Modanın romantik çiçeklerinin yaratıcısı

Türk, İngiliz biraz da Kanadalı olan Erdem Moralıoğlu, Erdem markasıyla tüm dünyadaki kadınların romantik tarafını ortaya çıkartan feminen elbiseleriyle biliniyor. Çok yakında yeni işbirliğiyle erkekleri de giydirecek.

Giriş Tarihi: 12.08.2017 11:43 Güncelleme Tarihi: 12.08.2017 11:44

Yazı: Serhat ŞENGÜL

Erdem Moralıoğlu, Türk bir babanın ve İngiliz bir annenin çocuğu. Babası 30'lu yaşlarında Antakya'dan Kanada'nın Montreal şehrine göçer. Annesiyse Birminghamlı. Dolayısıyla Erdem'in ve ikizi Sara'nın çocukluğu bu iki şehir arasında geçer. "Akrabalarımızı ziyarete İstanbul ve Antakya'ya da gelirdik." diyen tasarımcı, Toronto'daki Ryerson Üniversitesi'nde moda tasarımı eğitimi alır. Stajını Vivienne Westwood'da yapar. Tarihler 2000 yılını gösterdiğinde Londra'ya taşınır ve buradaki Royal College of Art'ta yüksek lisans eğitimini tamamlar. Mezuniyet koleksiyonunu bir defi leyle sunar.

Tekrar iş hayatı başlamıştır, artık. New York'a giderek Diane von Fustenberg ile çalışır. Aklı ve kalbi Londra'da kalmış olacak ki, 2005 yılında Londra'ya geri döner. Bu kez hayalindeki ERDEM markasını hayata geçirmek üzere...

ERDEM'in imzası, geçmiş referanslarla oluşturduğu özellikle çiçek ağırlıklı desenler ve yüksek dozda feminen parçalar... Yani bir kadının gardırobunda mutlaka olmasını isteyeceği parçalar. Yeni kumaşları deneyen, işçiliğe önem veren, desen kullanımından vazgeçmeyen tasarımcı dünyanın en büyük departmanlı mağazalarında koleksiyonlarını müşterileriyle buluştururken bir yandan da yıldız isimleri giydirmeye devam ediyor. Koleksiyonları için "Ben her yeni koleksiyonda yeni bir kitap yazmıyorum. Hepsi aynı kitabın bir sonraki bölümü." diyen tasarımcının bu yolculuğundaki başarısıysa, ödüllerle perçinlenmiş durumda. 2008 yılından itibaren farklı zamanlarda British Fashion Council'den defalarca ödüller alan tasarımcı, 2015 yılında Londra'da ilk merkez mağazasını açtı.

ERDEM 2017 İLKBAHAR-YAZ

Erdem Moralıoğlu, yeni koleksiyonu için ilhamı 17. yüzyıl İngiltere'sinden alıyor. Hem de döneme ait enteresan bir hikayeden esinlenerek... Aslında bugün bile eli sıkıştığı dönemlerde erkeklerin imdadına eşlerinin mücevherleri ya da altınları yetişmiyor mu? Tıpkı savaş halindeki ordusunu finanse etmek için İngiltere Kralı'nın eşinin mücevherlerini bozdurmaya yeltenmesi gibi... Kraliçenin mücevherlerini bozdurmak için bir İngiliz Kontesi olan Jean Ker, gemiyle Hollanda'ya doğru gizli bir yolculuğa çıkar. Gemi karaya yanaşamadan sulara gömülür. İşte bir başka savaş dönemi olan 1930'lar ve 1940'larda Jean Ker ve kadınlarından oluşan bir ordunun karaya ayak bastığını hayal eden Moralıoğlu, dönem siluetlerini birleştirip koleksiyonuna her zamanki çiçek desenlerini de serpiştirmiş.

Tasarımcı, bugüne kadar hiç erkek koleksiyonu tasarlamadı. Ya da en azından piyasaya sunmadı. Ama geçtiğimiz haftalarda H&M'den harika bir mesaj geldi: Tasarımcının H&M için yepyeni bir kadın koleksiyonu ve kariyerinde ilk kez bir erkek koleksiyonu tasarlayacağı açıklandı. Erdem, ismiyle müsemma desenler, özel kumaşlar ve hassas el işçiliğiyle oluşturulacak olan 'ERDEMxH&M' işbirliği için en bilindik koleksiyonlarından bazılarının tasarım temalarını yansıtıp yeniden yorumlayarak çok özel bir koleksiyona imza atacak. Ve ilk kez erkekler de ERDEM giyebilecek. Koleksiyon 2 Kasım 2017 tarihi itibariyle satışta olacak. Not ettiniz mi?

BİZE ULAŞIN