "Chang'e-4" adlı uzay aracı patates ve hardalgillerden çiçekli bir bitki olan 'farekulağı teresi' taşıyacak. Bu iki bitkinin yanı sıra Ay'ın karanlık yüzeyindeki deney alanlarına ipekböcekleri yerleştirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 18 santimetre büyüklüğünde özel bir alüminyumdan yapılmış saksılar ve bir tüple Ay yüzeyine yerleştirilecek patates ve farekulağı tereleri, oksijen üretecek. Bu bitkilerin ürettiği oksijeni de ipekböcekleri tüketecek ve ipekböceğinin ortaya çıkardığı karbondioksit ile bitkiler tekrar fotosentez kaynağı oluşturacak.

Astoronotlar için önemli bir besin kaynağı

Güneş ışığının miktarını ayarlayabilen özel tüpler aynı zamanda nem ve ortam sıcaklığını da belirleyecek ve bitkilerin durumunu dünyadaki uzmanlara anlatan raporlar gönderecek. Rusya ve ABD'den sonra Ay'a çıkan üçüncü ülke olan Çin'de deneyi yürüten ekibin başındaki isim Profesör Liu Hanlong "Deneyimiz, Ay'da uzun süreli bir yerleşim için bilgi edinmemizi sağlayabilir" dedi. Hanlong "Patatesi seçmemizin sebebi, bu bitkinin önümüzdeki yıllarda gerçekleşebilecek uzun uzay yolculuklarında, astronotlar için önemli bir besin kaynağı olabileceğini düşünmemiz" dedi.

BİZE ULAŞIN