Spor giyimde devrim yaratan isim

Minimal, güçlü ve mimari yapıda parçalarla spor giyime bir başka soluk getiren tasarımcı, bugün tam bir moda emeklisi. Bir yandan markası ondan bağımsız şekilde, ancak onun çizgisinde güncellenerek devam ederken o da sanatla ilgilenmeye devam ediyor.

Giriş Tarihi: 13.06.2017 15:09

Yazı: Serhat ŞENGÜL

Avusturyalı Helmut Lang, 1956 yılında Viyana'da doğdu. Daha beş aylıkken boşanan bir çiftin çocuğu olarak, çocukluğunu büyükanne ve büyükbabasıyla geçirdi. 10 yaşındayken, o dönem başka bir evlilik yapmış olan babası, onu yanına aldı. 18 yaşına geldiğinde evden ayrıldı ve kendi kendine kıyafet tasarlamayı öğrendi. Bundan birkaç yıl sonra, Viyana'da kendi özel dikimevini açtı. 1984'te dikimevini kapattı ve iki yıl sonra da Paris'te ilk defi lesini gerçekleştirdi.

1997 yılında New York'a taşındı ve iki yıl sonra, o dönem başka markaları da satın alarak büyüme stratejisini takip eden Prada Group'a sattı. Prada, üretim ve dağıtımı takip ediyor; tasarımlar ve reklam çekimleri Helmut Lang'in kontrolünde devam ediyordu. Prada yönetiminde, markanın ayakkabı ve aksesuar koleksiyonları da oluşturuldu. Hong Kong ve Singapur gibi Uzak Doğu'nun önemli merkezlerinde mağazalar açıldı. Helmut Lang, 2005 yılında markadan ayrılarak moda dünyasından ayrıldığını açıkladı. Kendine sanattaki kariyeriyle ilerleme sözü vermişti.

Helmut Lang markasıysa 2006 yılında bu kez Fast Retailing Grubu'nun alt markalarından ABD'li 'Theory' tarafından satın alındı. Nicole ve Michael Colovos markanın tasarım departmanlarının başına geçti. Ta ki, 2014 yılına kadar. 2014 yılında, daha önce Versace'nin erkek koleksiyonlarının başında bulunan ve kendi markasıyla dikkatleri üzerine çeken Rus asıllı ABD'li tasarımcı Alexandre Plokhov'un Helmut Lang markasının kreatif direktörü olduğu duyuruldu. Geçtiğimiz aylarda Plokhov'un Helmut Lang'den ayrıldığı bilgisinin şokunu yaşarken ve yerine kimin geçeceği merak konusuyken, son dönemin en başarılı spor giyim markalarından biri olan Hood by Air'in tasarımcılarından Shayne Oliver'ın, Plokhov'un yerine geçmekten ziyade, özel bir koleksiyon için Helmut Lang markasıyla yan yana geldiği öğrenildi. Bu koleksiyon tutarsa, Oliver'ın markanın kreatif direktörlüğü koltuğuna oturabileceği konuşuluyor.

Helmut Lang denince ise akla hâlâ jarse kumaşlardan oluşan rahat siluetlerde spor giyim parçalar ya da pamuklu gömlekler geliyor. Ancak onun tarzının büyük bir farkı var. Bazen asimetrik, detaylarda farklılaşan, kuşak, kesik ya da kemerlerle bağlanan, Uzak Doğu tarzından izler taşıyan; ancak en çok da belki rahatlığı nedeniyle Amerikan modasında kabul gören, her daim fark edilecek tasarımlar.

Moda dünyasından ayrıldığından beri sanatla uğraşan Lang, ilk sergisini 2008 yılında Hannover'de açtı. Halen sanatla uğraşmaya devam ediyor ve bugün New York-Long Island'da hayatını sürdürüyor. Bir neslin giyim alışkanlığını değiştirecek kadar büyük bir isim de olsa, kendi istediğini, kendi bildiği gibi yapmaya devam ediyor.

BİZE ULAŞIN