Joseph Sbarro’nun hikayesi

New York Fifth Avenue üzerinde Joseph Sbarro’nun muhteşem dairesindeyim. Central Park tam karşımda. Amerikan pizza zinciri Sbarro’ya hayat veren ailesini ve İtalya’da başlayan hikayesini konuşuyoruz.

Giriş Tarihi: 11.02.2020 15:40 Güncelleme Tarihi: 11.02.2020 15:45

Röportaj Hatice Lale
Fotoğraf Sinem Yazıcı

Bize kendinizden ve ailenizden bahseder misiniz?
Napoli, İtalya'da doğdum. 17 yaşında annem, babam ve iki erkek kardeşimle az bir parayla New York'a geldik. İtalya'da gurme gıda işindeydik. Ailenin büyük oğlu olduğum için annem ve babamın ayak izlerini takip ettim. Liseyi New York'ta okuduğum halde her zaman çalışmayı okul hayatından daha çok sevdim.

Sbarro Pizza'nın kurucususunuz. Bize nasıl başladığınızı, ilk yılları ve nasıl büyüdüğünüzü anlatır mısınız?
Sbarro'nun kurucusu bütün ailem; annem 'Mama' Sbarro, babam Gennaro, ben ve kardeşlerim Mario ve Anthony. Bu bir aile çabası ve başarısı. İlk mağazamız Brooklyn, New York'taki Salumeria Sbarro'ydu. Üçüncü mağazadan sonra Manhattan'da, 2. Avenue, 65. sokakta ilk gurme şubemizi açtık. Çok büyük ilgi gördük, çok mutluyduk. Böylece, dördüncü mağazadan sonra üç ayrı şube açtık; Long Island'da Smithaven Mall ve Massapequa Mall, Brooklyn'de ise King's Plaza Mall'da. Bu üç şubemizde AVM trafiğinin dikkatini çekmek için pizzayı menümüze kattık. Bu bizler için yepyeni bir başlangıçtı, büyük başarı sağladık.

Amerika'da ve yurtdışında kaç şube açtınız?
Kendi açtıklarımız ve dünyanın farklı ülkelerindeki franchise'larla birlikte toplam 1300 şubemiz oldu. Sbarro satılana kadar da büyümeye devam ettik.

Tüm bunlar ağır çalışma ve disiplin işi, değil mi?
Evet, tüm aile çok çalıştık. Annem ve babam en büyük mentorlarımızdı. Aramızda iş paylaşımı yaptık. Herkes kendi görevinin uzmanıydı.

Zor zamanlarınız olmuştur. Bu süreçleri nasıl atlattınız? İlham kaynağınız var mıydı?
İlham kaynağımız her zaman annem ve babamdı. Vizyonları ve misyonları özel hayatımız ve iş dünyamızda bizleri yönlendirdi ve güçlendirdi.

Onlardan neler öğrendiniz?
Adil ve dürüst olmayı. Çok çalışıp, hayatta riskler almayı. Verici olmayı, şartlar ne olursa olsun pes etmemeyi… Bizlere iyi bir hayat verebilmek için küçük imkanlarla Napoli'den Amerika'ya geldiler.

Girişimci gençlere ne tavsiye edersiniz? Nelere dikkat etsinler?
Eğitim önemli; başarılı olmak için yaptıklarınızı severek ve tutku ile yapın. Hatalarınızdan öğrenin. Kendinizi sürekli geliştirin ve yetiştirin.

İtalya'ya özlem duyuyor musunuz?
Evet, orası memleketim. Yılda bir gitmekten zevk alıyorum. Eşim Joan ile Capri'yi çok seviyoruz. Oraya gittiğimde, havası, insanları, yemekleri beni çocukluk yıllarıma götürüyor.

Yaşadığınız tecrübelerden öğrendiğiniz hayat dersleri?
Hayatımızı dengelemeyi bilmemiz gerek. Çalışın fakat aynı zamanda eğlenin. Seyahat edin. Ailenize, dostlarınıza zaman ayırın. Ve her şey için şükretmeyi bilin.

BİZE ULAŞIN