Hayatımız ne denli değişecek?

Teknoloji hem geleceği etkileyen hem de gelecekten etkilenen bir faktör. Geleceğin teknolojisini düşündük ve şu soruyu sormadan edemedik: Ortaya çıkan yeni ürünler vasıtasıyla insan hayatını pek çok yönden değiştiren olgunun ilerleyişi önümüzdeki yıllarda duracak mı yoksa ivme kazanarak devam edecek mi?

Giriş Tarihi: 11.10.2017 15:09

Yazı: Kaan SANCAR

Bilim kurgu filmlerini bilirsiniz. Yaşanılan evrende var olmayan çeşitli varlıkları, çeşitli mekânları ve çeşitli cihazları ekranlara yansıtır bu filmler, istenilen gelecekten kesitler sunar izleyenlere. Birçok açıdan gelecek kurgularını andıran bu filmler çoğu zaman da mucitlere ilham kaynağı olur ve yıllar önce bir filmde gördünüz bir cihazı yıllar sonra vitrinlerde görme şansı bulursunuz. Şimdiye kadar da pek çok ürün bu şekilde hayatımıza girdi, evet. Fakat ileride bilim kurgu teknolojiyi bu denli etkilemeye devam eder mi bundan emin değiliz. Fakat şu konuda hiçbir şüphemiz yok; bilim kurgu filmlerinden esinlensin ya da esinlenmesin teknoloji ilerlemeye devam edecek ve gelecekte göreceklerimiz bugünkü yaşantıdan çok farklı olacak. Şimdi, hazırsanız; kemerlerinizi takın ve teknolojiye odaklı gelecek yolculuğumuza başlayalım.

YAPAY ZEKÂ GEZEGENIN GÜCÜNÜ ARTTIRACAK

Gelecekte hayatımıza girecek teknolojilere baktığımızda birçok konsept ve cihaz görüyoruz ve bunlardan en önemlisi yapay zeka. Fütürist Alphan Manas'ın duygu barındırmadığını söylediği yapay zekâ, ileride 'adalet'i sağlamak adına önemli kararların verilmesi için çok önemli bir araç olacak. Geçmiş tecrübelere dayanarak çalıştığı için sürekli kendini geliştiren yapay zekâ insan beyninin de gelişmesine katkıda bulunacak. Yapay zekâ kullanan robot bilim adamları ortaya çıkacak ve yapılan araştırmalar kusursuza yakın bir şekilde sonuçlanacak. Manas'a göre yapay zekâ ürünü robotlar neredeyse gezegeni her açıdan saracak. Yine bir yapay zekâ ürünü olan sürücüsüz araçlar yaygınlaşacak ve uçak kokpitlerinde yardımcı pilot yerine yapay zekâlar görev yapacak. Uzun vadede de pilotluk kavramı tamamen ortadan kalkacak.

YAŞAM HIÇ OLMADIĞI KADAR HIZLI OLACAK

Elon Musk'ın Hyperloop projesine benzer ulaşım çözümleri gelecekte dünya genelinde yaygınlaşacak. Bir yerden bir yere hızlı trenlerle saatte 1.100km'ye varan bir hızla gidilebilecek. Bu, geleneksel trenle 7,5 saatte gidilen bir yere 35 dakika gibi kısa bir sürede ulaşmaya imkân tanıyacak. 5G teknolojisinin ortaya çıkmasıyla veri aktarımı hiç olmadığı kadar hızlı olacak. Fütürist Ufuk Tarhan'a göre 5G teknolojisi, 4G teknolojisine oranla 1.000 kata kadar daha hızlı olacak. Hızlanan internet sürücüsüz araçlar gibi teknolojilerin de önünü açacak.

HOLOGRAM BIR STANDART HALINE GELECEK

Hologram kullanımı iletişimin merkezinde yer alacak. Holografik toplantılar, holografik buluşmalar yaygınlaşacak. Ufuk Tarhan'a göre gelecekte müşteri servisleri, teknik destek ekipleri de hologram üzerinden hizmet verecek. Bozulan cihazları eve gelmeden hologram üzerinden inceleyerek çözüm yolları sunma imkânı bulacaklar. Sürekli aynı mekânda aynı işi yapan kişiler yerlerini hologram hizmetlilere devredecek. Bunun yanında sanal gerçeklik de ileriki dönemlerde hologram ile bütünleşecek.

YENI ENERJI KAYNAKLARI ORTAYA ÇIKACAK

İnsanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için yeni enerji kaynakları üretilecek. Evsel ve bitkisel atıklardan enerji üretimi yaygınlaşacak. Biyoenerji bir standart haline gelecek. Artan dünya nüfusu da yiyecek ihtiyacını %70 oranında arttıracak. Bu da insanları yeni tarım yöntemlerine itecek. Bu sırada yüzen çiftlikler ortaya çıkacak. Şehirlere yakın deniz, göl ya da nehir havzalarına kurulacak yüzen çiftlikler, 24m yüksekliğinde ve çok katlı olacak. Üst katlar güneş panelleri ile kaplanarak hem bitkilerin yetiştirilmesi hem de şehir için gerekli olan enerjiyi güneş enerjisi yoluyla elde edilecek. Orta katlar bitki yetiştirilmesi için kullanılacak ve bitkiler toprak yerine sıvı minerallerden oluşan bir tabaka üzerinde yetiştirilecek. En alt katlar ise balık yetiştirilmesi kullanılırken bitki katmanından düşen artıklar balıkların ana besin kaynağını oluşturacak.

Önümüzdeki yılların insanlığa en büyük katkısı yaşamı hızlandıracak teknolojilerin doğuşu olacak. Mesafelerin tarihe karıştığı yeni günlere şimdiden kendimizi hazırlasak, iyi olur!

BİZE ULAŞIN