Mars'ın yeni sakini: InSight

NASA'nın yeni keşif aracı InSight, önümüzdeki ay Mars'a doğru yola çıkıyor. Araç, Mars'a ulaştıktan hemen sonra birçok kritik bilgiye sahip olmamız için çalışacak.

Giriş Tarihi: 02.04.2018 10:12 Güncelleme Tarihi: 02.04.2018 10:13
İki sene önce fırlatılması beklenen ancak ertelenerek günümüze kadar bekleyen InSight, artık yola çıkıyor. Fırlatılma tarihi daha önce 5 Mayıs ile 8 Haziran arasında olmak üzere belirlenmişti. InSight'ın görevi, NASA'lı bilim insanlarına göre 'Kızıl gezegene dair 4,5 milyar yıllık bir 'check-up' yapmak. Aslında InSight'ın üç ana görevi var; gezegenin sıcaklığını ölçmek, boyutunu hesaplamak ve gezegende gerçekleşen depremleri araştırmak.

NASA'ya yaklaşık 828 milyon dolara mal olan InSight, hesaplamalara göre Mars'a 26 Kasım 2018'de varacak. Görevin ve yolculuğun en zorlu kısmının ise gezegene iniş anı olacağı tahmin ediliyor. Saatte 20.000 km hızla ilerleyen aracın yalnızca yedi dakikada saatte 8 km hıza düşmesi gerekiyor. Araç inişi bir paraşüt yardımıyla gerçekleştirecek.

InSight, gezgin bir keşif aracı gibi çalışmak yerine, indiği ve konumlandığı noktada sabit kalarak araştırmalarını gerçekleştirecek. Elde edeceği verilerin gezegenin yapısına ışık tutması bekleniyor. Aracın araştırmalarına başlayabilmek adına ilk adımı Mars'ın sert yüzeyini belirlenen derinliğe ulaşana kadar delmeye başlamak olacak. Insight, yüzeyin yaklaşık olarak 5 metre derinine kadar inilp gezegenin iç sıcaklığına dair veriler elde edilecek. Aynı zamanda Mars'ta yaşanan depremlere dair de kritik bilgiler verecek olan InSight'ın görevinin bir Mars yılı boyunca devam edeceği düşünülüyor, yani 728 günlük bir takvim boyunca çalışacak.

BİZE ULAŞIN