Eskimeyen trend; Sneaker’lar

İlk defa U.S. Rubber Company tarafından 1892’de üretilen, 1917’de seri üretime geçilen, tabanı lastikten yapılan ayakkabıların ilkine ‘Keds’ adı verilmiş. Lastik tabanlarından dolayı, köselenin tersine sessizce yürümeye fırsat tanıyan ayakkabılara zamanla, Türkçesi ‘yavaşça yaklaşmak’ anlamına gelen ‘sneak up’ kelimesinden türeyen ‘sneaker’ ismi verilmiş.

Giriş Tarihi: 26.09.2017 14:45

Aynı sene meşhur Marquis Converse, yalnızca basketbol oynamak üzere bir ayakkabı tasarlamış ve ismine Converse All-Star demiş. Hemen ardından 1923'te Chuck Taylor, bu ayakkabının altına imzasını atmış ve günümüzde hâlâ en çok satılan basketbol ayakkabısı olarak ismi geçen Chuck Taylor All-Star modeli doğmuş. Sonraları meşhur kardeşlerin devleşen markaları gelmiş kadınlar için çıkardığı koleksiyonda bu çizgili tişörtlere yer vermiş. Hollywood bu konuda da birçok alanda olduğu gibi bir ilk gerçekleştirmiş ve Marlon Brando'nun rol aldığı en önemli yapımlarından birinde Breton çizgili tişörtler kullanılmış. Hemen ardından gelen 'Rebel Without a Cause'da James Dean'in yakaları kalkık tişörtü de unutulmaz. Audrey Hepburn'un 'Funny Face' fi lmi, Pablo Picasso'nun en meşhur fotoğrafl arı, Brigitte Bardot posterleri…

Özetle; çizgileri sevin, onlara yatırım yapın, moda trendlerinde tarihi alt yapısı olan zamansız tasarımlar için gardıroplarda her zaman boş yer bulundurulmalı. sırasıyla; Adidas ve Puma. 1936 Olimpiyatları'nda Jessie Owens dört altın madalya kazanırken ayağında Adidas'ları varmış. 1950'lere kadar genelde spor yaparken kullanılan ayakkabılar, sonraları moda trendleri arasında kendine büyük yer edinmiş. Öncüleri yine kimler olmuş, tahmin edebilirsiniz. James Dean! 'Rebel Without a Cause'da Breton çizgili tişörtleri meşhur ettiği kadar sneaker'lara olan ilginin de artmasını sağlamış. Michael Jordan ile 1984'te yaptığı anlaşmayla dünyanın en ünlü ayakkabı modeli Air Jordan'ları yaratan Nike, devler arasında bugün ilk üçün içerisinde yer alıyor. Özetle, sneaker'lar sadece rahatlığıyla değil, tarihteki geçmişi ve gelişen teknolojiyle gelecekte çok daha ilginç modellere imza atılacağı için asla eskimeyecek.

BİZE ULAŞIN