Uzmanından yaz modası

Beymen Erkek İthal Markalar Satınalma Direktörü Ahmet Öcal, yaz sezonunun öne çıkan trendlerini, radarınıza almanız gereken markaları ve tatile çıkmadan önce edinmeniz gereken parçaları anlatıyor.

Giriş Tarihi: 25.07.2019 12:15

Röportaj Çimen Uzsoy G.
Fotoğraf Kutup Dalgakıran

Yaz sezonuna genel bir bakış atarsak, erkek modasında hangi trendler, stiller öne çıkıyor?
Teknolojinin gelişmesi, dolayısıyla sosyal medya uygulamalarının yaygınlaşması sonucu son yıllarda hayat tarzlarında yaşanan değişiklik, erkek modasında da ciddi bir dönüşüme yol açtı. Rahatlık, hafiflik, fonksiyonellik; her şey bu üç kelimenin etrafında dönüyor artık. Bu yüzden trendleri ve stilleri tanımlarken bu kelimeler üzerinden konuşmamız gerekiyor.

2019 yazına baktığımızda, mutlaka bahsetmemiz gereken hibrid ürün konsepti var. Klasik ile spor giyim arasındaki keskin sınırların bugün artık var olmadığını, ürün grupları arasındaki geçişlerin yumuşadığını görüyoruz. Örnek vermek gerekirse, triko ve jarse ceketlerin bildiğimiz klasik modellerin yerine çokça kullanıldığını, klasik formdaki takım elbise yerine alt üst aynı kumaştan ama farklı formlarda modellerin ön plana çıktığını, insanların eskiye oranla daha çok seyahat ettiklerini, dolayısıyla ütü gerektirmeyen kumaşların daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Ayakkabılarda ise üst tarafı klasik görünümlü ama tabanı sneaker formlu modeller yaygınlaştı.

Siluetlerde bu yazın en önemli değişikliği, slim ya da skinny formların yerini daha rahat, hatta bol bir görüntüye bırakması. Bunun sonucu olarak 80'ler ve 90'ların etkisi daha çok hissediliyor. Ceketlerde konstrüksiyonların hafiflediğini, tamamen vatkasız ceketlerin öne çıktığını; pantolonların klasik terzi işi görüntüden uzaklaşıp, beli lastikli jogging pantolonlara ya da plili havuç kesimli bir görüntüye evrildiğini görüyoruz. Streetwear akımı hâlâ çok yoğun olarak ön planda. Tasarımcıların bir bölümü yönlerini biraz daha elegan ve şık bir görüntüye çevirmeye başlasa da, bu dönüşümü görmemiz bir sonraki kış sezonundan itibaren olacak. Streetwear gibi athlesiure akımı da hâlâ ön planda. Aktif spor kıyafetlerin günlük yaşama adapte edilmesi sonucu ortaya çıkan akım çok sevildi.

Vintage etkisi, 90'ların oversize ve hacimli görüntüsü, neon renkler, koyu çiçek ve manzara baskıları, desenli ya da düz kısa kollu rayon, vizkoz ya da koton Hawaii gömlekler, retro görünümlü jakarlı ve renk bloklu kısa kollu trikolar, çizgili gömlek ve polo tişörtler, alt üst uyumlu eşofman takımlar, bol kesim kargo pantolon ve bermudalar, bomber montlar sezonun önemli trendleri. Logomania ise azalarak da olsa devam ediyor.


Palm Angels - Paul Smith

Bu sezon en iyi moda yatırımı ne olur?
Birkaç tane sayabilirim; Lardini'den koton veya keten bir safari gömlek ya da gömlek ceket, Thom Brown'dan çizgili eşofman, Off-White'dan denim ceket, Dior'dan Oblique High Top sneaker.

Yurtdışından Türkiye'ye yeni getirdiğiniz markalar var mı?
Palm Angels sezonun en önemli yeni markalarından. Streetwear akımının önemli isimlerinden biri. Bir smokin projesi olarak almaya başladığımız De Petrillo'ya da çok önem veriyoruz. Heron Preston, Alanui, Maurizio Baldassari ve Alfredo ise diğer yeni markalarımız.

Koleksiyon seçerken güncel kriterleriniz neler?
Birkaç sene öncesine kadar erkek defilelerinden seçtiğimiz parçalar, genel seçimlerimiz arasında çok küçük bir yer tutuyordu. Bugün artık defile parçalarına olan talep artmış durumda. Dolayısıyla biz de seçim yaparken daha cesuruz. Önceki yıllara göre en büyük fark ise turist müşteriler. Son yıllarda bu gruptaki müşterilerimizin beğenilerine uygun seçimlerimiz arttı.

Türk erkeğinin giyim kodunu nasıl tarif edersiniz?
Türk erkeği çok temkinli. Yirmi senelik meslek hayatımda çoğu giyim kodunun bugüne kadar uzanan evrimine şahit oldum. Bugün, artık eskiyle karşılaştırıldığında ne istediğini bilen ve bu doğrultuda alışveriş yapan bir erkek profili var.

Giyim alışkanlıklarımız Avrupa ile büyük benzerlik gösteriyor. Yani bu anlamda Batı'ya çok daha yakınız. Türk erkeği için proporsiyon çok önemli. Bu noktada iddialı tercihlerde bulunmaz, dengeli olmayı tercih eder.


MSGM - Balmain

Dünya ile bir kıyaslama yapmak gerekirse, Türk erkekleri yeni trendler konusunda, bir İtalyan ya da Fransız erkeği kadar çabuk olmamakla beraber, trendleri takip eder ve zamanı geldiğini hissettiğinde kendini bu trendlere adapte eder.

Türkiye'ye getirdiğiniz markalar arasında sizce en büyük keşfiniz hangisiydi?
Erkek ayakkabı alanındaki potansiyeli dünyada ilk keşfeden ve buna yatırım yapan markalardan biriyiz. Bu konuda hem beraber çalıştığımız markalardan, hem de dünyada bizimle aynı işi yapan büyük department store'lardan marka yelpazemiz ve
seçimlerimizle ilgili sürekli övgü alıyoruz.

Küçük markaları bulup Beymen içinde büyütmek konusunda da çok iyi işler yaptığımızı söyleyebilirim. Örneğin son yılllarda portföyümüze kattığımız Isabel Benanato, Wooyoungmi, Juun J gibi tasarım markalar, ayrıca Moorer, Drumohr, Scissor Scriptor Denim ve Maurizio Baldassari gibi kategori markaları çok başarılı oldular.

Alexander McQueen, Dior, Paul Smith, Giuseppe Zanotti gibi markalar Beymen için en gözde sneaker modellerini yeniden yorumladılar. Detaylarını sizden öğrenebilir miyiz?
Beymen Exclusive Sneaker, uzun zamandır planlayıp, kısa süre önce hayata geçirdiğimiz bir proje. Bildiğiniz gibi dünyada halen devam eden bir sneaker fırtınası var. Biz de ayakkabı alanındaki gücümüzü daha da ön plana çıkarmak ve farklılığımızı ortaya koymak için birçok marka ile bu projeyi başlattık. Dünyaca ünlü markaların dünyada sadece bizde olacak modellerini ya da bestseller modellerinin Beymen'e özel renk kombinasyonlarını yine markalarla beraber çalışarak belirliyoruz. Bu ürünler dünyada sadece Beymen'lerde satılıyor. Böylece müşterilerimize farklı ve özgün alternatifler sunma şansımız oluyor.

Erkek giyimde farklılaşmak, kalabalıktan bir adım öne çıkmak biraz zor. Sizce ne yapmalı?
Bence en önemli konu, kişinin kendi stilini oluşturması ve bunu olgunlaştırması. Giydiğiniz kıyafetin markası sizi yansıtan bir araç olmalı. Trendler, siluetler, renkler çok önemli olsa da, daha önemlisi bunların içinden hangilerini nasıl kullanacağınıza karar vermeniz.

Size göre tatil bavuluna mutlaka koymamız gereken beş parça?
Hakim yaka keten gömlek, beyaz tişört, bermuda, mayo ve plaj terliği.

BİZE ULAŞIN