Tiangong-1 düşüyor!

Önümüzdeki günlerde Dünya'ya düşme ihtimali bulunan Çin'in uzay istasyonu Tiangong-1 ile ilgili İtalya'dan uyarı geldi.

Giriş Tarihi: 30.03.2018 14:36

En son 2013 yılında bir astronotun görev yaptığı Tiangong-1 isimli uzay aracı, geçtiğimiz dönemde kontrolden çıkmış ve düşüşe geçmişti. Çin'in 2011 yılında yörüngeye fırlattığı istasyonun bu hafta Dünya'ya düşmesi bekleniyor. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada düşen uzay istasyonunun herhangi bir hasara yol açmasını beklemediklerini açıkladı.

1 Nisan Pazar günü Dünya'ya düşmesi beklenen Tiagong-1, muhtemel çarpma alanında bulunan Türkiye'de yerleşim yerine denk gelmesi durumunda, can ve mal varlığına zarar verebileceği belirtiliyor. Düşüşe geçen Tiangong-1 ile ilgili İtalya'dan uyarı niteliğinde açıklamalar yapıldı.


İtalyan Sivil Savunma yönetiminin sitesinde yayınlan uyarı

"1- Düşen parçaların binaların çökmesine neden olma ihtimali düşük, bu nedenle kapalı binalar açık alanlardan daha güvenli sayılırlar. Pencerelerden ve camlı kapılardansa uzak durulması tavsiye edilir.

2- Parçalar binaların çatısına düşerse, çatıda ve hemen altındaki katlarda delinmeye yol açarak hasar yaratabilir. Bu nedenle binaların alt katlarının daha güvenli olduğu söylenebilir.

3- Olası bir çarpma durumunda binaların içinde yapısal açıdan en güvenli yerler, yığma binalar için alt katlardaki tonozların altı, taşıyıcı duvarlardaki kapı boşlukları; betonarme yapılarda ise kolonların ve duvarların yakınlarıdır.

4- Küçük parçaların Dünya'ya çarpmadan önce görülme ihtimali düşüktür.

5- Büyük ebattaki bazı parçaların sağlam kalması ve hidrazin maddesi içermesi mümkün. Genel olarak, düşen parçaları görenlerin bunlara dokunmaması, en 20 metre uzakta durması ve ilgili yetkililere haber vermesi tavsiye edilir."



1991 yılında Sovyetler Birliği'ne ait Salyut 7 adlı uzay istasyonu, bir diğer 20 tonluk(aynı ağırlıkta) uzay aracına takılı halde Dünya'ya çarpmıştı. Ayrı parçalar olarak Arjantin'in Capitán Bermúdez kentine düşmüştü. 1979'da ise NASA kontrolünü neredeyse tamamen kaybettiği 77 tonluk uzay istasyonu Skylab'ın Dünya'ya çarpmasına engel olamamıştı. Büyük parçalara ayrılan uzay istasyonunun bazı parçaları Batı Avustralya'ya düşmüştü.

BİZE ULAŞIN