Ne kadar izleyeceğine kendin karar ver!

Giriş Tarihi: 21.12.2016 15:15 Güncelleme Tarihi: 21.12.2016 15:19

İlk icat edildiği dönemde televizyon hakkında olumsuz yorumlar yapanlar olmuş. Amerikan Patent Dairesi Başkanı Charles Holland Duell de 1899 yılında "Artık her şey icat edildi. Bundan sonra icat edilecek bir şey kalmadı," demiş, ancak torunları onunla aynı fikirde değil. Sessiz sinemanın patronlarından Henry M. Warner, "Bir sanatçının konuşmalarını kim duymak ister ki?" derken 20th Century Fox başkanlarından Darryl F. Zanuck televizyonun en geç altı ay içinde yok olacağını, insanların böyle bir kutuya bakmaktan sıkılacaklarını iddia etmiş. Soyadlarına bakarsanız daha sonra ailece fikir değiştirdiklerini anlayabilirsiniz. Sadece fikirler değil, televizyonun geleceği de değişiyor. Artık televizyon 'VOD' sistemiyle biz ne zaman istersek o zaman istediklerimizi yayımlayan bir teknolojik cihaz haline geldi. Bir başka deyişle ne zaman ve ne kadar izleyeceğimize artık biz karar veriyoruz.

İzleme alışkanlıklarımızı değiştiren platformlar giderek daha çok söz sahibi oluyor. Global şirketlerse yavaş yavaş ülkemize de giriş yapıyor. Bu şirketleri merak edenler için bir derleme yaptık.

Apple TV

Yeni nesil Apple Tv, uygulamaların yanı sıra televizyon kanallarının canlı yayınlarına da yer veriyor. Ülkemizdeki kanalların da eklendiği platformda, ABD başta olmak üzere farklı ülkelerin TV kanalları ve dizilerine yer verilecek. Yapımı satın almanın yanı sıra abone olarak da tüm sezonları izleme olanağı gelecek.

Amazon Fire

Amazon Fire, Apple TV tarzında hizmet veren bir kutu. İçinde pek çok uluslararası kanal ve yapım var. Henüz ülkemizde hizmet vermiyor, ancak yakın zamanda Amazon Almanya'nın müşterilerine Türkçe hizmet ve alışveriş olanağı tanıması bir süre sonra TV olanağının da gelebileceğinin habercisi.

Hulu

Şu anda sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'da hizmet veriyor. Yakın zamanda Yahoo ile de anlaşma imzalayan platform, Disney, Warner Bros, FOX ve Comcast ile işbirliğini de sürdürüyor. Pek çok dizinin eski ve yeni sezonlarının, filmlerin bulunduğu dev platform yalnızca bilgisayar üzerinden izlenebiliyor. Yakın zamanda ülkemize de geleceğine ilişkin dedikodular var.

Netflix

Kısa bir süre önce Türkiye servisini de açan Netflix, rakipleri arasında en yaygın ve en çok ülkede hizmet veren VOD şirketi. 190 ülkede 86 milyon kişiye ulaşan platform, 2017 itibariyle 600 saati aşacak bir içerik sözü veriyor. Bu içerikler arasında yerli Netflix yapımları da olacak. Özellikle ABD'de gizli bölümlerde bile binlerce dizi, film, belgesel bulabileceğiniz Netflix, Türkiye'ye giriş yapan en geniş kapsamlı ilk global platform olmaz özelliğini taşıyor.

HBO ile Yahoo'nun da yakında sürpriz yapacağına dair söylentiler var. Türkiye'de bu alanda BluTV ve Digiturk'ün de "Dilediğin yerde izle!" platformları mevcut. Bu platformlar, global rakipleri gibi içerik konusunda ivmesi yüksek bir gelişme içindeler. Öyle görünüyor ki, izleyicilerin fiyat avantajlarına göre karar vereceği izlence depoları arasında seçim yapmak oldukça zor olacak. Zaman, en güçlü olanı ortaya çıkaracak. CheckIn_

BİZE ULAŞIN