Kayak tutkunlarının zamanı

Kayak mevsimini geçtiğimiz ay açtık, artık karın şehre yağmasını bekliyoruz. Ancak kısa süreli kayak tatillerimizde kullanmak üzere, içinde cool görüneceğimiz pratik kayak kıyafetlerine ihtiyacımız da hiç bitmiyor. Sonsuz sayıda kayak kıyafeti ve malzemesi içinde seçim yapmak ise kolay değil, biliyoruz.

Giriş Tarihi: 26.02.2018 17:00

Stil Editörü: Gökçecan YÜREKLİ

Fotoğraf: Arda GÜLDOĞAN

mont MONCLER 6.490 TL

atkı MONCLER 730 TL

ayakkabı SALOMON (DECATHLON) 455,99 TL

eldiven MONCLER 1.850 TL

kask WEDZE (DECATHLON) 149,99 TL

matara QUECHUA (DECATHLON) 35,95 TL

kayak takımı WEDZE (DECHTLON) 799,99 TL

baton WEDZE (DECATHLON) 49,99 TL


Beyaz Fonun Yıldızı Olmak

Birbirinden farklı renklerle, değişik desenlerle süslenerek dinamik bir görünüm yaratan beyaz fonun yıldızı olmak çok zor değil aslında. O yüzden tavsiyemiz; önce rahatlık! Kayak ve snowboard yaparken içinde kendinizi rahat hissedeceğiniz ve sizi yüksek dağların esen rüzgarından ve keskin soğuğundan koruyacak her kıyafet ve aksesuar kar tatillerinin vazgeçilmezi niteliğinde olabilir. Bu özellikler tamam ise; renklerden, desenlerden ve formlardan konuşmaya başlayabiliriz…

Birkaç sezon önce günlük giysilerimizin formları daralmaya başladığında, kayak kıyafetleri de aynı şekilde forma girmişti. Hem hazır giyim hem couture markaları yeni sezonda daha rahat kalıplara yer verse de yıllar öncesinin fotoğraflarına bakıp "Neden bu kadar bol giyiniyormuşum?" diye sormamıza neden olan kıyafetler kadar geniş formlar değil bunlar. Bir kayak montu ne kadar dar olabilir, diye sorabilirsiniz ama inanın yeni sezonda karşınıza çıkan kayak kıyafetleri, sahibini rahat ettirecek kadar bol iken, aynı zamanda trend görünecek kadar da dar… Hareket alanını kısıtlayacak kadar uzun montlara ise kayak modasında şimdilik yer olmadığını not edin. 'Şimdilik' çünkü "Yok artık!" demeye alıştık.

Gri ve siyah klişesini rafa kaldırdığımızı hatırlatalım. Stil sayfalarımızda genelde renklere yer vermeniz için ufak bir baskı yaptığımızı kabul etsek de günlük hayatımızdan siyahı çıkarmanın çok zor olduğunu biliyoruz. Ama söz konusu kayak modası olduğunda; bir kez daha durup düşünmenizi tavsiye ediyoruz. "Beyaz fonun yıldızı olmak zor değil." derken renklerle detaylandırılmamış siyahların ve grilerin sözünü ettiğimizi düşünmediniz, değil mi?

Kıyafetlerden bahsettik ama söz konusu kaymak olunca akla ilk gelen kayak takımları oluyor. Bu konuda güvenlik öncelikli tabii. Malzemelerinizi alacağınız mağazalara girdiğinizde yardım almak en mantıklısı, bunu bir önlem amacıyla hatırlatmış olalım, sonra konumuza geri dönelim.

Giydiklerimiz kadar kullandığımız malzemelerin de 'moda'sı söz konusu. Sıkıcı düz ve koyu renkler yerine renkli ve desenli malzemeleri tercih edebilirsiniz. Hatta etmelisiniz… Kayak takımlarının insanın enerjisini yansıttığı düşüncesi bir gerçek. Sonuçta, adrenalinin yükseldiği ve eğlenmek için yaptığınız spor sırasında renklere ve desenlere yer vermeyeceksiniz de, ne zaman vereceksiniz?

Sıra; kayak kıyafetlerini tamamlayan en önemli parça ayakkabılarda… Kayak takımları çıktığında giyeceğiniz ayakkabılar en az malzemeleriniz kadar önemli. Şehirde tercih ettiğiniz botlar, sizi yüksek dağlarda sandığınız kadar korumayabilir. Su geçirmeme ve ısıyı koruma özellikleri, kıyafetler kadar ayakkabılarda da olmalı.

İki sezondur her yerde gördüğümüz peluş detaylar, kar botlarında da kendini gösteriyor. Renkli ve detaylı botları tercih ederek ayakkabıları ön planda tutmanızı önersek de Moncler'in siyah botlarının stil çekimlerimiz sırasında kar üzerine keyif yaptığımız hayalini kurdurduğunu inkâr edemeyeceğiz. Botların boyları konusunda ise dikkat! Kar üzerinde yürürken rahatlığınızı sağlayamayacak uzun botlara yatırım yapmaya gerek yok. Ayakkabılarınızın içine ise termal çorap giymeyi tercih etmelisiniz. Bu noktada çorapların rengarenk desenlerle kaplı olmasına engel yok, değil mi?

Bir de özellikli birkaç aksesuar hatırlatalım; 'aksesuar' diyoruz çünkü artık teknolojinin giyilebilir olduğunun farkındayız ve uyum sağlamak zorundayız. Hem havalı bir şekilde kayak veya board kayarken fotoğraf ve video çekmeyi reddettiğinizi söyleyemezsiniz… Telefonunuzu kullanmak istiyorsanız eldivenleri çıkardığınız anki soğuktan bahsetmeye gerek yok; çözüm dokunmatik eldivenler! Artık hemen her kayak malzemeleri satan mağazada bulabilirsiniz. Son zamanların bir diğer vazgeçilmezi ise kasklara monte edilebilen ufak kameralar. Çılgın atlayışları, hızlı slalomları kaydedip sonrasında izlemenin en az o anki kadar eğlenceli olduğuna şüphe yok. Instagram takipçileriniz de en az sizin gibi görmek isteyecektir tabii.


eldiven WEDZE (DECATHLON) 26,99 TL

çorap COLUMBIA 89,90 TL


mont COLUMBIA 1.999 TL

mavi pantolon COLUMBIA 658 TL

sarı pantolon WEDZE (DECATHLON) 159,99 TL

gözlük WEDZE (DECATHLON) 119,99 TL

saç bandı WEDZE (DECATHLON) 9,99 TL

şapka COLUMBIA 79,90 TL

eldiven COLUMBIA 139,90 TL

ayakkabı WEDZE (DECATHLON) 499,99 TL

snowboard ROSSIGNOL (DECATHLON) 999,99 TL


kar maskesi Z. ZEGNA 750 TL

eldiven NAUTICA 49 TL

atkı NAUTICA 89 TL


ayakkabı MONCLER 2.380 TL

çanta COLUMBIA 959,90 TL

eldiven REUSCH (DECATHLON) 129,99 TL


sweatshirt NAUTICA 279 TL

yelek NAUTICA 299 TL

sweatshirt THE NORTH FACE 419 TL

yelek THE NORTH FACE 795 TL


CARRERA 800 TL

CARRERA 1.200 TL

DIOR HOMME 2.100 TL

CARRERA 1.200 TL


NAUTICA 229 TL

BOSS 750 TL

BOSS 745 TL

BOSS 1.155 TL

atkı MONCLER 1.480 TL

tozluk Z. ZEGNA 880 TL


Kayak Kıyafetlerinin Kısa Tarihi

1800'lü yılların Kuzey Avrupa'sına dayanan, askerlerin kondüsyonunu arttırmak için yapılmaya başlanan kayak; 1900'lü yılların başında, seçkin Avrupalıların, Avusturya ve İsviçre dağlarına çıkarak yaptığı bir spora dönüşmüş.

Kayak kıyafetlerinin ise bugünkü haline evrilmesi bir hayli zaman almış. Kadınlar, uzun eteklerle ve elbiselerle kaymak durumundayken, 1920'lerde değişen moda algısıyla ve özgürleşen moda akımlarıyla birlikte kayak kıyafetlerinde pantolonlara ve tulumlara yer verilmeye başlanmış. Devam eden 1. Dünya Savaşı'nın etkisi büyük olmuş, kayak kıyafetlerinde üniformalardan ilham alınmış ve askeri görünümlü tulumlar çok sık kullanılır olmuş. Kayak sporunun o yıllarda sadece üst sınıfa ait bireyler tarafından yapıldığını ve kayanların genelde erkekler olduğunu da hatırlatalım. 1930'lu yıllarda bu durum normalleşmeye başlamış. Öyle ki; tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Hollywood yıldızları, Avrupa elitlerinin peşinden kayak sporuna merak salmış.

1930'ların sonunda yapılan Olimpiyat Oyunları'nda kayağa yer verilmiş ve 1940'larda tulumlar etkisini kaybederek yerini iki parçalı kayak kıyafetlerine bırakmış. O yıllardan sonra kayak, gerçek bir spor olarak sayıldığı için kıyafetler fonksiyonelleşmeye başlamış. Lüks moda markaları kayak koleksiyonları çıkarmaya başlamış ve özellikle 1950'li yıllarda tasarımcılar renklere ağırlık vermeye başlamış.

O dönem kumaş üretiminde yaşanan teknolojik gelişmeler, kıyafetlerin bugünkü haline gelmesinde büyük etki yaratmış. Balenciaga'nın koleksiyonunda yer verdiği su geçirmeyen bir çeşit kumaştan sonra, markalar sentetik kumaşlar tercih etmeye başlamış. Bugün hâlâ 'kar' denince akla gelen ilk marka olan Moncler, o dönem yaygınlaşmış. Givenchy, Balenciaga ve Emilio Pucci gibi markalar, kayak koleksiyonlarını en az hazır giyim koleksiyonları kadar önemsiyormuş. Konumuz kayak olsa da eklemeden geçmeyelim; tüm bu gelişmeler, dünyada spor giyimin günlük hayata yansımasında da etkili olmuş. Günümüzde ise, Dolce&Gabbana, Chanel gibi lüks markalar kayak koleksiyonları çıkarmaya, hatta kayak malzemeleri üretmeye devam ediyor. Bu da daha alt gelir gruplarına hitap eden hızlı tüketim markalarının üretimlerine yansıyor. Chanel kayak takımı almanın gerekliliğini sorgulamaya gerek duymadığımıza göre, güvenliğin ve fonksiyonelliğin es geçilmediği kayak malzemelerimize, kıyafetlerimize yatırım yapmaya devam.


mont ERMENEGILDO ZEGNA 4.980 TL

pantolon COLUMBIA 599,90 TL

şapka COLUMBIA 199,90 TL

BİZE ULAŞIN