Homeros anısına

Tarihin en büyük ozanı için üretilen kalem bize de ilham verir mi?

Giriş Tarihi: 24.10.2018 10:15

Yazı Özge DİNÇ

Uzun zamandır kalemler hakkında yazmıyorum, en sevdiğim yazara kısmetmiş. Montblanc'ın Yazarlar Serisi'nde (Writers Edition) bu zamana kadar Tolstoy ve Kafka gibi büyük yazarlar onuruna kalemler üretilmişti, 27. versiyonda ise tarihin gördüğü en büyük ozan seçildi: Homeros.

İlyada ve Odysseia destanlarını, söylenene göre M.Ö 9. yüzyılda halkın anonim hikâyelerinden derleyen gezgin ve kör ozan Homeros, bu destanlarla bize hikâyeciliği de öğretmişti. Bu destanları 'en büyük' yapan ise içinde insanlıkla her duygu, her halin olmasıydı: Aşk, savaş, şiir, umut, hayal kırıklığı, kahramanlık… Aklınıza ne gelirse!

Homeros'a dair çok fazla bilgiye sahip değiliz; önemli bir tarihçi olan Moses Finley'nin Odysseus'un Dünyası'nda, Homeros dönemindeki yaşam anlatılıyor, bu bilgilere dayanarak belki kitaplar hakkında biraz daha fikrimiz olabilir, ama hepsi bu.

Homage to Homer de bu yüzden ilk kez onuruna üretildiği yazarın imzasını taşıyamıyor; ondan çok eserlerinden ilham almayı seçiyor. Montblanc Writers Edition Homage to Homer'de marka bu zamana kadar hiç kullanmadığı bir şekli seçmiş bu sebeple: Kalemin gövdesine Truva Savaşı'nda Akhaların içine askerleri gizlediği dev at heykelinin şekli verilmiş; klips Akhilleus'un İlyada'da bahsedilen mızrağı şeklinde, kalemin altın ucu da Helenik desenler taşıyor.

İkinci limitli versiyonda ise aynı şekle sahip gövdeye Yunan çömlekçilik sanatında en çok görülen renk olan mercan rengi verilmiş. Kalemin mercan renkli gövdesinin üzeri ise Akhilleus'un armasını hatırlatacak şekilde kaplanmış. Bu da kaleme epik ve ihtişamlı bir görüntü veriyor. Bu limitli versiyonun 1.581 adet üretilmesinin sebebi ise İlyada'nın Yunancadan İngilizceye çevrildiği ilk tarihe gönderme yapması; biliyorsunuz, eseri ilk bu sayede okuyabildik. (Türkçeye çeviren Azra Erhat ve A. Kadir'e de sevgiyle.)

Homeros kalemlerinin tanıtımı, Atina'ya dört saat uzaklıktaki Messinia'da yapılmıştı. Messinia, 10 yıl boyunca savaşan Odysseus'un oğlu Telemakhos'un henüz bir çocukken babasını aramaya gittiği ilk yer olduğu için kalemin tanıtımı için şahane bir yerdi. Homeros destanda burayı "Nestor'un krallığı." diye anlatıyordu. Pylos'a, bu antik kente, Nestor'un krallığına ayak basınca Odysseia yanımda olsa da, Telemakhos'lu kısımları bir de burada okusam diye iç geçirdim

Montblanc Writers Edition Homage to Homer mercan renkli kalemin gövdesinde savaşçı Akhilleus'un zırhından ilham alınmış.

BİZE ULAŞIN