Mükemmele yakın Yeni Mercedes-Benz A-Serisi

Son yıllarda markanın en çok tercih edilen modellerinden biri olan A-Serisi yenilendi. Görünen o ki yenilenen otomobil Mercedes-Benz’in satış rakamlarını oldukça yükseltecek!

Giriş Tarihi: 20.03.2018 15:54 Güncelleme Tarihi: 20.03.2018 15:59

Hazırlayan: Onur AKÇAY

Otomotiv sektöründe önemli bir değişime liderlik eden, ailenin diğer bireylerine kıyasla daha uygun satış fiyatına sahip olmasından dolayı birçok kişinin 'Mercedes sahibi olma' hayalini gerçekleştirmesinde başrol oynayan A-Serisi yenilendi. Açıkçası lansman öncesinde bazı tahminlerim vardı, ama bu kadar büyük değişiklikler tahmin etmiyordum. Hem Avrupa'da hem de ülkemizde ciddi satış rakamlarına ulaşan A-Serisi'nin bu köklü değişikliklerden sonra daha fazla talep göreceğini tahmin etmek çok zor değil. Araç, boyutlarından teknolojisine kadar her açıdan yenilenmiş. Benim dikkatimi çeken özelliklerin başındaysa iki şey var. Birincisi; yeni bir dönemin başlangıcı olan yenilikçi araç içi bilgi ve eğlence sistemi 'MBUX - Mercedes-Benz User Experience'. İkincisiyse; amiral gemisi S-Serisi'nden transfer edilen özellikler!

Yeni A-Serisi, 'Mercedes me connect' teknolojisinde de yeni bir dönemin başlangıcı olan MBUX ile donatılan ilk Mercedes- Benz modeli konumunda. Bünyesinde barındırdığı yapay zekâ teknolojisiyle öğrenme özelliğine sahip olan MBUX kişiselleştirilebiliyor ve kendini kullanıcı davranışlarına uyarlıyor. Sistem bu özelliğiyle sürücü, yolcular ve otomobil arasında bir bağ kuruyor. Donanım seviyesine bağlı olarak sunulan dokunmatik, yüksek çözünürlüklü geniş ekran, artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip navigasyon ekranı ve 'Hey Mercedes' anahtar kelimesiyle aktif hale gelen, doğal konuşma dilini de anlama özelliğine sahip olan akıllı sesli komut sistemi ve ön cama yansıtılan sanal gösterge paneli diğer önemli özellikler olarak öne çıkıyor. MBUX, dokunmatik ekran, orta konsola entegre touchpad ve direksiyona entegre dokunmatik kumanda tuşları olmak üzere üç farklı dokunmatik ara yüz üzerinden kumanda ediliyor. MBUX ile birlikte yeni ve daha da geliştirilmiş 'Mercedes me' hizmetleri devreye giriyor. Park edilen aracı bulmayı kolaylaştıran araç konumunu belirleme özelliği ve park halindeki otomobilin darbeye maruz kalması veya hareket ettirilmesi durumunda sürücünün uyarılması gibi hizmetler bunlardan bazıları.

Yeni Mercedes-Benz A-Serisi, S-Serisi'nden transfer edilen özelliklerle sınıfının en kapsamlı aktif güvenlik seviyelerinden birini sunuyor. Araç belirli sürüş koşullarında yarı otonom sürüş gerçekleştirebiliyor. Gelişmiş kameralar ve radar sistemleri sürüş istikametindeki 500m'lik mesafeyi tarıyor, harita ve navigasyon verilerinden de yararlanıyor. Böylece sürüş destek sisteminin bir parçası olarak 'Aktif Takip Yardımcısı DISTRONIC'; viraj, sapak veya kavşaklardan önce konforlu bir şekilde hızı düşürerek farklı sürüş koşullarında sürücüyü destekleyebiliyor. Bunun dışında 'Aktif Acil Durum Fren Yardımcısı' ve 'Aktif Şerit Değiştirme Yardımcısı' gibi çözümler de sürüş esnasında sürücünün işini kolaylaştırıyor.

Ayrıca otomobil standart olarak 'Aktif Fren Yardımcısı' ile yollara çıkıyor. Sistem; daha yavaş ilerleyen, yavaşlayan veya duran araçlar dışında yolda karşıdan karşıya geçmekte olan yaya veya bisikletlileri de algılayarak fren yapıyor ve olası bir çarpmanın şiddetini azaltıyor veya engelleyebiliyor. Unutmadan belirtmem gerek; yeni A-Serisi, Araç Güvenliği Teknoloji Merkezi'nde (TFS) geliştirilen ilk Mercedes- Benz modeli. Bu merkezde gerçek yaşamdaki kaza vakaları incelenerek dikkate alınıyor ve elde edilen veriler ışığında araç mimarisinde önlemler alınıyor. İskelet ve şasiye ait her bir bileşen geometri, malzeme kalınlığı, bağlantı tekniği ve malzeme kalitesi bu veriler ışığında optimize ediliyor. Yeni Mercedes-Benz A-Serisi; A 200, A 250 ve A 180 d olmak üzere ikisi benzinli ve biri dizel, ilk etapta toplam üç motor seçeneğiyle satışa sunulacak.


Teknik Özellikler

MERCEDES-BENZ A 200

163hp – 1.4 litre | 250Nm tork | Karma yakıt tüketimi: 5,1 litre | 0-100 km/s: 8 saniye | Maksimum hız: 225 km/s

BİZE ULAŞIN