Çağdaş ve zamansız bir yaz stili

E.G.R Sartoria’nın kurucusu ve tasarımcısı Edoardo G. Ristori'den çağdaş ve zamansız bir yaz mevsimi için fikirler ve ipuçları...

Giriş Tarihi: 26.07.2019 10:57 Güncelleme Tarihi: 26.07.2019 11:00

İş gezilerim sırasında; havaalanında, cafe'de, restoranda, otelde, metroda ya da sadece sokakta yürürken her yaştan, statüden ve cinsiyetten insanın nasıl giyindiğine özellikle dikkat ederim.

Bu sıklıkla yaptığım "insanları gözlemleme" mesaisi, işimin ve stilin nasıl olması gerektiği konusundaki fikirlerimin bir parçası haline geldi.

Çıkardığım sonuç ise genellikle yaz mevsiminin, insanların tavırlarını, kontrollerini ve çoğunlukla asgari stil anlayışlarını bile tamamen yitirdikleri en kötü sezon haline geldiği.

Güneş ışınlarıyla ısınmaya başlayan şu günlerde, her gün batımında en sık tekrarlayan düşünce nedir? Yaz… Dünyanın her dilinde kendisi hakkında konuştuğumuz o güzel zaman... İşte, bu mevsimde, sonsuz sayıda farklı bakış açısı olmasına rağmen, herkesin paylaşması gereken tek bir ortak unsur var: Giyim zevki.

İyi giyinmenin yazılı olmayan kuralları vardır ama biz öncelikle tüm dünyaca kabul edilen ve zamansız çekiciliğin zarif unsurlarını içeren, hazine değerindeki ipuçlarına göz atalım.

Günümüzde büyük perakende zincirlerinin bize her gün, çok hızlı ama çok da çağdaş olmayan bir moda bağlamında sunduğu; hafif kumaşlı konforlu kıyafetlerin yaz aylarında mutlaka tercih edilmesi gerektiği fikri kesinlikle doğru değil.

Sadece bundan da bahsetmiyorum aslında, asıl sorun şu: Daha sık reklamı yapılan (ve daha hızlı satılan) tasarımlar ve kombinler; her stil ve kombinasyonun başlangıç noktasını oluşturması gereken zarafet kanunlarıyla hiç uyuşmuyor.

Bu şekilde yola çıkılıyorsa, sadece bireyin kişiliği değil, genel imajı bile ortadan silinir ve toplamda aynı malzeme kullanıldığından, birçoklarına benzeyen kişiliksiz bir giyim tarzından başka bir şey ortaya çıkmaz.

Yılın en sıcak ayları düşünülerek aranan kumaşların ferahlığı; incecik pamuk gofrede, doğal ketende, yıkanmış pamuklu gabardinde ya da özel Solaro kumaşında bulunamaz mı?

Dahası, kişiliği yansıtan şey biraz da aksesuarlar değil midir? Cevabınız evetse, kendinizi hemen güzel bir yazlık olan çizgisiz ve astarsız gömlekle hayal etmeye başlayabilirsiniz.

Ancak eklemeliyim ki, seçtiğiniz tarzın daha işlevsel ve konforlu olması için artık pek hatırlanmayan başka sofistike yollar da var.

İster şehirde, ister kristal berraklığındaki sulara uzanan uçsuz bucaksız kumlarda, ister o suların üzerinde salınan bir yelkenlide olun; doğru yolu bulmanızı sağlayacak stil ipuçlarını öğrenmeyi unutmayın.

Örneğin bir deniz şortu gömlekle kombinlendiğinde çok çekici ve gösterişli olabilir. Teknede pastel tonlarda bir polo tişört, sporcu forması veya keten
ya da ince denim kumaşlar da tercih edilebilir. Ayakkabı olarak da modası hiç geçmeyen loafer ve renkli espadrilleri deneyebilirsiniz.

Giysilerinizin hammaddelerinin doğallığı çevrenizle uyumlu olursa, ortaya ünlü klasik eserler kadar mükemmel bir tablo çıkar.

Kombininizle geçmişin hiç eskimeyen zarafeti ortaya çıkarken; bu görünüm, bugünkü tuhaf kıyafetlerin akıl karıştırıcı gerçekliğinde her zaman fark edilmeyi başarır.

O zaman erkek yaz gardırobu için temel gereksinimlerin kısa bir özetini yapalım:

1. Hemen her yaz, düz veya çizgili, yıkanmış keten gibi ince dokulu ve renkli bir gömleği, birçok parçayla ve ince şortlarla bir arada kullanabilirsiniz.

Gömlek ve tişört alternatifi olarak serin tutan sportif bir polo seçebilirsiniz. Eğer iyice bronzlaştıysanız çizgili tişörtler de uygun bir seçim.

2. Chino pantolon: Açık bej, kirli beyaz veya açık mavi… Her ortam için mükemmel çözüm.

3. Loafer ayakkabılar, deri ya da süet olmalı ve çorapsız giyilmeli. Eğer çorapsız rahat edemiyorsanız görünmeyen kısa çoraplarla giyebilirsiniz.

İpucu: Asla loafer'ı kravatlı bir takım elbisenin altına giymeyin. Özellikle ayaklarınızın üst kısmında fazla kıl varsa ve beyaz tenliyseniz çorapsız
giymemenizi tavsiye ederim. Özgüveninizi korumanız gerekir.

4. Espadriller: Her yaz gardırobunun zamansız parçası olan espadril; yumuşak, tiril tiril, açık yakalı keten bir takımla bile günün her vaktinde giyilebilir.

5. Ceket ve takım elbise: Kumaşı çok hafif ve yumuşak, çoğunlukla sade ve çizgisiz olmalı. Pamuklu İtalyan kumaşları veya yazlık ipek ve yün karışımları tercih edilebilir.

Usta bir terzinin elinden çıkmış canlı safari ceketler sıcak geceler için iyi bir alternatif olabilir.

6. Terlik: Sadece evde hızlı bir duş alırken giyilmeli. Asla dışarıda değil! Terlik giymek yerine yalın ayak gezilebilirsiniz veya plaja gitmek gerekiyorsa espadril giymek uygun olabilir.

7. En önemli ipucunu sona sakladım: Şort giydiyseniz asla koşmayın! Erkeklerin, özellikle de belli bir yaşın üzerinde olanların, bacaklarını örten küçük bir ormanla koşmaları için yaz mevsimi doğru zaman değil. Yaz her anlamda havalı erkeklerin mevsimi olsun.

BİZE ULAŞIN