Özgürlük ve rahatlık zamanı

Erkek moda dünyasına yön veren Pitti Uomo 92'de erkek modasının öncü markalarından Z Zegna'nın ilkbahar-yaz 2018 defilesine konuk olduk. Açık deniz tutkusundan güç alarak tam 36 yıldır moda dünyasındaki yerini koruyan markanın yeni koleksiyonunu izlerken, kendimi adeta kırılan her dalganın kendi öyküsünü anlatmaya can attığı bir regatta'da gibi hissettim.

Giriş Tarihi: 25.08.2017 11:19

Yazı: Duygu ALTIPARMAK

1980'lerin başından beri en zarif ve zorlu regatta'lara (tekne yarışı) eşlik eden Z Zegna geleneksel regatta ruhunu modern şehirlilerin gardırobuna en uygun şekilde sunmaya devam ediyor. Bu da; hem güverte ortamına hem de şehrin sokaklarına hitap ettiğini gösteriyor. Z Zegna'nın genel olarak koleksiyonuna baktığımızda; modern İtalyan tarzıyla aktif ve spor giyimin bir karışımı olan tasarımların ortak noktasının tamamen rahatlık olduğunu hemen görebiliyorsunuz.

Hatta bunu bizzat deneyimleme şansım oldu. Öyle ki, Z Zegna'nın 2018 İlkbahar- Yaz koleksiyonunu görmek için İtalya'nın en sıcak günlerinden birini yaşadığımız o gün Pitti Uomo kapsamında düzenlenen defi lesindeki yerimi çoktan almıştım. Ermenegildo Z Zegna Summer 2018 defilesi için estetik kompozisyonlarla oluşturulmuş aynalı labirentlerin arasından geçerek, Milano Üniversitesi'nin turuncu taşlarla bütünleştirilerek adeta gelecekten gelen bir bahçeye dönüştürdüğü tarihi avluya vardık. Bureau Betak'un tasarım prodüktörlüğünü üstlendiği bu bahçeye girer girmez etrafımızı taze bir yaz esintisi sardı.

Koleksiyonunun konsept ve sanat direktörlüğünü üstlenen Alessandro Sartori, erkeksi çekiciliği masumiyet ile harmanlayarak oluşturduğu bu koleksiyon için; "Akıcılık sağlamak, tazelik katmak, renk üzerinde inşa edilmiş vizyoner bir erkek giyim modası tasarlamak ve aynı zamanda giyene özel bir tarz eklemek için bu bahçeden daha iyi bir yer düşünemezdim; gençliğimde burada okuyarak, yazarak, taslaklar çizerek çok vakit geçirdim." dedi. Gerçekten de Alessandro Sartori'nin couture tasarımları korkusuz bir tavırla hareket ederek neredeyse defile boyunca havada uçuştu. Wladimir Schall müzikleri eşliğinde aynalı sütunlar arasından parlayan renklerle canlanan narin silüetler akışkan kumaşların üstünde adeta dans etti.

Giyende özgürlük ve rahatlık sağlayan farklı hacimlerdeki üst parçalar, hareketli ama bir o kadar da özenli ve özel dikilmiş pantolonlar ve eşofmanlarla bir arada kullanılmış. Çift katlı yelekler ve yuvarlak yakalı süveterler ise bu sene klasik gömleklerin yerini almış. Bilinçli bir şekilde bir araya getirilen spor esintili kıyafetler, el yapımı büyük boy cepler, kapüşonlar ve 'couture' ile aynı anlama gelen ikonik Triple Stitch logoları ile zenginleşmiş. Yıkanmış ipekler, 'century cashmere' ve saf moher bir araya gelerek koleksiyona hafiflik katarken giro inglese kumaş ve çok ince jakarlar, delikli ve örmeli (intarsia) deriler koleksiyona zarif bir ahenk katmış. Renk paleti tüm asaletiyle ceviz, özel vikunya, sardunya, frezya, nilüfer çiçeği, selvi ve cam göbeği gibi doğal renkleri içinde barındırırken optik beyazlar beklenmedik renk parlamalarıyla buluşuvermiş. Triplestitch sandaletler, elastik deri çizmeler ve ikonik maxi-logo Tiziano spor ayakkabılar; Pelle Tessuta™'nın yumuşak formuyla buluşan yepyeni ve renkli örmelerin etkisinin görüldüğü çantalar, beyzbol şapkaları, güneş siperlikleri gibi aksesuarlarla buluşan koleksiyon sezonun en sakin stilinin temposunu da böylece yansıtmış oldu.

Kalıpların ve tasarımların yanı sıra renk çeşitliliğiyle de iddiasını ortaya koyan marka, koleksiyonda ağırlıklı olarak lacivert, derin okyanus mavisi, mat siyah, alüminyum grisi ve soluk beyaza yer vermiş. Ancak denizcilikten ilham alan sarı ve turuncu tonları ile de son derece cesur bir tavır sergilenmiş. Genel olarak özetleyecek olursam; koleksiyondaki silüetler keskin ama rahat; spor giyim tasarımları özel terzicilikle yapılmış ve neredeyse koleksiyonun tamamı denizcilikten ilham alınarak oluşturulmuş. Tasarımların hemen hemen bütününde bir özgürlük ruhu hâkim.

Bu sene Z Zegna'nın hemen her yıl koleksiyonlarına yansıttığı geleneksel regatta etkisi bir parça daha fazla hissediliyordu. Öyle ki; regatta etkisi neredeyse koleksiyonda sunulan neredeyse tüm aksesuarlara da yansımıştı. Koleksiyon; Techmerino ™ dalgalı spor ayakkabıları ve kauçuklu deri çizmeleri, üç boyutlu yelken kumaşından üretilen renkli tekne çantalarla, su tutmaz Techmerino™ sırt çantalarıyla, okyanus kapüşonları ve yumuşak denizci şapkalarıyla bir arada görme imkânı sunuyor. Giysilerden en iyi performansı elde edebilmek için geliştirilen Techmerino ™ koleksiyonunda ise son derece asil bir yün olan ve The Woolmark Company onaylı saf Avustralya merinos yünü kullanılmış. Bu arada, merinos yünü, en sıcak yaz günlerinde bile giyene serbestlik ve nefes alabilirlik hissi sağlıyor.

Techmerino™ koleksiyonunun sürprizleri bitmiyor... Doğal günlük ve spor kesimiyle dikkat çeken Techmerino™ terziliğiyle hazırlanan takım elbiseler, Techmerino™ 'Wash&Go' sistemi evde çamaşır makinesinde yıkanabilme rahatlığı da sunuyor.

Z Zegna buna paralel olarak bu yıl, ünlü İtalyan skipper Giovanni Soldini'nin yönetimindeki Maserati Multi70'ten ilham alan özel bir Kapsül Koleksiyon daha yarattı. Bu yeni koleksiyon da Zegna tarafından Maserati Multi70 mürettebatı için tasarlanan özel giysilerin benzerlerini sunuyor ve ikonik performansa yönelik uzmanlığını vurguluyor. Kısacası bu sene Z Zegna SS18 koleksiyonu dinamik tarzlı tavrıyla markanın 'Terzilikle Performansın Bileşimi'nin mükemmel evrimini bizler için oluşturmuş!

Bu kadar etkileyici geçen defi leden bir sonraki gün podyumda sergilenen couture görünümlerinden on ikisinin dünya çapında belli butiklerde (Su Misura) özel sipariş hizmeti ile sunulacağını öğrendik. Tanıtımdaki her parçanın ve aksesuarın Zegna tasarımcıları tarafından el yapımı ilmik bağlama, boyama ve işlemeler ile eşsiz bir şekilde özelleştirilebilmesi tabii ki Ermenegildo Zegna'nın Bespoke'a verdiği önemi gösteriyor. Gerçekten de atılan her dikişte ve ilmekte Zegna'nın el yapımı değerlerini görebiliyorsunuz.

BİZE ULAŞIN