Mihara Yasuhiro

Kendi isminin bitişik yazımı Miharayasuhiro markasıyla ilk olarak ayakkabı, sonrasında erkek tasarımlarına imza atan moda tasarımcısı, akabinde kadın koleksiyonları ve aksesuarlara da el attı. Dünyanın farklı şehirlerinde defileler düzenleyen Yasuhiro, son durağı olan Londra Erkek Moda Haftası'nın göz bebeğiydi.

Giriş Tarihi: 13.03.2017 15:46

Yazı: Serhat ŞENGÜL

1972'de Japonya'nın Nagasaki kendinde doğan Mihara Yasuhiro, Tama Sanat Tasarım Okulu'nda okurken kendi kendine ayakkabı tasarımları yapıp üretmeye başlar. Bu girişiminin üzerinden iki yıl geçmeden, 1996 yılında, bazı yerel ayakkabı üreticilerinin de desteğiyle 'Archi Doom' adında kendi butiğini açar. Bir yıl sonra butiğini ayakkabı mağazasından öteye taşımak üzere kolları sıvar ve tabelasını kendi adıyla 'Miharayasuhiro' olarak değiştirir, ilk olarak da erkekler için kıyafet tasarımlarını burada tüketiciyle buluşturur. Ayakkabı tasarımlarındaki iddiasını fark eden Puma, 2001'de tasarımcıya Puma için ayakkabı tasarlamasını teklif eder. Tasarımcı, kürk ve metallerle avangart bir hale getirdiği bir ayakkabı modeli tasarlar; bu model, marka için yüksek satış getirir ve bu iş birliği yedi yıl boyunca devam eder. Bir yandan erkek koleksiyonlarını da hazırlayan tasarımcı, ilk uluslararası deneyimini, 2004 yılında Milano Moda Haftası kapsamında sunduğu 2005 İlkbahar-Yaz Erkek koleksiyonuyla yaşar. Dört sezon boyunca burada kaldıktan sonra, tüm eski jenerasyon, başarılı Uzak Doğulu tasarımcılar gibi, kendisi için doğru adresin Paris olduğuna kanaat getirerek 2009 İlkbahar- Yaz Koleksiyonu'nu Paris Erkek Moda Haftası'nda sunar. Ve bu koleksiyonuyla oldukça ses getirir. 2010 İlkbahar-Yaz sezonu için kadın koleksiyonları da hazırlar ve bu koleksiyonunu da Tokyo'da bir defileyle tanıtır.

Her Japon tasarımcıdan beklendiği gibi farklı, yapılmayanı yapma çabasında olan, gerçekten 'tasarım', modern ürünler sunan Yasuhiro 2017 Yaz Koleksiyonu'ndan itibaren defi lelerini Paris'ten Londra'ya taşıdı; zaman zaman Tokyo'da da defi leler düzenleyen tasarımcı, öncesinde Paris Moda Haftası'nda büyük Fransız ve Uzak Doğulu tasarımcılar arasında belki de biraz kayboluyordu. Büyük yerde küçük isim olacağına, küçük yerin yıldızı ol. Belki de bu nedenle tasarımcı son iki sezondur erkek koleksiyonlarını tanıttığı, gelişmekte olan Londra Moda Haftası'nın kolaylıkla en öne çıkan isimlerinden biri oldu.

Tasarım anlayışı için Yasuhiro, "Ben tasarımın safl ığına inanıyorum. Arkasında silgi olan kurşunkalemleri düşünün. Önceleri ayrı ayrı satılan kalem ve silgi yerine bu ürünü tasarlayanlar, belki de çocukların silgiyi kaybedebileceklerini düşünerek kalemin arkasına silgi iliştirdi. Şimdi benim bir tasarımcı olarak silgisiz bir kalem tasarlamam tasarımın özünü bozmaz." diyor. Tasarımcının 'Maison Mihara Yasuhiro' markasıyla ilgili son dönemdeki diğer gelişmeler arasında, kadın koleksiyonları yanında, markasını mücevher, güneş gözlüğü ve aksesuarları da içeren geniş bir moda markasına dönüştürmek ve Hong Kong'da kendi ismiyle bir mağaza açmak yer alıyor.

BİZE ULAŞIN