Şimdi trençkot zamanı

Neredeyse her mevsim giyilen, ikonik parçaların başında geliyor trençkot. Zamansız olmasının yanı sıra başlı başına tavrı olan ‘trençkot’ ve en iyi eşlikçileri deri parçalar bu sezon da favorimiz. Trençkotlar ve bazı ikonik parçalar ise yeni Sonbahar-Kış sezonuna imzasını atacak gibi görünüyor.

Giriş Tarihi: 05.11.2018 11:08 Güncelleme Tarihi: 05.11.2018 11:09

Bu sezon trençkotların klasik hatlarına dairesel bir yumuşama geliyor.

Tarihi geçmişi 1. Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanan trençkotlar, bu sezon vitrinlerde neredeyse hakimiyet kurmuş durumda. Ancak tabii ki farklı farklı versiyonlarla karşımıza çıkıyor. Trençkot kelime olarak 'siper' anlamına gelen 'trench' ve ceket ya da palto anlamına gelen 'coat' kelimelerinin bileşiminden oluşuyor. Savaş yıllarında kullanılmaya başlandığını belirtmiştim; savaş sırasında İngiliz ordusu Thomas Burberry'yi, ağır ve kullanışsız parkaların yerine kullanılmak üzere subayların ihtiyaçlarına cevap verecek bir ceket yaratmakla görevlendirir. Böylece gabardin kumaşından, yağmur geçirmeyen, rahat ve hafif trençkotlar doğar. Savaş bittiğinde ise, cepheden dönenler günlük yaşamda trençkot giymekten vazgeçemeyince, 'trençkot' siviller arasında da oldukça popüler bir giysiye dönüşür. Trençkotun bu kadar popüler hale gelmesinde şüphesiz sinema filmlerinin de katkısı büyük. Örneğin Humphrey Bogart'ın 'Kazablanka', Audrey Hepburn'ün 'Tiffany'de Kahvaltı' ve Peter Sellers'ın 'Pembe Panter' ikonik filmlerinde trençkotla göründüğü sahneler halen hafızalardaki yerlerini koruyor.

Günümüz trendlerine ve trençkot modellerine dönüp bakacak olursak klasik trençkotlarda siyah ve hâki tonlarından vazgeçmeyen Burberry'nin yeni koleksiyonda beyaz ve kemik tonlarına de yer verdiğini görebiliyoruz. Bu sezon, kimi zaman ekoselerin kimi zaman da deri, süet ya da sentetik kumaşların varlığı trençkotları birbirinden ilginç ve farklı kılıyor.

Ve 'trençkot' güçlü bir tavırla kendi başına bir moda ikonu olma halini en iyi şekilde sürdürüyor. Trençkot en basit tanımıyla 'içi astarlı, su geçirmez pardösü' demek, ama artık bu tanımdan çok daha ileri bir yere sahip. Her mevsim giyilebilir olması, onu zamansız şıklığın sembolü haline getiriyor. Bir de hangi parçanın üzerine giyilirse giyilsin, içindekini stil sahibi göstermeye yetiyor. Bugün trençkotun çok farklı yorumlarıyla karşılaşıyoruz ama klasik trençkot elbette ki her daim zirvede.

trençkot Massımo Duttı, şemsiye Brooks Brothers, kazak Hugo Boss, kemer Brooks Brothers, clutch Massimo Dutti, şapka Borsalıno (Beymen) , bot The Last Conspıracy (Beymen), kitap Ruud Van Empel Phorography (Prodüksiyona ait.)

BİZE ULAŞIN