Esquire x Hemington: Desenlerin ülkesi

Giriş Tarihi: 02.11.2018 17:38 Güncelleme Tarihi: 24.11.2018 15:53

Hemington'ın triko örgünün doğduğu İskoçya'ya uzanan 'Köklere Dönüş' Koleksiyonu'nun düşündürdükleri...

Yolu desenlerden ve örgüden geçen bir markanın İskoçya'ya uzanmaması düşünülemez —Hemington da adımını bu yönde attı. 2018-19 Sonbahar-Kış 'Köklere Dönüş' Koleksiyonu; özellikle İskoçya'nın dünyaya hediye ettiği ekose, baklava, kar desenleriyle ve Aran örme tekniğiyle elde üretilmiş triko spor montlar, kruvaze ceketler, çift renkli triko kabanlar ve pantolonlarla neoklasik bir gardırop oluşturmuş.

Desenler geçmişten; extra fine merino yünü, Himalaya kaşmiri, özel ipek ve süper fine pamuk ipliklerle üretilmiş kumaşlar geleneksel ama tasarım tamamıyla yeni. Hemington'ın koleksiyonlarında tercih ettiği merino yünü ise tekstil dünyasında 'kalite' anlamına gelen yünlü kumaşın adı, bu kalite 1964'ten bu yana The Woolmark Company tarafından denetleniyor ve korunuyor.

Bir dönem İskoçya'da her klan kendi ekose desenini kullanıyordu, bu da onların bir çırpıda tanınmasını sağlıyordu. Tarihte ilk kez MÖ 6. yüzyılda kullanıldığını bildiğimiz ve 16. yüzyılda bugünkü halini kazanan 'tartan', Galce çapraz anlamındaki 'tarsainn' kelimesinden geliyor.



IV. George'un ardından meşhur olan desen, Prens Albert'ın İskoçya gezisinde tasarlattığı Balmoral ve Kraliçe Elizabeth'in tasarladığı Victoria desenleriyle ve inşa ettirdikleri yerel yapıda kullanılan Royal Stewart ekose deseniyle zirveye oturuyor. Hemington'ın 'Köklere Dönüş' Koleksiyonu'ndaki ekoseli gömlek de, ekosenin tarihten modaya geri dönüşsüz kazandırılmasının bir sonucu; ancak marka bu mirası alıp geçmemiş; koleksiyonun adıyla da bizi kumaşın kökenini hatırlamaya götürüyor.

İskoçya köklerine adanan koleksiyonun baklava desenli kazakları, kar tanesi deseni (fair isle) ve Aran örgüleri de İskoçya'dan moda dünyasına hediyesi.

'Köklere Dönüş' temalı koleksiyonun ilham aldığı kar deseni ise İskoçya'nın adalarından Fair Isle'da doğdu. Bir örgü deseni olan ve adanın adını taşıyan 'fair isle' da tıpkı halılar gibi bölgenin bu kodlarını içeriyor.

Aran örgüsü desenleri ise başlı başına bir hikâye konusu… Hemington'a ilham olan örgülü kazaklar, iyi görünmekten çok bir ihtiyaca seslenmek için ortaya çıkmıştı: Elde örülen kazakların örgülerle süslenmesinin nedeni, daha kalın bir katman yaratarak balıkçıların daha az üşümesini sağlamaktı.

Aran örgüsü artık nadiren elde yapılıyor. Çünkü iyi bir yün kullanılarak en az 100 bin düğüm atmak gerekli; her bir dikiş / düğüm ise bir anlama geliyor…

İkonik desenlerin hayat bulduğu, yüzlerce yıllık geleneklerin modern dokunuşlarla buluştuğu Hemington koleksiyonu üç renk ailesine yoğunlaşmış: Mavinin tonları kırmızı, bordo, boz kahverengi tonlarının kombinasyonuyla; siyah-gri ve gümüş griler petrol tonları ve sarılarla, kahverengi ve devetüyü renkleri de İskoçya'nın doğasını hatırlatan yeşil ve koyu turuncu toprak tonlarıyla birlikte kullanılmış. Bu yıl ürün gamı da genişletilerek saf kaşmir ve yünden üretilen triko spor montlar, kaz tüyü montlar, paltolar, kalın hırkalar ve çift renkli triko kabanlarla bir dış giyim koleksiyonu oluşturulmuş. Dış giyim koleksiyonundaki ürünler, su itici özellik taşıyor ve vücudu soğuktan koruyor.

Koleksiyonda kadife, triko pantolonlar ve ütü gerektirmeyen gömleklerle flanel spor gömlekler, ceketler (kruvaze, slim, outdoor ve normal kalıplar-kullanımlar için) ve süet detaylara sahip triko ürünler var. Bunların hepsi, merino yününün doğası gereği, nefes alan ve vücut ısısını koruyan yapıya sahip.

'Traveler' serisi de çok seyahat edenler düşünülerek oluşturulmuş: Bu serideki trikolar, hava koşullarına bağlı olarak vücut ısısını dengeledikleri ve kırışmadıkları için IQ adıyla anılıyor.

BİZE ULAŞIN