Paris’in en hip markasının arkasındaki isim Glenn Martens

Paris’te son dönemde kadın ve erkek koleksiyonlarıyla yükselişte olan bir marka var: Y/Project farklı tarzıyla hemen ayırt edilen markanın tasarımlarının altındaysa 2013 yılından beri, genç tasarımcı Glenn Martens’in imzası var.

Giriş Tarihi: 13.12.2017 16:28

Yazı: Serhat ŞENGÜL

Glenn Martens, aslında Belçikalı bir tasarımcı. Belçika'nın en masalsı şehirlerinden biri olan Brüj'de doğan Martens, tasarımcı olma hayalini gerçekleştirmek için iç mimarlık eğitiminin üzerine, kendisini iş hayatı için fazla genç bularak bir diğer Belçika şehri Anvers'teki dünyanın en prestijli okullarından Royal Academy of Arts'ta moda tasarım eğitimi almak için birkaç çizimiyle başvuruda bulunur. Ve kabul edilir. Sonunda bölüm birincisi olarak mezun olur.

Okulu bitirdikten sonra genç tasarımcı, Jean-Paul Gaultier'den iş teklifi alır. Markanın kadın ve erkek tasarım departmanlarında çalışmaya başlar. 2012 yılında kendi ismiyle bir marka yaratıp koleksiyonunu Paris podyumlarında sergiler. Üç sezon boyunca koleksiyonlarını tanıttıktan sonra markasına bir son verir. Akabinde Y/Project'te çalışmaya başlar. Asistanlığını yaptığı, markanın kurucusu ve kreatif direktörü Yohan Serfaty hayata gözlerini yumunca 2013 yılında onun yerine geçmesi için teklif alır.

Serfaty'nin temellerini attığı Y/Project, şüphesiz Martens başa geçtikten sonra birkaç sezon içinde iyice duyuldu ve modadaki öncü kitleler tarafından tercih edilen bir marka haline geldi. Rick Owens'ın tarzını andıran, farklı, alternatif, özgür ve kendine has form oyunlarıyla dikkat çeken Y/Project koleksiyonları rahatlığı ve orijinalliği ön planda tutan, bazen ilk bakışta garip görünebilecek detaylar barındıran tasarımlardan oluşuyor. Bu detaylar için tasarımcı "Önemli olan da onları estetik göstermek." diyerek kendi imzasına vurgu yapıyor. Geçtiğimiz yıl Martens, Fransa'nın prestijli ödüllerinden biri olan ANDAM Ödülü'nü kazandı, Fransa ve Portekiz'de yeni fabrika anlaşmalarıyla iyiden iyiye büyüdü.

Martens, koleksiyonları için, "Biz yılda iki koleksiyon yapıyoruz. Kadın ve erkek koleksiyonlarını bir koleksiyon olarak tek seferde tasarlayıp hemen hayata geçiriyoruz. Hatta kesimler, kumaş ve tarzları bu nedenle oldukça benzer. Bu esnek yaklaşımı seviyorum." diyerek modadaki cinsiyetsizliğin altını çiziyor. Zira Y/Project'te birçok parça halihazırda üniseks olarak tasarlanıp üretiliyor.

Y/Project tasarımlarından birkaçını gardırobunuza eklemenizle fark edilmenizi garantilediğinizi söylemek mümkün. İster ekleyin, ister eklemeyin ama Martens'i ve Y/ Project'i sıkça duyacağınız zamanlara hazırlıklı olmanızı öneririm.

Glenn Martens, Y/Project'in 2017-2018 Sonbahar- Kış koleksiyonunda formlarla oynuyor, kesip yeniden diktiği parçalarla koleksiyona yüklü bir tasarım havası ekliyor. Tasarımcı, abartılı volanları kollarda ve pantolonlarda kullanarak tasarım oyunları yaparken özellikle kesilip tekrar eklenen denim pantolonlar, koleksiyonda öne çıkan parçalardan oluyor. Bomber ceketlerde geniş kollar, üst taraflarından kol boyunca dikilerek tasarım hissi artırılıyor. Alt ve üst parçalarda iddialı bu tasarımsal dokunuşlar size fazla gelirse Y/ Project koleksiyonundan edindiğiniz parçaları belki daha 'basic' parçalarla sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

BİZE ULAŞIN