Moda provokatörü

Provokotif tarzı, üniseks yaklaşımı ve icat niteliğindeki tasarımlarıyla Jonathan Anderson, son dönemde Britanya'dan çıkan en heyecanlı isim.

Giriş Tarihi: 17.06.2017 11:33

Yazı: Serhat ŞENGÜL

Kuzey İrlandalı Jonathan Anderson, markasını 2008'de aslında bir erkek markası olarak kurdu. Ancak biliyoruz ki, kadınlar erkek gardırobuna epeydir dadanmış durumda. Tasarımcının erkekler için tasarladığı aksesuarları genelde kadınların satın alması sebebiyle tasarımcı, kadın koleksiyonları da hazırlamaya karar verdi. 2010'da ilk kadın koleksiyonunu sundu. Ertesi yıl Londra'nın perakende devi Liberty, tasarımcının koleksiyonlarını satmaya başlamıştı bile!

Aynı yıl, erkek giyim markası Sunspel'in kreatif direktörü oldu. İngiliz Moda Konseyi (British Fashion Council) tarafından sponsorluk hakkı elde etti ve kendi markası 'J.W. Anderson'a ait koleksiyonunu Londra Moda Haftası kapsamında bir defi leyle gösterme imkânı yakaladı. Konsey, bir sonraki yıl da yetenekli tasarımcının defi lesine sponsor oldu ve takvimler 2012'yi gösterdiğinde tasarımcı, konseyin 'Yükselen Moda Yeteneği' ödülünün sahibi oldu. Aynı yıl, tüm Britanya'ya adını duyurmasına sebep olan olay, TopShop'la gerçekleştirdiği işbirliğiydi. Koleksiyon tüm moda basınının ve moda severlerin radarındaydı. Kısa sürede tükendi.

Akabinde erkek moda haftasında yer alma zamanıydı ve tasarımcının katılım duyurusu kısa süre içinde geldi. TopShop'la yaptığı işbirliği, 2013'te yenilendi. Aynı yıl, Versace'nin Versus markası için bir kapsül koleksiyon tasarladı. Seksapelden uzak bir çizgisi olan tasarımcının, Versus gibi buram buram cinsellik kokan bir markaya tasarım yapması pek beklenmiyordu. Çoğunlukla üniseks tasarımlar yaptı.

Rüştünü ispat eden yetenekli tasarımcının markasının bir kısmı 2013'te dünyanın en büyük perakende devi LVMH (Louis Vuitton Moët- Henessy) tarafından satın alınınca işin rengi değişti. Anderson artık daha da büyük oynuyordu. Aynı yıl, büyük dedikodular sonrasında - tasarımcının adı Louis Vuitton kreatif direktörlüğü için de anılıyordu - grup bünyesinde bulunan, 1840'larda kurulmuş deri mamül markası Loewe'ye kreatif direktör olarak atandığı duyuruldu. Markanın hazır giyim, aksesuar ve çanta koleksiyonlarına yön veren tasarımcı, bir yandan da kendi markasının kadın ve erkek koleksiyonlarını hazırlamaya, defi leler düzenlemeye devam etti. 2014 yılında yine İngiliz Moda Konseyi tasarından bu kez 'Yılın Erkek Giyim Markası' seçildi. Ertesi yılsa hem erkek hem kadın kategorisindeki ödülleri topladı. Aynı yıl iki ödülü birden kucaklayan ilk marka olarak tarihe geçti.

Anderson bu büyük hamleyi, daha aktör olmaya çalıştığı yıllarda ve hemen akabinde tasarımcı olmaya karar vererek girdiği London College of Fashion sıralarında erkek giyim üzerine okurken tahmin ediyor muydu bilinmez. Washington D.C.'de çalışırken tiyatro kostümlerine merak salmış; ancak rotasını erkek giyime çevirmeye karar vermişti. Prada'da görsel mağazacılık yapmış ve 2008'de kendi markasını kurana kadar modanın farklı disiplinlerinde kendini geliştirmişti. Belki etrafınızdakilerden fark etmişsinizdir. Küçük yerlerden büyük şehirlere gelenler, genelde daha hırslı olur. Anderson da bunu kabul ediyor. Kuzey İrlanda'nın küçük bir kasabasından Londra'ya gelen tasarımcı, başarıya bu denli odaklanmasını buna bağlıyor. O zaman son olarak, siz daha fazla "Peki nedir bu W?" demeden söyleyeyim: William. Yani 'Jonathan 'William' Anderson'. Bu üç kelimeyi artık daha çok duyacaksınız.

BİZE ULAŞIN