Sıcakta tarzı korumak

Geçen ay şort giyme rehberi'yle karşınızdayım. Bu ay da Temmuz ayının iyiden iyiye kendini hissettiren, tam anlamıyla kavurucu sıcaklarında bile tarzınızdan ödün vermemeniz için önerilerde bulunacağım.

Giriş Tarihi: 08.07.2017 13:22 Güncelleme Tarihi: 10.07.2017 11:20

Yazı: Serhat ŞENGÜL

Birkaç hafta önce, Floransa'daki Pitti Uomo erkek giyim fuarındaydım. Fuardan önümüzdeki ay daha detaylı bahsedeceğim ama belki sosyal medyada fark etmişsinizdir. Bu fuarı ziyaret eden beyler her daim çok şık. Güneş altında bile... Sosyal medyadan fark edemediğiniz şey, oradaki sıcaklık. Tam 34 derece! Bu sıcakta bile ceketleri, kravat ve gömlekleriyle şık görünmeyi başaran beyler varken, havanın sıcaklığını bahane ederek yazın pespaye gezebilmeyi içinize sindirebiliyor musunuz? Asla! İşte ben de yaz sıcağında bile tarzınızdan ödün vermemeniz için bazı ipuçları vermek ve seçimler yapmak istedim.

Astarsız spor ceketler
Son birkaç sezondur hayatımıza giren, incecik, astarsız spor ceketlerle yazın ceket giyme sorunu ortadan kalkıyor. Bu ceketlerin en büyük özelliği; kumaşları. Yazlık yün, keten, pamuk ve ipek içeren ceketler yaz için uygun olanlar arasında. Suni ipliklerden üretilen ceketleri, rahat edebilmek adına tercih etmemenizde fayda var. Hatta bir üst lige çıkarak su iten, leke tutmaya ya da kırışmayan ve teknolojiden nasibini almış ceketleri de tercih edebilirsiniz. Bu ceketlerin içlerindeki astarlar da doğal ipliklerden üretiliyor, böylece ceketin terletmeme ve vücut ısısını koruma özelliği de ortaya çıkıyor. Genelde gövdede yarım astar veya kol içlerinde giyme kolaylığı açısından astarlanarak üretilen ceketlerin en büyük özelliği ise hafif olmaları. Keten karışımlı olanların tek dezavantajı ise hemen kırışması. Bu nedenle keten içeren ceketleri valizinize koymaktan ziyade şehirde gün içinde kullanmanız daha ideal olabilir.


İnce pantolonlar
Yazın pantolon giymek istemiyor olabilirsiniz. Her daim şortla rahat etmek ve sıcağa karşı bir nebze daha serin kalmak istemenizi anlayabilirim. Ancak her yerde şort giyilemez. O halde, şortun yerini tutamasa da, olabildiğince ince kumaşlı pantolonları tercih ederek şıklığımızı koruyabiliriz. Bunun için pantolonun kumaşı büyük önem taşıyor. Gofre kumaşlar, poplin, ipekpamuk ya da pamuk-keten karışımlarını ya da yaz yünlülerini tercih edebilirsiniz. Birçok kumaş pamuklu olduğu için, etiketlerden pantolonun yaza uygun olup olmadığını anlayamayabilirsiniz. Keza, ipliğin cinsi kadar kumaşın nasıl örüldüğü de pantolon kumaş kalınlığı için önemli. Kısacası, pantolonu elinize aldığınızda ne kadar inceyse yaz için o kadar uygun diyebiliriz. (Örneğin chino/khaki pantolonlar yaz için biraz kalın kalabilir.) Bir de pantolonu kabinde denediğinizde bacaklarınızın rahat hareket etmesi ve sıcaklamaması gerekir.

Yazlık Üstler
Ceketinizin içine her zaman gömlek giymek zorunda değilsiniz. Tabii kravat kullanma zorunluluğunuz yoksa... Onun yerine keten ince örgülü üstler tercih edebilirsiniz. Özellikle sık dokuma kumaşlar yerine örmeler, giyende hareket rahatlığı sağlıyor. Keten de vücut ısısını dengeleyen doğal elyaflardan olduğu için özellikle gömleklerde ketenleri seçmekte fayda var. Keten çok çabuk buruştuğu için, buruşan parçayı ceketinizin içinde saklamış olursunuz. Gömleklerde ve tişörtlerde elbette yaz renklerini deneyin. Kısa kollu gömlek giymeyi sevmeyenlerdenseniz, uzun kollularının kollarını kıvırın. Mümkünse kravat kullanmayın ve gömlek yakasının bir iki düğmesini açık bırakın.


Yaza uygun ayakkabı
Bir kere yazlık kışlık ayakkabı ayrımını bilelim. Kalın tabanlı, su geçirmez ve haliyle nefes de almaz ayakkabıları kışlıklar arasına koyalım. Yazın daha uygun olan ince deri ya da nubuk hatta ketenden üretilmiş, ince tabanlı nefes alma boşlukları olan modeller. Ancak şık olmanız gerektiği noktalarda, bağcıklı Oxford ya da çift tokalı papaz ayakkabılarını (monk shoes) tercih edebilirsiniz. Bunların içine küçük çorap giymek ayağınızı rahat ettirir. Koyu renkte ayakkabılarla siyah, lacivert gibi koyu tonda çorapları, açıklarla beyaz, gri tonlarını tercih edin. "Nasıl olsa görünmüyor." deyip geçmeyin. Oturduğunuzda ya da yürürken bir şekilde bu çoraplar görünebiliyor. Tabii sandaletlerle ya da ayağınızı gösteren boşluklarıyla sandaletlere daha yakın ayakkabılarda çorap giymek yasak! Ayağınız çok iri değilse önü açık sandaletleri de deneyebilirsiniz. Ancak ucu kapalı sandaletler her daim daha az riskli.


Şoset/soket çorap
İkisi de Fransızca'dan dilimize geçmiş kelimeler olup 'kısa çorap' anlamına geliyor. Bağcıklı ya da bağcıksız ayakkabılarınızı bu çoraplarla giyebilirsiniz. Renkleriyle tarzınızı ön plana çıkarabilir, dokularıyla farklılık yaratabilirsiniz. Daima pamukluları tercih etmek gerekir. Naylon karışımlılar ayağı fazla ısıtır. Aşırı transparanlıkta olanlardan kaçınmakta fayda var. Çok sıcak ortamlarda, incecik olanlardan ziyade zaten diğer alternatiflere göre uzun olan bu tarz çorapları tercih etmemek daha doğru.


Spor Çorabı
Genellikle spor markalarında sıkça karşımıza çıkan, üzerlerinde 'görünmez' oldukları iddia edilen bu çoraplar, kısa (soket) çoraplardan kısa, ancak gerçekten görünmez olan loafer (babet) çoraplarından bir nebze uzun ve hatta sporda rahatlık sağlamak için biraz da kalındır. Dolayısıyla görünmesinin sıkıntı yaratmayacağı spor ayakkabılarla rahatlıkla kullanılabilir. Bu çorap loafer, bağcıklı Oxford gibi ayakkabılarla asla kullanılmaz. Bu durumda alttaki ya da üstteki seçenekleri tercih edin.


Görünmez loafer çorabı
Tam bir icat! Kadınların babetlerin içine giydiği bu çoraptan biz erkekler de nasipleniyoruz. Yine pamukluları tercih etmekte fayda var. Neticede loafer, Oxford gibi daha resmi ayakkabılarla giyilecek olduğundan ve buradaki temel hedef; çorap giymemiş hissi yaratmak. Yani en kadar ince ve kısa o kadar iyi. Topuk kısmının içinde kaydırmaz özellikli malzeme bulunan bu modellerin daha kısa versiyonlarıysa sadece ayak parmaklarını ve topukları kavrar. Çorapsız giyildiğinde ayağa zarar veren ayakkabılarla giymek uygun.


Çoraplar fora!
Bazen, bazı ayakkabıları çorapsız giymek gerekir. Elbette terlikler, sandaletler ve sandalet açıklığı bulunan önü kapalı ayakkabılarla çorap giyilmez. Keza tekne ayakkabılarının (boat shoes) içine sıkça görünmez çorap giyme gayretinde olan beyler görüyorum. Beyler, bu ayakkabılarla çorap giymek, dekoltesi bir hayli derin olan bu tarz ayakkabılarda çorabın görünme olasılığı daha fazla olduğu için pek doğru değil. Bir plaj düğününde belki de ayakkabısız ve yalınayak olmak da çok daha doğru olabilir.

BİZE ULAŞIN