Coupé Crossover: Renault Arkana

Renault’un ‘Coupe Crossover’ olarak tanımladığı yeni modeli Arkana’nın ilk gösterimi Moskova Uluslararası Otomobil Fuarı’nda yapıldı.

Giriş Tarihi: 27.10.2018 16:32 Güncelleme Tarihi: 27.10.2018 16:36
Yazı Onur AKÇAY

Ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede crossover ve SUV modellerinin popülaritesi artmaya devam ediyor. Neredeyse her sınıfta crossover ve SUV modellerinin rekabeti kızışıyor ve bazı markalar artık kendilerini bir 'SUV markası' olarak tanımlıyor. Tıpkı Renault grubuna dahil olan Mitsubishi ve Nissan gibi. Küçükten büyüğe neredeyse her araç sınıfına girmeye başlayan bu modeller sayesinde biraz kavram karmaşası da oluştu. Hangi araç crossover hangisi SUV ayırt etmekte zorlanıyor gibiyiz. Âdeta tüm boşlukların doldurulması ve son yıllarda yaratılan yeni sınıfların etkisiyle markaların modelleri tanımlamasıyla sürücülerin modelleri tanımlaması farklılaşmaya başladı. Hatta kardeş markaların ikiz araçlarının birinin crossover diğerinin SUV olarak tanımlandığını da gördük. Teknik sınırlamaları bir kenara koyarsak insanların gözünde yüksek otomobillerin birçoğu bu tanımlaya girer oldu. Belki de tek doğru şu; giderek artan, insanların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayan, trafiğe yüksekten bakma eğiliminin bir sonucu olarak crossover ve SUV modelleri artmaya başladı. Hayatın her alanında aradığımız 'güvenli yer' tanımlamasını, bazen bir marka bazen de bir modelde arıyoruz. İşte bu noktada Renault'dan da yeni bir alternatif geldi: Arkana.

Araç neden Rusya'da tanıtıldı diye aklınıza bir soru gelebilir. Renault Grubu, 'Drive the Future' stratejik planı kapsamında ürün gamını genişleterek 2022 yılında satış adedini beş milyona çıkarmayı ve uluslararası büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. Arkana, bu hedefe giden yolda kilit bir rol oynayacak. Ayrıca belirtmekte fayda var ki Renault Grubu, 2017 yılında Rusya'da gerçekleştirdiği 448 bin 270 satış adediyle yüzde 28 pazar payına ulaştı ve Rusya pazarında yaklaşık 1/3 paya sahip oldu. Araç, 2019 yılından itibaren Rusya başta olmak üzere, farklı ülkelerde üretilecek ve pazara sunulacak.



Henüz tüm teknik detayları açıklanmayan aracın performansı da merak edilen konuların başında geliyor. Ama Renault Arkana'nın son yılların moda görünümü coupé tasarım çizgilerine sahip olmasıyla ön plana çıkacağını söyleyebiliriz. Özellikle SUV modelleri için yoğun rekabet yaşanan C segmentinde mücadele edecek Arkana, yerden yüksekliği, geniş çamurlukları ve 19 inç lastikleriyle sağlam bir görünüm kazanmış. Yan krom detaylar ve panoramik cam tavan, bu yeni modelin şık ve yüksek orta hattını ve eğimli coupe tavan siluetini öne çıkarmış. Renault Grubu Tasarım Direktörü Laurens Van den Acker, Arkana'yı şöyle yorumlamış: "Kendine özgü bir Coupé Crossover olan Arkana, sedan zarafeti ile SUV'un güçlü duruşunun etkileyici bir bileşimi. Güçlü tasarım ve zarafeti ile Fransız dokunuşuna sahip bu modelde Renault'nun kendine özgü çizgilerini ortaya koyduk."



BİZE ULAŞIN