Önce klasiklere yatırım

Yaz sezonunda en büyük ihtiyaçlardan biri güneş gözlükleri oluyor, çünkü ucu sağlık konusuna da dokunuyor.

Giriş Tarihi: 23.06.2018 12:39

Gökçecan Yürekli

Güneşin eskisinden çok daha fazla etkilediği, zararlarının arttığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Stil sayfamızı sağlıklı yaşam önerileriyle doldurmayacağız ama güneşten korunmanın günümüzde şart olduğunu hatırlatmadan devam etmeyelim. Hatta hem güneşten korunma önerisi hem de stil önerisi yerine geçebilecek bir noktaya daha değinelim; güneş gözlüklerini tamamlamanın yeni sezonda en cool yolunun hasır şapkalardan geçtiğini hatırlatalım.


KARL LAGERFELD

Güneş gözlüğünü seçim aşamasını iki ayırmak gerekiyor; öncelik her zaman klasik gözlüklerden yana olmalı. Söz konusu klasik modellerin başında pilot modeller geliyor genelde. Modern havacılığın doğuşuyla üretilmeye başlanıp 1930'larda 'pilot gözlüğü' ismiyle hayatımıza giren modelleri, hemen her markada bulmak mümkün olsa da ismiyle özdeşleşen markalar ön plana çıkıyor. Klasik yeşil cam rengiyle ilk pilot gözlüğünü üreten markanın Ray-Ban olması hiç kimseyi şaşırtmayacaktır. Elvis Presley gibi dönemine damga vuran isimlerin başlattığı Ray-Ban akımı sayesinde hâlâ yerini koruyan bir marka ile karşı karşıyayız yıllardır. Michael Jackson'ın 1984'te Grammy'sini alırken, Johnny Depp'in 1998'de vizyona giren 'Fear and Loathing in Las Vegas' filminin afişinde Benicio del Toro'nun yanında poz verirken taktıkları Ray-Ban'leri halen aklımızdan çıkmış değil.

Peki 'Top Gun'da Tom Cruise ve Val Kilmer'ı kim unutabilir? Yıllardır devam eden, muhtemelen de edecek olan bu furyayı günümüze kolaylıkla uygulayabiliyoruz. Dikkat etmeniz gereken tek şey ise, bu gözlüklerin kendi 'cool'luğunu yarattığını unutmamalısınız. Fazlasıyla özenilmiş bir kombinde eğreti duracaktır; bu noktada gerekli giyim kodu 'çabasızlık'.


CALVIN KLEIN

Pilot gözlüklerinin günümüze uyarlanan bir çok modelini kalitesi sayesinde yatırım yapılabilir birçok lüks markada bulabilirsiniz. Gucci, Tom Ford, Persol bunlardan yalnızca birkaçı… Geçmişten günümüze kadar uzanan pilot gözlük modellerini tahta oturtsak da yatırım yapılabilecek farklı modeller de mevcut. Marka-model eşleşmesi akıllarda yer eden gözlüklere başvurabilirsiniz bu noktada.

Diyelim ki; klasikleşen gözlük modellerine yatırımınızı yaptınız. Ya trendler? Her sezon farklı şekillerde karşımıza çıkan gözlük çeşitlerine karşı koymanın zor olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla gerekli yatırımı yaptıktan sonra, yalnızca birkaç sezon kullanıp bir kenara kaldıracağınızı bildiğiniz gözlüklere sıra gelebilir artık. Yaz başından beri her yerde karşımıza çıkan, yalnızca bir parmak kalınlığında olan ince ve enine uzun gözlükler, bu noktada en güncel modeller olacaktır. Önümüzdeki yaz sezonunda muhtemelen hiçbir yerde göremeyeceğimiz gözlükler, 80'lerden sonra en 'top' dönemini yaşıyor dersek abartmış olmayız.


LACOSTE

Modelden de önce dikkat etmeniz gereken ilk şey ise, gözlüğün camı olmalı. Yazının başında bahsettiğimiz güneş ışınları sorunsalından korunabilmek adına camın özelliklerini mutlaka öğrenmek gerekiyor yatırım yapmadan önce. Sonrasında ise çerçeve şeklini ve büyüklüğünü mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Kaşları açıkta bırakacak şekilde gözlük seçimi yapılması gerektiği fikri ortalıkla dolaşıyor olsa da, en önemlisi önce gözlüğün rahatlığından emin olmalısınız. Burnunuza tam oturan bir gözlüğün kaşlarınızı hafif kapatması sizi çok da rahatsız etmeyebilir.


KARL LAGERFELD

Kemikli bir yüzünüz varsa görünümünüzü yumuşatmak için daha oval şekilli gözlük modellerini tercih edebilirsiniz. Yüzü daha yuvarlak olanlar ise, köşeli ve geometrik modelleri seçebilir. Yine yüzünüzün uzunluğuna ve büyüklüğüne göre çerçeve seçiminizi kısa ve küçük tutabilirsiniz. Bu konuda yine Ray-Ban'lere gerekli değeri vermek gerekir; her modelin büyükten küçüğe farklı boyutlarını bulabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN