Mesleğine göre stil

Günlük stilimizi belirlerken, seçimlerimizde rol oynayan en büyük etkenlerden birinin mesleğimiz olduğu bir gerçek. Formel giyinmek durumunda olan meslek sahiplerinden evde pijamayla günü geçirme seçeneğine sahip freelancer’lara kadar herkesi düşündük

Giriş Tarihi: 08.05.2018 10:31 Güncelleme Tarihi: 08.05.2018 18:23

Stil Editörü: Gökçecan YÜREKLİ

Fotoğraf: Arda GÜLDOĞAN

'FORMEL' TEK ÇEŞİT OLMAK ZORUNDA DEĞİL!

Defileler hâlâ amacına hizmet ediyor, o ayrı. Yeni marka keşifleri yapılıyor, basın yazıyor, paylaşıyor… Tüm bunlar çoğu zaman düzen içerisinde devam ediyor. Ancak dikkat çekmek istediğim nokta artık birçok kişinin '- miş gibi' yaptığı. Defilelerin yapıldığı mekânların çevresindeki sokaklarda belki de binlerce insan görüyoruz; moda sayfalarında, sosyal medya profillerinde 'sokak stili' ile öne çıkan sayılamayacak kadar çok kişi var. Moda haftaları zamanında Instagram'da yine binlerce influencer'a rastlıyoruz ki, aralarında Türkler de var tabii. Herkes defilelerin ön sırasında ağırlanıyormuşçasına pozlar veriyor, fotoğrafçıların ilgisini çekmeye çalışıyor, aslında kendini basına sunuyor. Hedef: Instagram like'ları!

büyük cüzdan 199 TL

küçük cüzdan 175 TL

gözlük HUGO BOSS (SAFILO TURKIYE) 1.650 TL

Moda sektöründekiler için moda haftalarında yer almak, kendini göstermek tabii ki çok önemli. Markalarımızı, yazılarımızı, görsellerimizi pazarlamaya çalıştığımız gibi kendimizi de pazarlamaya çalışıyoruz; her sektörden insanın iş hayatında yapmaya çalıştığı gibi. Fakat iş doğallıktan çıkıp, defileler dahi izlenmeden sadece 'bir görünmeye' dönüşünce o PR showroom'larından özenle seçilip üzerine geçirilen kıyafetler, giyen kişinin üzerine oturmuyor.

tişört JOHN VARVATOS (BRANDROOM) 925 TL

yelek ABDULLAH KİĞILI 299 TL

Konumuz sokak stiliyken ufak bir dokundurma yapmadan geçemezdim. Zaten stillerin oluşmasını bile bu duruma bağlayabiliyoruz çoğu zaman. 'Cool' ile 'snob'kavramı arasında kalan stillerin sokak modasını yarattığını düşünüyorum. Tıpkı yukarıda bahsini geçirdiğim 'moda insanları' gibi. Buradaki kilit durum ise, karıştırmak.

D BY DIVARESE 359 TL

Birkaç sezon trendini, birbiriyle uyumuna bakmadan; hatta uyumsuzluğuna bakarak, karıştırabildiğinizde dikkatleri üzerinize çekecek bir sokak tarzı yaratabilirsiniz. Giyim kuralları çoğu zaman burada da geçerli, sonuçta fotoğrafçılara poz verirken olduğunuzdan kısa ya da iri görünmek istemezsiniz. Burada giyimden bağımsız bir ipucu vermiş olalım; doğru açı ve doğru ışık.

CHRISTIAN LOUBOUTIN 3.645 TL

Defile mekânlarının etrafındaki sokakların kendi başına birer podyuma dönüştüğüne değinsem de, asıl sokak stillerinin gerçek sokaklarda dolaştığına süphe yok. Sokakta yolunuza devam ederken karşınıza, yıllardır spor giyimin vazgeçilmezi olan ama en çok da bu sezon tercih edilen kapüşonlu sweatshirt'ünün üzerine geçirdiği vatkalı, klasik kesimli kabanını giyen birine rastlayabilirsiniz. Mahalleninizin köşesindeki dükkândan içeri giren birini de görebilirsiniz, son derece uyumsuz giyindiğini düşündüğünüz… İşte o uyumsuz kombinler bir süre daha sokaklara hakim olacak. Hem ekosenin eskidiği nerede görünmüş? Hayır, karşınızda yemek yiyen kişinin 'çirkin' ayakkabılarını görüp yüzünüzü buruşturmayın. Bu sezon Balenciaga'nın başlattığı bu akımı Louis Vuitton'dan Nike'a kadar her markada görebilirsiniz. O yüzden sokaklarda alışık olmadığınız şeylere rastlamak kaçınılmaz artık.

takım elbise DAMAT TWEEN 1.150 TL

pantolon DAMAT TWEEN 299 TL

GÖMLEK SEÇERKEN…

Gömlekleri formal giyimin yanı sıra, 'casual' kombinlerinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yeni sezonda canlı renklere çok sık rastlıyoruz, karmaşık desenlerle yıldızı barışmayanlar için tek renk gömlekler iyi bir alternatif oluyor. Tamamlayacağınız ceketin ya da altına tercih edeceğiniz pantolonun rengine/desenine göre bu canlı renklerden kombininizi vurgulayacak bir tanesini seçebilirsiniz.

COS

NETWORK

H&M

Eskimeyen trend, floral desenler ise her zaman stilinizi eğlenceli kılan parçalar oluyor. En formal görünümünüzü bile dinamikleştirecek, sıkıcı olmaktan kurtaracak kilit parçanızı, bunu göz önünde bulundurarak seçebilirsiniz. Başka bir eskimeyen desen alternatifi ise ekose. Yeni sezonda yine hemen her markada kolaylıkla bulabileceğiniz ekoselileri, gerek klasik ceket kombinleriniz ile gerekse jean'lerinizin üzerinde kullanabilirsiniz.

sweatshirt VERSUS (BRANDROOM) 2.385 TL

deri ceket DESA 1.298 TL

pantolon DAMAT TWEEN 299 TL

ayakkabı ADIDAS 735 TL

BAHARIN 'EN'İ DERİ

Beyaz yakalıları kıskandıracak önerilere geldi sıra. Mesleği gereği daha rahat, salaş ya da renkli giyinebilenler için alternatiflerin daha çok olduğunun farkındayım. Ama bunun durumu kolaylaştırdığı konusunda çok da hemfikir değilim. Seçenek çoğaldıkça seçim yapmanın zorlaştığını hepimiz biliyoruz. Bazılarının bu duruma çözümü çok net: siyah giymek! Evet, siyahın hayat kurtardığı konusuna katılıyorum. Baştan aşağı aynı rengi kullanmak canlı renkler için zor olsa da, siyahlara bürünmek her zaman daha kolay oluyor.

SWATCH

Nisan ayında soğuk havalara veda etmişken, dış giyim olarak deri ceketleri kullanabilirsiniz. Deri, süet gibi metaryeller bu aylar için çok uygun olacaktır. En büyük avantaj ise, birçok meslekten insanın kombinine uyarlanabilmesi. Hem klasik kesimli pantolonların hem de spor eşofmanların üzerine uyarlanabilecek bu ceketleri, gardıropların yatırım yapılması gereken parçaları arasında sayabiliriz. Hangi ayakkabıyla tamamlanması gerektiği ise tamamen size, daha doğrusu yarattığınız stile kalmış.

,

üstteki SAMSONITE 334,90 TL

alttaki SAMSONITE 449,65 TL

HER MESLEĞE FONKSİYONEL ÇANTA

Söz konusu çantalar olunca, stilin geri planda kalabildiğini kabul ediyorum. Formal kombinlerle kullanılabilecek resmi evrak çantalarının birçok modelini özellikle yeni sezonda bulabiliyoruz. Özellikle farklı boyutlardaki deri çantalar, bu kombinleri en iyi şekilde tamamlayabiliyor. Ancak, spor sırt çantalarıyla gezen beyaz yakalılara, plaza çıkışlarında daha sık rastlıyoruz.

sweatshirt ADIDAS 419 TL

eşofman altı ADIDAS 419 TL

eşofman altı Z. ZEGNA 2.000 TL

saat G-SHOCK 548 TL

Nedeni ise, kesinlikle fonksiyonellik. Ipad'leri, evrakları, telefonları, şarj kablolarını, hatta bazen ayakkabıları aynı anda sığdırabileceğimiz fonksiyonel çantalar burada daha tercih edilebilir oluyor. Sert deri kapaklı evrak çantaları, ikinci plana düşebiliyor. Dolayısıyla iş; yine renklere, desenlere kalıyor. Kısacası; çantaları motivasyon aracı olarak neden kullanmayalım?

cüzdan DESA 149 TL

bileklik KLOTO 640 TL

cep mendili SUMEJJA 119 TL

üstteki gözlük MARC JACOBS (SAFILO TÜRKİYE) 1.050 TL

alttaki gözlük MCM 1.412 TL

soldaki yüzük KLOTO 435 TL

sağdaki yüzük KLOTO 595 TL

AH O FREELANCER'LAR…

Genellikle en özenilen çalışanlardır freelancer'lar. Her gün ayaklarını uzatıp evde çalıştıkları düşünülse de işin aslı öyle değil tabii. Girilmesi gereken toplantıları, görüşülmesi gereken müşterileri istisna olarak düşünerek, -pijamaları değileşofmanları önerebilirim. Özellikle yeni sezona damga vuran, altı ve üstü aynı renkli eşofman takımları, freelancer'ları rahat ettirmekle kalmayacak, trendleri yakından takip eden kişiler izlenimi de yaratacak. Tabii zaten yakından takip ediyorsanız o ayrı, o zaman takım elbiselerinizin altına 'çirkin' sneaker'larınızı giyeceğinizi tahmin ediyorum. Yeni 'cool'a henüz alışamayanlar içinse, spor ayakkabıları seçerken önceliği rahatlığa vermek gerektiğini düşünüyorum. Beyaz yakalıların sandığı gibi fazlasıyla rahat bir çalışma alanınız yok sonuçta. Yok, değil mi?

ceket ERMENEGILDO ZEGNA 6.700 TL

pantolon ERMENEGILDO ZEGNA 1.860 TL

gömlek ERMENEGILDO ZEGNA 1.420 TL

kemer DESA 129 TL

alttaki ayakkabı ALBERTO GUARDIANI 2.099 TL

üstteki ayakkabı VANS 269 TL

BİZE ULAŞIN