Merak konusu: Honda Civic Sedan Dizel

Yıllardır tartışma konusu olan, özellikle Honda Civic kullanıcılarının büyük bir hevesle beklediği dizel versiyon sonunda ülkemizde satışa sunuldu.

Giriş Tarihi: 07.05.2018 10:36 Güncelleme Tarihi: 07.05.2018 14:43

Yazı: Onur Akçay

Kendimi bildim bileli otomotiv sohbetlerinde 'Honda' kelimesi geçtiğinde söz dönüp dolaşıp mutlaka dizel motora gelir. Bu konuda bilen bilmeyen herkesin bir teorisi vardır! Kimi 'Honda dizel satmak istemiyor' der kimi markanın dizel motoru olmadığını söyler. Ama şu bir gerçek ki; Türkiye'de dizel motorlu araç her zaman talep görmüştür ve Honda'dan dizel versiyon isteyen tüketiciler oldukça haklı! Rakiplerinin neredeyse tamamında dizel motor olduğunu da hesaba katarsak Civic'in eli biraz zayıf kalıyordu diyebiliriz.

Ve sonunda beklenen oldu, Civic'in sedan versiyonuna dizel seçeneği geldi. Bu seferde aklınıza şu soru gelebilir; "Tüm dünyada dizelin tahtı sallanırken Honda'nın bu adımı biraz riskli değil mi?" Açıkçası bu soruyu Honda Türkiye'nin yöneticileriyle de konuştum. Ülkemiz için en az 10 yıl daha dizelin talep göreceği fikrindeler. Her geçen yıl dizel satışlarında düşüşler olabilir, ama çok kısa sürede büyük bir değişim olmayacağı kesin. En azından Avrupa'daki kadar hızlı bir değişim beklemiyorum. Bu nedenle biraz geç de gelse dizel motorun Honda Civic satışlarına katkıda bulunacağını düşünüyorum. Geliştirime sürecinde Türkiye, İngiltere ve Almanya yollarında yol testleri gerçekleştirilen yeni Honda Civic sedan dizel, Türkiye'de üretilerek Avrupa'ya ihraç edilmeye devam edecek.

Araçta kapsamlı olarak elden geçirilen 120 beygirlik 1.6 i-DTEC dizel motor görev yapıyor. Sürüş sırasında dikkatimi çeken en önemli özellik aracın sessizliği! Kullanmadan önce söylemeseler benzinli bir model kullandığımı sanabilirdim. Dizel motor üst devirlerde dahi sessiz çalışıyor. Yalıtım gayet başarılı, fırtınalı ve yağmurlu bir günde kullanmama rağmen kokpitte rahatsız edici bir ses duymadım. Otomobilde şu an için sadece altı ileri manuel şanzıman seçeneği bulunuyor.

2018 yılının ortalarından itibaren Civic'in ürün gamına dokuz kademeli bir otomatik şanzıman dahil olacak. Ülkemizde ilk olarak 'Elagance' ve 'Executive' versiyonlarıyla satışa sunulan dizel versiyonun Honda Civic satışlarına ne kadar etki edeceği şimdiden merak konusu!

TEKNİK ÖZELLİKLER

HONDA CIVIC SEDAN I-DTEC EXECUTIVE
1.6 litre 120hp
300Nm tork
Ortalama tüketim: 3.4 litre
0-100 km/s: 10,5 saniye
Maksimum hız: 201 km/s
Fiyatı: 130.000 TL

BİZE ULAŞIN