Sokakların dili

Moda haftalarının amacının sadece yeni sezonda satışa sunulacak koleksiyonları sergilemek olduğunu düşünüyorsanız; yanılıyorsunuz.

Giriş Tarihi: 29.03.2018 13:29

Stil Editörü: Gökçecan Yürekli
Fotoğraf: Arda Güldoğan

Moda sektörüne aşinaysanız, sosyal medya hayatımızın - en azından tüketim dünyasının - merkezine oturduğundan beri 'klişe' sayılabilecek giriş cümlemin devamında, sokak modasından bahsedeceğimi tahmin edebilirsiniz. Tahmin edemediğinizi düşündüğüm konu ise, moda haftalarına ve fuarlara izleyici olarak katılanların amacının artık koleksiyonları görmekten kesinlikle uzaklaştığı.


mont DB BERDAN 630 TL, pantolon BAW LONDON (BRANDROOM) 595 TL, çanta CHRISTIAN LOUBOUTIN 5.245 TL, saat
SWATCH 235 TL, (mavi desenli) ayakkabı VANS 369 TL,(krem rengi) ayakkabı VANS 369 TL

MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜ

Defileler hâlâ amacına hizmet ediyor, o ayrı. Yeni marka keşifleri yapılıyor, basın yazıyor, paylaşıyor… Tüm bunlar çoğu zaman düzen içerisinde devam ediyor. Ancak dikkat çekmek istediğim nokta artık birçok kişinin '- miş gibi' yaptığı. Defilelerin yapıldığı mekânların çevresindeki sokaklarda belki de binlerce insan görüyoruz; moda sayfalarında, sosyal medya profillerinde 'sokak stili' ile öne çıkan sayılamayacak kadar çok kişi var. Moda haftaları zamanında Instagram'da yine binlerce influencer'a rastlıyoruz ki, aralarında Türkler de var tabii. Herkes defilelerin ön sırasında ağırlanıyormuşçasına pozlar veriyor, fotoğrafçıların ilgisini çekmeye çalışıyor, aslında kendini basına sunuyor. Hedef: Instagram like'ları!

Moda sektöründekiler için moda haftalarında yer almak, kendini göstermek tabii ki çok önemli. Markalarımızı, yazılarımızı, görsellerimizi pazarlamaya çalıştığımız gibi kendimizi de pazarlamaya çalışıyoruz; her sektörden insanın iş hayatında yapmaya çalıştığı gibi. Fakat iş doğallıktan çıkıp, defileler dahi izlenmeden sadece 'bir görünmeye' dönüşünce o PR showroom'larından özenle seçilip üzerine geçirilen kıyafetler, giyen kişinin üzerine oturmuyor.


çanta ERMENEGILDO ZEGNA 4.300 TL
bileklikler HODREY 55 TL (Her biri)
pantolon zinciri HODREY 75 TL
gözlük ETNIA BARCELONA 1.990 TL
saat SWATCH 430 TL

Konumuz sokak stiliyken ufak bir dokundurma yapmadan geçemezdim. Zaten stillerin oluşmasını bile bu duruma bağlayabiliyoruz çoğu zaman. 'Cool' ile 'snob'kavramı arasında kalan stillerin sokak modasını yarattığını düşünüyorum. Tıpkı yukarıda bahsini geçirdiğim 'moda insanları' gibi. Buradaki kilit durum ise, karıştırmak. Birkaç sezon trendini, birbiriyle uyumuna bakmadan; hatta uyumsuzluğuna bakarak, karıştırabildiğinizde dikkatleri üzerinize çekecek bir sokak tarzı yaratabilirsiniz. Giyim kuralları çoğu zaman burada da geçerli, sonuçta fotoğrafçılara poz verirken olduğunuzdan kısa ya da iri görünmek istemezsiniz. Burada giyimden bağımsız bir ipucu vermiş olalım; doğru açı ve doğru ışık.


çanta FJALLRAVEN KANKEN 385 TL

Defile mekânlarının etrafındaki sokakların kendi başına birer podyuma dönüştüğüne değinsem de, asıl sokak stillerinin gerçek sokaklarda dolaştığına süphe yok. Sokakta yolunuza devam ederken karşınıza, yıllardır spor giyimin vazgeçilmezi olan ama en çok da bu sezon tercih edilen kapüşonlu sweatshirt'ünün üzerine geçirdiği vatkalı, klasik kesimli kabanını giyen birine rastlayabilirsiniz. Mahalleninizin köşesindeki dükkândan içeri giren birini de görebilirsiniz, son derece uyumsuz giyindiğini düşündüğünüz…

İşte o uyumsuz kombinler bir süre daha sokaklara hakim olacak. Hem ekosenin eskidiği nerede görünmüş? Hayır, karşınızda yemek yiyen kişinin 'çirkin' ayakkabılarını görüp yüzünüzü buruşturmayın. Bu sezon Balenciaga'nın başlattığı bu akımı Louis Vuitton'dan Nike'a kadar her markada görebilirsiniz. O yüzden sokaklarda alışık olmadığınız şeylere rastlamak kaçınılmaz artık.


pantolon DOCKERS 199 TL
gömlek FJALLRAVEN 495 TL
sweatshirt LANVIN (BRANDROOM) 1.684 TL
gömlek yakalı triko KİĞILI (Fiyat istek üzerine)

KIRMIZI HALIDA DEĞİŞİM

Ödül töreni mevsimi başladı; önümüzde merakla beklediğimiz, başta Oscar Töreni olmak üzere birkaç tören daha var. Hangi filmlerin, dizilerin, oyuncuların ödül alacağı beklendiği kadar, kimlerin ne giyeceği de merak ediliyor. Kadınlar arasında bu azılı bir şıklık yarışıymış gibi gösterilse de, erkeklerde durum biraz daha farklı görünüyor. Kırmızı halının beyefendileri, 'yanlarındaki kadınların şıklığını tamamlayan takım elbiseliler'den ibaret değil artık. Yarış yine var, kabul, ama kırmızı halının erkek giyimine hak ettiği değeri vermesi için bir dayanışma da var ünlüler arasında. Tabii bu durum konuşulan bir şey değil ama hissiyat bu yönde. En azından, biz erkek stil editörlerinin kırmızı halıda kombin çeşitliliği gördükçe mutlu olduğu bir gerçek.


ceket KİĞILI (Fiyat istek üzerine)
yelek KİĞILI (Fiyat istek üzerine)
gömlek HODREY 165 TL
ayakkabı ALBERTO GUARDIANI 2.099 TL

Erkeklerin kırmızı halı kombinlerinin sınırlı olduğu düşünülür genelde, oysa yukarıda değindiğim gibi, uzun zamandır durum bundan farklı. Stil sayfalarının başında bahsettiğimiz sokak modasının, kırmızı halıyı bile etkilediğini düşünüyorum. Lacivert veya siyah bir smokin, beyaz gömlek ve koyu renk papyondan ibaret değil artık görünümler. Çeşitlilik, tam da görmeye ihtiyacımız olduğu seviyeye ulaşmaya çok yakın. Takım elbiselerde farklı renkler görebiliyoruz artık; yeşiller, açık maviler, bazen pembeler…


kravat HODREY 95 TL
cep mendili SUMEJJA 119 TL
ayakkabı CHRISTIAN LOUBOUTIN 5.820 TL

En klasik takım elbiselerin altına giyilen spor ayakkabılar artık şaşırtmıyor örneğin. Belki de rahatlık işimize geliyor, estetiğe bakış açımızı 'kullanıcı dostu' ürünler yönlendiriyor. Bazen iş çığrından çıkabiliyor. Markalar belli bir ürünün üzerine yoğunlaştıkça beklenmedik tasarımlar, sezonun en hit parçaları olabiliyor. Aylardır sözünü ettiğimiz şu meşhur 'çirkin ayakkabılar' güzel bir örnek bu duruma. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen erkek moda haftalarında, sokak fotoğrafçılarının kadrajlarına en çok giren ayakkabılar bunlar oldu. Çirkin bir Balenciaga, uzun bir sahte kürk…

Tebrikler moda sayfalarında 'en iyi sokak stilleri' arasındasınız! Tabii durum sokakla sınırlı kalmadı, bir süredir gerçekleşen etkinliklerin kırmızı halılarında da rastladık bu ayakkabılara. En şık smokinlerle kombinleyenlerden, en renkli takım elbiselerle birleştirenlere kadar bir çok ünlüye şahit olduk. Muhtemelen bir süre daha bu manzarayı görmeye devam edeceğiz. Desenlere değineceğim biraz da, ama tam dabu noktada bir milat yarattığına inandığım markanın ismini geçirmeden olmaz; Gucci.

Kadın koleksiyonlarında daha belirgin şekilde farkı görsek de Gucci'nin kırmızı halıya kattığı çeşitliliği, tabiri doğruysa 'cümbüş'ü göz ardı edemeyiz. Belki her ünlünün üzerinde göremiyoruz, herkes o kadar rengi ve deseni bir arada kullanmayı tercih etmiyor. Ama gerekli cesareti verdiği bir gerçek; ünlülerin kendisine olmasa bile, onları baştan yaratan stil danışmanlarına cesaret verdiği kesin. Marka ismine değindiysek, bir süredir onunla özdeşleşen Jared Leto'ya da taş atmadan geçmeyelim. Kendisinin kırmızı halı kombinleri moda takipçilerini ikiye ayırsa da, başlı başına bir olay yarattığı kabul edilmeli. Tıpkı sokak stilinin 'cool' ile 'snob' kavramları arasında kalarak oluştuğuna inandığım gibi Gucci & Jared Leto ikilisi için de aynı görüşteyim. Beğenip beğenmemek arasında gidip geliyor, kırmızı halıda çeşitlilik istememe rağmen 'Bu kadarı gerekli mi?' sorusunu kendime soruyorum.

Cevabınınsa tek bir doğrudan ibaret olduğunu düşünmüyorum. Giyimi konusunda bu kadar cesareti hangi erkek ünlüden kırmızı halıda göreceğiz, onu da merakla bekliyorum. En klasik takım elbiselerin içinde kullanılan balıkçı yaka trikoları daha sık görüyoruz bu kırmızı halı sezonunda. Sokaklarda da artan balıkçı yakalar ise kesinlikle tesadüf değil. Bunun gibi sayılabilecek onlarca benzer durumun olduğunu farkına vardık sanırım. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan…


takım elbise (mavi) ERMENEGILDO ZEGNA 9.450 TL
takım elbise (lacivert) ERMENEGILDO ZEGNA 15.720 TL
gömlek ERMENEGILDO ZEGNA 1.090 TL
kazak LANVIN (BRANDROOM) 2.085 TL
cep mendili SUMEJJA 119 TL
ayakkabı ERMENEGILDO ZEGNA 4.060 TL

Kırmızı halı ve sokak stili için tam da durum böyle. 'Couture' deyince akla ilk olarak kadın koleksiyonları gelse de, markaların erkek couture koleksiyonlarından seçilen kırmızı halı kombinleri genellikle en dikkat çeken görünümler oluyor. İyi işçilik, özenli dikişler, fit kalıplar, giyenin üzerinde kendini sergiliyor adeta. Kombinleri tamamlayan aksesuarları es geçmek olmaz. Ünlüler kırmızı halılarda çantasız fotoğraf verdikleri için şimdilik bunu atlayıp mücevherlere getiriyorum konuyu. Stil danışmanları giydirdikleri kişilerin tarzına göre karar verse de yine son zamanlarda artan aksesuar kullanımını da göz ardı edemeyiz.

BİZE ULAŞIN