Podyumdan sokak modasına

Sorunumuz şu: Podyumlarda gördüğümüz ve çok beğendiğimiz o ‘look’ları günlük yaşantımıza nasıl uyarlarız? Tasarımların ‘giyilebilirliği’ neye göre belirleniyor? Ya da neye göre kıstas alınıyor? Ve dahası... Aklımızda bu sorular dönüp dururken ve yanıtlarını ararken kendimizi bu konunun içinde bulduk.

Giriş Tarihi: 05.09.2018 15:17
Stil Editörü Dilara İpek ŞATIR
ipeksatir@gmail.com

Özellikle son yıllarda edge tasarımlar yapan tasarımcıları ayrı tutarak artık moda sektöründe ağırlıklı olarak 'giyilebilir' tasarımlar sunuluyor. Artık şov amaçlı kıyafetler tasarlayan tasarımcıların sayısı git gide azalıyor. Hal böyleyken bizim de moda defilelerinde gördüğümüz look'ları günlük stilinize nasıl uyarlayabileceğinize dair bazı önerilerimiz olacak. Hem günlük yaşantınızda hem de sokak stilinden ilham alarak 'podyumdan sokak modasına…' diyerek başlayalım. Uzun zamandır moda trendlerini takip etmek için runway şovlarından ziyade, sokak modası fotoğraflarının ve kombinlerin daha çok ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Ve kesinlikle çok daha popüler! Neden mi? Çünkü giyilebilir moda dikkat çekici detaylar eklenerek sunuluyor. Peki işin sırrı sizce sadece dikkat çeken detaylarda mı saklı?


BALENCIAGA - TED BAKER

Son yıllarda duymuş olabilirsiniz; moda dünyasında bir dönem oldukça konuşulan bir moda terimi var: 'Effortless chic'. Türkçe karşılığı 'çabasız şıklık'. Yani üzerinde öyle çok fazla düşünülmemiş, uğraşılmamış kombinlerle ortaya çıkan bir terim. Aslında terimden çok bir tavır da diyebiliriz. Sokak modası stillerinde de dikkat edecek olursanız hızlıca hazırlanıp çıkılmış gibi duran kombinler, aslında üzerinde belki günlerce düşünülüp yapılan kombinler var. Sokak modasında en çok ilgi çeken son dönemlerin en popüler stili bu. Sport ve smart casual stillerini farklı aksesuar detaylarıyla zenginleştirerek bir tavır halini alan kombinler olarak tanımlayabiliriz. Çabasız şık görünmek sanıldığı



kadar kolay mı diye soracak olursanız, cevabımız tabii ki hayır. Aksine üzerinden bir hayli düşünülmesi gereken bir akım olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi, 2018'in en çok öne çıkan ve elbette radarımıza da takılan trendlere bir göz atalım. İlk sırada modası hiç geçmeyen 'takım elbise' trendi geliyor. Smart casual'ın olmazsa olmazı takım elbiseler bu yıl alışılagelmiş formlardan biraz uzaklaşarak daha sportif görünümlerde ve koyu renklerden biraz olsun sıyrılarak ton sür ton tonlarda karşımıza çıkıyor. Her erkeğin gardırobunda mutlaka olması gereken takım elbiselerin kesimleri ise bu sezon 'slim fit ya da regular fit' yerine biraz daha oversize kesimlerde tasarlanmış. Bazı tasarımcılar klasik çizgiden uzaklaşmadan 'regular fit' üretirken yeniliği seven yeni nesil tasarımcılar ve markalar geniş kesim modeller üretmiş.

SOKAK MODASININ EN DİKKAT ÇEKEN İSMİ DAVID BECKHAM

Klasik takım elbiseleri en iyi taşıyan isimlerden biri şüphesiz; David Beckham. Geçmiş yıllardaki stiline dönüp bakacak olursak aslında ciddi bir stil evrimi geçirdiğini söyleyebiliriz. Eşi Victoria Beckham'ın moda gözüyle ve David Beckham'ın zevkleri birleşince ortaya biraz daha sıra dışı kombinler çıkmaya başladı. Zamanla stili daha da oturdu. Siyah giyinmeyi seven Beckham'ın takım elbise dışında sokak modasında daha rahat ve casual parçaları tercih ettiğini görüyoruz. Siyah klasik takım elbiselerin içinde de şık görünerek aksesuar detaylarıyla takım elbisenin klasikliğini bozmadan daha modernize bir görünüme kavuşturuyor. Peki aksesuarlar bu kadar etkili mi? Erkek giyiminde en büyük ve en önemli detay; aksesuarlar. Doğru aksesuar seçimi kombininize hem farklı bir hareket katar hem de alışılagelmiş görünümden ziyade daha çok göze hitap eden şık aksesuarlarla birleşince 'bütün' olarak şık bir görünüm kazanabilirsiniz. Takım elbise kombini için olmazsa olmazların başında aynı zamanda bir yatırım parçası da olabilecek bir kol saati ve kış aylarında da rahatlıkla kullanabileceğiniz bir güneş gözlüğü geliyor. Çok renkli olmayan, düz renklerde deri bileklikler ve şık bir cep mendili de şıklığınızı tamamlayabilir. Ayakkabı seçiminde ise; bu sezon ton sür ton renkler ön planda. Dilerseniz takım elbisenizle aynı renklerde bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Ya da koyu tonların hemen hepsiyle uyum sağlayabilecek pastel tonlarda bir ayakkabı da uygun olacaktır.


MASSIMO DUTTI - TISSOT





NETWORK


STİLİYLE İDDİALI RYAN GOSLING

Başarılı oyunculuğunun yanı sıra sokak stili ve katıldığı davetlerde giydiği kıyafetlerle ve kombinleriyle adından sıkça bahsettiren bir isim. 12 yaşından bu yana oyunculuk yapan Gosling, en iyi giyinen erkekler kategorisinin başında geliyor. İddialı ancak bir o kadar da şık seçimler yapıyor. Özellikle sokak modasında tercih ettiği parçalar her ne kadar sportif olsa da aksesuar detaylarıyla tüm kombinlerine farklılık katmayı başarıyor. Tıpkı bu sezonun en dikkat çeken trendlerinden biri olan baştan aşağı beyaz giyinmeyi başarılı bir şekilde uyguladığı gibi. Hazır değinmişken bembeyaz giyinme trendine de biraz değinmekte fayda var: Öncelikle spor ayakkabınız dahil olmak üzere, üzerinizdeki her şeyin beyaz olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Pantolondan çantaya ve hatta sandaletlere kadar… Ancak formlar alışageldiğimiz gibi skinny değil; regular ya da geniş olarak karşımıza çıkıyor. Beyaz parçaları en iyi yorumlayan tasarımcı ve markalar ise; Off White, Michael Kors, Hugo Boss ve Neil Barrett. Hepsinin ortak dili ise, minimal.


NETWORK - MASSIMO DUTTI





NEIL BARRETT - MIANSAI

SOKAK MODASI IÇIN GEREKLI PARÇALAR

Aksesuar seçimi konusunda cesur olmanızda fayda var. Bu yüzden her daim kullanabileceğiniz parçalara mutlaka yatırım yapın. Bunların başında şık bir kol saati, bir güneş gözlüğü, hem takım elbiseniz hem de smart casual stilinizle hafta sonları da sizi kurtaracak bir çift makosen ayakkabı geliyor. Bunların yanı sıra, 'şıklık detaylarda saklıdır' mottosu ile yola çıkarak farklı aksesuarlara yönelmenizi tavsiye ederim. Deri ve gümüş bileklikler, şık bir fular, kahverengi, siyah ve açık tonlarda deri ya da süet kemerler ve şık deri bir el çantası mutlaka edinin, derim.


NETWORK - ISSEY MIYAKE

YENI SEZONA DAIR KISA KISA...

Bu yıl ön plana çıkan bir diğer detay ise 'teknoloji'nin erkek modasındaki etkisi. Nefes alabilen kumaşlardan yapılan erkek ceketleri belki de en dikkat çeken detaylardan biri olabilir. Nefes alabilen kumaşlardan tasarlanan erkek ceketleri ise; inovatif tasarımlarıyla dikkat çeken ve radarımızda olan 'Ramsey'in yeni sezon koleksiyonunda bulabilirsiniz. Stil kodunuz için ise bir blazer ceket, tişört ve spor ayakkabı ve koyu renk jean pantolon yeterli olacaktır. Gelecek sezonda 'fast fashion' tüm hızıyla devam ederken tasarımcılar diğer bir yandan 'sürdürülebilir' kavramını destekleyen parçalar ve kıyafetler tasarlamaya başlayacak. Böylelikle tüketicinin de bilinçlenmesiyle beraber makro bir trend olarak yerini alırken daha sade ve minimal parçalara yönelmek kaçınılmaz olacak.


DIESEL - SWATCH

BİZE ULAŞIN