Mercedes i-protect

Mercedes’in enstitülerle birlikte geliştirdiği yeni güvenlik teknolojisinde X-ray (röntgen) ışınları kullanılarak çarpışma anında aracın iç parçaları incelenecek.

Giriş Tarihi: 07.08.2017 11:41 Güncelleme Tarihi: 08.08.2017 15:25

Yazı: Baturhan Boyacılar

Alışveriş merkezleri, havaalanları ve daha pek çok yerde bulunan X-ray cihazları, çanta ya da telefon gibi eşyaları tarayıp içerisindekilerin boyutu ve şekilleri hakkında bilgi verirler. Bu teknolojide X-ray cihazında bulunan ve röntgen ışını olarak da adlandırılan X ışınları, sabit bir kaynaktan foto diyotları fırlatıyor. Fırlatılan X ışınları nesnelerin arasından veya içlerinden geçerek karşı tarafa ulaştıklarında çizdikleri şekiller kapalı maddenin içi ve hatta malzemesi hakkında bilgi veriyor.

X-ray ile elde edilen görsellerde parçaların bağlantı noktaları, araştırılacak.

Mercedes markasını da bünyesinde bulunduran Daimler AG ile EMI (Ernst-Mach-Institut) ve Fraunhofer Institute kurumlarının bir arada yürüttükleri çalışmada yeni model geliştirme aşamasında araçlar X-ray ışınlarıyla taranacak. Konsept araçlarda uygulanacak olan ve i-protect olarak adlandırılan bu teknolojide aracın kaza öncesi ve sonrasında filmleri çekilecek. Bu filmler kaza anında aracın parçalarının mukavemetini, burulma ve kırılma noktaları gösterecek.

Bu teknoloji araçlarda malzeme seçimi konusunda da yol gösterecek.

Gerçek kazaya yakın sonuçların elde edilecegi bu testlerde simülasyonla da yapılacak çarpışma testleri sayesinde parçaların sağlamlığı konusunda iyileştirmeler sağlanacak. Bu sayede araçların sürüş güvenliğinin artması planlanırken seçilecek malzemeler, birleştirme noktaları, maliyet, ağırlık dağılımı gibi çok sayıda husus üzerinde bu yöntemin etkili olması planlanıyor. Kaza anında aks, süspansiyon sistemi, direksiyon veya motor ile şanzıman gibi çok sayıda parçanın iç yapısı incelenerek güvenlik araştırması yapılacak.

BİZE ULAŞIN